Faglitteratur, Fra Gæstebloggere, Gæstebloggere, Gyldendal

Astrid Lindgrens liv i billeder

I dag er det min kollega Lene Graugaard-Jensen, der er gæsteblogger. Lene har bloggen: Faghylden. Faghylden kan også findes på Instagram og på Facebook.

Astrid Lindgrens liv i billeder

Kender du det, at en bog næsten kan kalde på at komme med dig hjem ? Have en forside, der virkelig appellerer til din læselyst ? Sådan havde jeg det, da jeg så forsiden af bogen her, “Astrid Lindgrens liv i billeder”. Den gjorde mig glad og vakte min nysgerrighed for at vide mere om mennesket og alle fortællingerne bag det helt fantastiske ansigt.

Astrid Lindgrens liv i billeder
Astrid Lindgrens liv i billeder

Et liv i billeder
“Astrid Lindgrens liv i billeder” er en billeddokumentarisk skildring af den verdenskendte forfatter. Bogen udkom første gang på dansk i 2007 og er her i 2018 udkommet i en 2. udgave. Den skildrer Astrid Lindgrens liv i billeder fra barndommen i Småland til hun går bort 95 år gammel i 2002.

Billeddokumentationen er hentet fra familiebilleder fra Astrid Lindgrens egne fotoalbum, aviser og dagblade, malerier, filmindspilninger og karikaturtegninger. Alle vidner de om en elsket person, der generøst, og tilsyneladende med stor fornøjelse, har ladet sig afbilde i mange vidt forskellige situationer.

Et virkeligt eventyr
Og faktisk er den virkelige fortælling om Astrid Lindgren næsten lige så fantastisk, som de historier hun skrev selv. Det er fortællingen om pigen fra landet, der bliver gravid med en mand, hun ikke vil have, får et barn i hemmelighed, som hun giver fra sig. Senere kæmper for at få ham tilbage igen, gifter sig, arbejder hårdt, fortæller eventyr og bliver den nok mest elskede børnebogsforfatter i hele verden.

I “Astrid Lindgrens liv i billeder” præsenteres læseren først for kærlighedshistorien, Astrid Lindgren har båret med sig hele sit liv, nemlig historien om hendes forældre Samuel August fra Sevedstorp og Hanna fra Hult. Kærlighedshistorien er fortalt af Astrid Lindgren selv, og blev første gang publiceret i bladet “Vi” i 1972.I 1999 blev den desuden kåret af Sveriges radiolyttere som årtusindets kærlighedseventyr.

Herefter følger fortællingen om Astrids eget liv – kronologisk fortalt i billeder. Fortællingen er inddelt i underafsnit om eksempelvis sønnen Lasse, som hun fødte i hemmelighed i Danmark eller om Sture Lindgren, som hun senere gifter sig og får datteren Karin med. Der er også afsnit om Furusund, som Astrid Lindgren selv omtalte som “mit lykkehus”, om arbejdet og vennerne, filmene, børnene og legen, alderdommen og meget mere.

Bogen afsluttes med et afsnit om Astrids indre billeder, der er forfattet af Margareta Strömstedt, der mere indgående end nogen anden har skildret både mennesket og forfatteren Astrid Lindgren. Bagerst i bogen finder man en årstals-oversigt over Astrid Lindgrens liv, samt en register over bogens mere end 150 billeder.

Kig ind
Jeg kan varmt anbefale dig at kigge indenfor i det fantastiske Lindgrenske univers, der formidles på bedste vis i “Astrid Lindgrens liv i billeder”. Fortællingen rummer både kærlighed, samfundshistorie, kunst, litteratur og spændende menneskeskæbner.
Forsidens billede af det furrede ansigt lidt på skrå med venlige øjne, der vidner om et langt levet liv, appellerede til min nysgerrighed og inviterede mig indenfor til en smuk biografisk fortælling om Pippi, Emil, Grynet og alle de andres mor, men mest af alt et ganske virkeligt liv.

Fakta om bogen:
Titel: Astrid Lindgrens liv i billeder
Forfatter: Forsell, Erseus og Strömstedt
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2018
Anbefalet af: Lene Graugaard-Jensen /Faghylden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *