4 stjerner, Børnebøger, Fantasy/science fiction, Høst og Søn, Tine f. 1973

De ualmindelige: Det frosne teleskop af Jennifer Bell

Det frosne teleskop er 3. og dermed desværre sidste bind i Jennifer Bells trilogi: De ualmindelige. De to første bøger i serien hedder: Den bøjede mønt og Det rygende timeglas.

Forlagets beskrivelse:

“I Det frosne teleskop mødes Ivy og Seb endnu engang med deres ven Valian for at hjælpe med at finde hans forsvundne lillesøster Rosie. Men de onde medlemmer af Hexagon leder også efter hende, og det bliver et kapløb med tiden for at få fat i hende først. I det endelige opgør med mørkets kræfter må de tre børn bruge al deres kløgt og fantasi – og en masse ualmindelige objekter…”

De ualmindelige 1-3 af Jennifer Bell
De ualmindelige 1-3 af Jennifer Bell

Jennifer Bell er fortsat, hvor hun slap i Det rygende timeglas. Den tredje bog i serien om Ivy og Seb skuffer bestemt ikke – tværtimod. Det er et fantastisk univers, som Jennifer Bell har skabt.

Det er igen Karl James Mountford, som har lavet coveret, dog er den danske udgaves cover tilpasset af Lars Rosenquist Bech-Jessen. Coveret er simpelthen så skønt – og endnu engang lige så farvestrålende som selve universet i bogen – det er perfekt til historien om Ivy og Seb. Samtidig er coveret meget indbydende – og fængende, især med alle tre bøger side om side. Det er bøger, som målgruppen næsten ikke kan undgå at få øje på, uanset om det er i boghandlen eller på biblioteket.

Med stor fare for at gentage mig selv, så er Det frosne teleskop præcis lige så finurligt og farvestrålende – og uhyggelig og mørk, som Det rygende timeglas. Jeg synes, at denne bog sammen med nr. 2 i serien er noget mere dyster end nr. 1: Den bøjede mønt, men det sker ganske gradvist og passer fint til hele historien, som jo på trods af alle farver og finurligheder også er en barsk fortælling.

Ivy, Seb og Valian kommer vidt omkring i Det frosne teleskop og ingen steder er ens – samtidig møder de mange forskellige skabninger, så der er nok at holde styr på. Jeg tænker, at det må kræve nogle ret gode læsere, for at kunne bevare overblikket. Aldermæssigt vil serien nok passe til 9+, men bøgerne egner sig bestemt også godt til oplæsning, både for den ikke helt habile læser, men også bare for at få glæde af en fantastisk historie i fællesskab.

Der er ikke meget tid til at trække vejret, når man følger de tre venner på deres færd i Det frosne teleskop. Det er en actionmættet historie, hvor der sker noget hele tiden. Når først man er begyndt, er det nærmest umuligt at lægge bogen fra sig – og det siger jeg som voksen om en børnebog, så mon ikke de fleste børn også vil elske den?

Selvom bogen handler om at forhindre en katastrofe, så er et emne som venskab også repræsenteret. Men i forbindelse med venskab, så mangler jeg stadig lidt at høre mere om personernes indbyrders relationer. Men jeg tror blot, at det skyldes, at jeg er en voksen læser – børn vil med garanti slet ikke tænke over det.

Det frosne teleskop er sammen med de to første bøger i serien en fantastisk, farverig, underholdende serie – og ikke mindst er jeg virkelig vild med alle de almindelig ting med ualmindelige evner, det synes jeg er virkelig genialt, og er med til at serien skiller sig tydeligt ud fra andre fantasy-bøger for børn. Det frosne teleskop er en utrolig vellykket afslutning på serien om Ivy og Seb.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Høst & Søn
ISBN: 9788763858854
Udgave: 1. udg. 31.08.2018
Originaltitel: The Uncommoners – The Frozen Telescope
Oversætter: Nanna Gyldekærne
Sider: 285

 

1 thought on “De ualmindelige: Det frosne teleskop af Jennifer Bell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *