4 stjerner, Daniel f. 2001, Fantasy/science fiction, Gyldendal

Feberdrøm af George R. R. Martin

I skolen (HTX) fik vi en opgave her for 3 uger siden. Vi skulle låne en bog på biblioteket og læse den. Jeg valgte at læse Feberdrøm, fordi jeg er vild med alt, hvad George R. R. Martin har lavet, og jeg har tænkt flere gange på at læse denne bog. Jeg fortryder overhovedet ikke mit valg af bog, da det er en spændende, historisk og fængende fortælling om vampyrer på Mississippifloden i USA.

Bogens bagsidetekst:

“Da Abner Marsh, ejeren af et skrantende hjuldamperskib, bliver kontaktet af den velstående aristokrat Joshua York, der vil indgå kompagniskab med ham og bygge den største, smukkeste og ikke mindst hurtigste dampbåd på Mississippifloden, får han mistanke om, at noget er galt. Og da han første gang med Joshua York med de stål blå øjne, er han sikker; York er en mærkelig herre, der kun er oppe om natten, og han har sin helt egen grund til at ville eje en hjuldamper. Sammen bygger de den imponerende dampbåd Fevre Dream.

Det er først da Fevre Dream stævner ud på sin jomfrurejse, at det for alvor får op for Marsh, at han er med på en mission, som overgår hans værste mareridt.”

 

Bøger af George R. R. Martin. Feberdrøm forrest.
Bøger af George R. R. Martin. Feberdrøm forrest.

Feberdrøm er skrevet af den verdenskendte forfatter George R. R. Martin, som står bag mesterværket, ”En sang om is og ild” – Tv-showet, som er lavet i forbindelse med bøgerne er Game Of Thrones. Som hans andre værker, er denne Feberdrøm også meget brask og brutal. Når man kommer et godt stykke ind i bogen, er der mennesker der dør på næsten hver side. Ligesom der er i ”En sang om is og ild”. Man kan godt mærke igennem hele bogen, at det er en bog George R. R. Martin, da den har en stemning ligesom hans tidligere bøger. Han har igen skrevet en virkelig god bog.

Feberdrøm er en vampyrbog. Men den er overhovedet ikke ligesom de fleste andre vampyrbøger som fx Twilight, The Vampire Diariers og mange andre. Feberdrøm er en langt mere ”realistisk” bog end de nævnte, selvom at der er svært at kalde noget overnaturligt realistisk. Bogen er bare så velskrevet, at man får en mistanke/ide om, at dette er en virkelig historie, selvom det selvfølgelig bare er ren fiktion. Der er også en del faktorer, der gør handlingen mere virkelighedsnær, fx slaveejere der køber glædespiger på ”niggermarkedet” som der står ordret i bogen. Man kan også nemt se sig selv som hovedpersonen Abner, da det bare er så nemt at visualisere sig selv i hans rolle.

Bogen er opdelt i 34 kapitler + epilog. Hvert kapitel starter ud med måned, årstal og placering. Det giver et godt overblik over, hvornår ting sker i forhold til hinanden. På den måde er Feberdrøm let at læse. Men så er der sproget – forfatteren har gjort et godt arbejde med at få sproget til at være så 1850’-agtigt som overhovedet muligt. Der bliver flere gange brugt ord som ”Nigger, Mulat” og mange andre ord, som godt kunne have været undværet – og som ikke bruges i dag. Men sammentidlig giver det historien, et større præg af fortiden, da det var sådan de snakkede om etniske personer i 1850-70.

Desværre synes jeg at fortællingen blev lidt langtrukket til sidst – samtidig med, at bogen ikke helt ender som jeg kunne have ønsket og forventede. Jeg ved ikke om, det er godt eller skidt?
Slutningen ligner ikke en slutning, som jeg ville forvente af George R. R. Martin.

Altså alt i alt jeg synes at Feberdrøm er en fantastisk bog. Ikke på niveau med ”En sang om is og ild”, men stadig en virkelig godt bog, som jeg kan anbefale. Jeg kan især anbefale Feberdrøm til alle dem, der kan lide George R. R. Martins andre værker. Jeg giver derfor Feberdrøm af George R. R. Martin 4 ud af 5 stjerner.

⭐⭐⭐⭐ af 5 /Daniel

Forlag: Gyldendal
ISNB: 9788702170689
Udgave: 1. udg. 2015
Originaltitel: Fevre dream
Oversætter: Poul Bratbjerg Hansen
Sider: 340

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *