4 stjerner, Berlingske, Børnebøger, Faglitteratur, People's, Tine f. 1973

Den store pengebog af Nathalie Nystad

Den store pengebog er en flot ny og lidt anderledes fagbog af Nathalie Nystad. Bogen er udgivet som et samarbejde mellem People’sPress og Berlingske, hvor Nathalie Nystad er journalist.

Fra bogens bagside:

“Vil du vide mere om, hvordan penge fungerer i samfundet? Vil du lære at spare op? Synes du, at penge kan være pinlige? Ved du, hvad skat, rente og forbrug er? Synes du, at lommepenge er en god ide? Har du hørt om markedsøkonomi og hvidvask?

Den store pengebog handler om økonomi – både derhjemme og ude i samfundet, og den er fortalt veloplagt og enkelt, så alle kan være med.”

Den store pengebog af Nathalie Nystad
Den store pengebog af Nathalie Nystad

Den store pengebog er en fagbog for børn – forlaget skriver fra 10-16 år, men alle begyndere kan være med uanset alder. Jeg tror dog, at bogen vil kræve noget formidling, hvis de yngste læsere skal få det optimale ud af den – men det er også et ret svært emne, selv for voksne begyndere.

Bogen har farverige og ret sjove illustrationer af Rasmus Juul. Illustrationerne er med til at lette det lidt svære emne, så det ikke bliver en tung bog at komme igennem. Umiddelbart er det ikke illustrationer, som tilføjer noget til teksten, men de gør bogen læsevenlig. Lignende bøger ville nok have brugt fotografier, men jeg synes at Den store pengebog virker godt – og den giver et fint overblik uden at blive for indviklet.

Det er en flot opslagsbog med både en fin indholdsfortegnelse og register. Bogen er inddelt i kapitler efter tema, og jeg synes, at det fungerer godt. Når man kigger i indholdfortegnelsen, så kan det være, at man får lyst til at læse et bestemt afsnit – og det kan man sagtens springe til, da bogen som sagt er lavet som en opslagsbog.

Opslag i Den store pengebog. Her vises lidt af indholdsfortegnelsen.
Opslag i Den store pengebog. Her vises lidt af indholdsfortegnelsen.

Emnerne i Den store pengebog er mange, men de er alle nogle, som har med penge at gøre på den ene eller den anden måde. Der er fx kapitler om: Mønter, sedler og andre slags penge – her er der blandt andet en oversigt over pengenes historie. Historien bliver fortalt med hjælp af en tidslinje fra jernalderen til nu. Om andre slags penge er der en side sat af til fortælle om bitcoins og krypto-penge – hvilket jo er meget relevant.

Opslag i Den store pengebog - her et uddrag af tidslinjen.
Opslag i Den store pengebog – her et uddrag af tidslinjen.

I afsnittet om Penge og systemer kan man blandt andet læse om markedsøkonomi, Adam Smith og Karl Marx – det er et af de kapitler, som jeg tænker kan blive svært – og det ville måske være lidt langhåret, hvis ikke teksten var forholdsvis kort og nogle steder ret humoristisk – illustrationerne er også med til at lette emnet en del, disse ting gælder dog for hele bogen. Penge-begreber fortæller om tingenes værdi, om at leje og eje – og ikke mindst om at låne. Penge og følelser bringer emnet lykke og penge op – hvornår er man rig? og et lidt sjovt afsnit her er penge-ord (se nedenstående billede).

Emnet penge kan være svært, men jeg synes, at Den store pengebog får brudt penge og økonomi op i nogle passende bidder, så det kommer til at virke overskueligt.

Opslag i Den store pengebog - her et udsnit af siden om penge-ord.
Opslag i Den store pengebog – her et udsnit af siden om penge-ord.

Den store pengebog er velskrevet og formidler emnet “helt nede på jorden”. Bogen er inspirerende, indbydende og lærerig – både for børn og voksne.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Tine

Forlag: Berlingske i samarbejde med People’s Press
ISBN: 9788772002514
Udgave: 1. udg. 28.08.2018
Sider: 133

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *