Børnebøger, Fra Gæstebloggere, Gæstebloggere

Aktive fortællinger, rim og remser af Lotte Salling

Dagens gæsteblogger er Jakob Paulsen. Jakob kan følges på Instagram, hvor han har profilen: VenturaDK.

Højtlæsning er i mine øjne fantastisk givende. Jeg har gennem syv år læst højt for min dreng og oplevet, hvor meget, det har givet ham. Vi elsker bøger og samværet omkring højtlæsningen, og jeg kunne derfor nemt nævne de første 20 gode forfattere eller 40 fantastiske bøger til højtlæsning.

Men én forfatter står vores læsehjerter særligt nær – Lotte Salling. Tag fx hendes bog ”Aktive fortællinger, rim og remser”. Det er en halvgammel sag, men kan stadig fås på biblioteker. Og heldigvis for det – for den tager højtlæsning til et helt nyt niveau.

Aktive fortællinger, rim og remser af Lotte Salling
Aktive fortællinger, rim og remser af Lotte Salling

Bogen arbejder med dialogisk læsning med børn. Det lyder måske lidt højtravende, men det er i praksis sjovt og skønt. Det vil kort fortalt sige, at du inddrager barnet i læsningen. Lotte Salling har fyldt bogen med utroligt velskrevne små historier og rim, som barnet deltager i. Fx i historien ’Havfruen og fiskeren’, hvor barnet på bestemte tidspunkter skal sige ”Flotte fisker, kom med mig, guld og rigdom venter dig”.

Endnu sjovere for både barnet og den voksne er det, når barnet fx i historien ’Drengen og kragen’ bliver til skuespiller. Så når teksten lyder ”Men han kunne ikke finde vej, for skoven var stor og mørk, og han måtte kravle over buske og væltede træer.”, ja så skal barnet lade som om, det kravler over buske og væltede træer 😊 Hele historien er fyldt med disse små ting, som barnet (eller børnene) skal efterligne.

Opslag i Aktive fortællinger, rim og remser af Lotte Salling
Opslag i Aktive fortællinger, rim og remser af Lotte Salling

Når det kommer til rim, skriver Lotte Salling dem, så de er skræddersyede til højtlæsning. Fx har hun skrevet Fyrtøjet udelukkende med rim. Ét af versene lyder:

Men hunden snød vagterne, alle som én
Så dronningen bandt nu, om datterens ben
en pose, med hul i, og fyldt med små gryn
Som dryssed’, da pigen fløj hen over by’n

Selvom vi bor i Odense, har vi aldrig rigtig været vilde med H.C. Andersens eventyr (min dreng foretrækker Grimm brødrenes mere uhyggelige tilgang) – men skrevet på dén måde, er det sjovt for ham 😊

Opslag i Aktive fortællinger, rim og remser af Lotte Salling
Opslag i Aktive fortællinger, rim og remser af Lotte Salling

Til hver eneste historie har Lotte Salling tilføjet nogle spørgsmål, som du kan bruge til inspiration til at diskutere historien med barnet efterfølgende. Fra det helt banale som ’hvad er et fyrtøj?’ til de forståelsesmæssige spørgsmål som ’hvordan snyder soldaten kongen til sidst?’.

Bogen henvender sig til børn mellem 3 og 8 år, og selvom min dreng nu er ved at nå den øvre aldersgrænse, har jeg sjældent oplevet en bog, som han SÅ gerne vil have mig til at højtlæse.

Så hvis du har et eller flere børn i højtlæsningsalderen, må du ikke snyde dig selv for at opleve dialogisk læsning. Bogen kan også fint bruges sammen med flere børn, fordi nogle af historierne deler børnene op i grupper, som så får forskellige opgaver undervejs.

Lotte Salling har i øvrigt begået mange andre gode bøger. Får du smag for dialogisk læsning, har hun også skrevet ”Aktive eventyr” i samme stil, men et bonustip er den forrygende bog Jætternes kamp: sagn og myter på rim. Fantastisk illustreret og skønt fortalt.

/Jakob Paulsen fra VenturaDK

 

Forlag: Dafolo
ISBN: 9788772813189
Udgave: 1. udg. 2008
Sider: 168

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *