5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Et kort til paradis af Bjarke Schjødt Larsen

Bjarke Schjødt Larsen har skrevet en ny letlæsningsserie på 3 bind. Serien hedder Druknet verden – og den første del er Et kort til paradis.

De to efterfølgende bøger er Djævle fra dybet og Øens vogter.

Bogens bagsidetekst:

“Engang var der en planet med skove, market og byer.
Der var masser af land, så langt øjet rakte.
Nu er der kun vand.
Verden er druknet.
Folk bor på skibe, både og på øer af plastik.

Noa  lever som pirat i den druknede verden.
Her stjæler han og de andre pirater et kort.
Et kort, der fører til det nye land.
Piraternes leder vil sælge kortet – men ikke Noa.
Han vil finde landet!
Kan han flygte fra piraterne, eller dør han i forsøget?”

Et kort til paradis af Bjarke Schjødt Larsen
Et kort til paradis af Bjarke Schjødt Larsen

Et kort til paradis er som sagt 1. del af en serie. Jeg har læst, at bøgerne i serien skal læses i rækkefølge – og ud fra slutningen af denne, så lyder det rigtigt. Alle bøger i serien har et lixtal på 11 – og er dermed ikke til de allerførste læsere. Jeg tænker også, at temaet i bøgerne nok er for de lidt ældre læsere, 8+.

Et kort til paradis er skrevet i et let og forståeligt sprog. Teksten består af korte, enkle sætninger, delt i passende afsnit. Bogen er inddelt i kapitler af en længde på 2-3 sider, hvilket passer fint med målgruppen og sværhedsgraden – og samtidig giver mulighed for naturlige pauser i læsningen.

Det første kapitel beskriver den dystopiske verden, som bogen foregår i. Det synes jeg er super fedt, så læseren på forhånd ved, hvad historien drejer sig om.

De flotte og ret uhyggelig illustrationer er lavet af Flemming Schmidt, som blandt andet har illustreret Den rosa lagune. Der er ikke illustrationer på alle sider, der er 8 stk. på 36 sider. Antallet af illustrationer passer fint med sværhedsgraden af bogen. De illustrationer der er, understøtter læsningen fint og er med til at skabe den rette barske og uhyggelige stemning, som passer til handlingen.

Jeg synes, at Et kort til paradis er en spændende, men også barsk fortælling – altså i forhold til de unge læsere. Det, der gør historien mest barsk er nok, at mange børn kan relatere til de problemer, der er i verden i dag med hensyn til forurening, og her mest forurening med plastik. Jeg tænker, at selv de yngste ikke kan undgå at høre om det – og det mener jeg heller ikke, at de skal, da det er et vigtig emne. Et kort til paradis er en god introduktion til dystopisk litteratur.

Forsiden kan måske skræmme nogle læsere væk, da den er ganske grum – men samtidig vil den nok også tiltrække det rette publikum. Et kort til paradis kan bruges til helt almindelig lystlæsning, for de børn, som kan lide lidt skræmmende historier. Den vil dog også sagtens kunne bruges til at snakke om bagefter, fx i undervisningen, da den som nævnt har et meget relevant tema.

Et kort til paradis er den første letlæsningsbog, jeg har haft i hånden, som Bjarke Schjødt Larsen har skrevet – og jeg må sige, at han virkelig gør det godt. Det bliver spændende at læse resten af serien.

⭐⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772142173
Udgave: 1. udg. 30.07.2018
Sider: 30

2 thoughts on “Et kort til paradis af Bjarke Schjødt Larsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *