5 stjerner, Grønningen 1, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Kirke af Madeline Miller

Kirke af Madeline Miller er en bog om de græske guder eller rettere sagt, forfatteren har ladet sig inspirere af legender/myter om de græske guder. Madeline Miller debutterede med romanen: Archilleus’ sang. Hendes anden roman Kirke udkom d. 12.9.19 ved det nye danske forlag Grønningen 1.

Fra forlagets beskrivelse:

“Den amerikanske forfatter Madeline Miller har gendigtet den tusindårige legende om troldkvinden Kirke, som var datter af solguden Helios og blev Odysseus’ elskerinde.

Kirke er en episk, stærkt underholdende og dybt menneskelige roman om solgudens udstødte datter, som sendes i eksil på øen Aiaia som straf for sine heksekunster og her finder sin sande indre styrke. Madeline Millers roman er både en fortryllende roman om en stærk kvindeskikkelse og en underholdende indføring i hele den græske gudeverden.”

Billede af: Kirke af Madeline Miller
Kirke af Madeline Miller

Når man som jeg ikke ved alverden om de græske guder, så er Kirke ganske lærerig. Jeg synes dog, at det kan knibe lidt med at holde styr på det store persongalleri undervejs – for hold op, hvor hører vi om mange både guder, halvguder, nymfer, dødelige m.f. Jeg er ikke så fiks, at jeg kiggede bag i bogen først – havde jeg gjort det, så ville jeg have set, at der er en fin oversigt over personerne, som måske kan være en hjælp under læsningen. Når det er sagt, så var der selvfølgelig både navne og steder, som jeg kendte i forvejen – og sådan vil de fleste nok have det.

Det er Kirke, der som jeg-fortæller fører læseren ind i gudernes verden, og det synes jeg, at hun (og forfatteren) gør på en rigtig fin måde. Kirke er selvfølgelig selv omdrejningspunktet for historien, og det er legenden om Kirke, som bogen bygger på. Kirke fortæller om det til tider ensomme liv på øen Aiaia, og hvordan hun faktisk nyder det efter i århundrede at have levet blandt andre guder med alle de fordele og ulemper, det nu havde – og har ikke kendt til andre måder at leve på. Men Kirkes historier fletter sig også ind i mange andres historier/legender – og på den måde, så kommer vi vidt omkring, hvilket jeg finder rigtig spændende.

Bogen er meget velskrevet – og selvom man ikke kender det store til de græske guder på forhånd, så synes jeg, at fortællingen er spændende – og den kan sagtens læses “bare” som en historie. Men hvis man gerne vil lære lidt om de græske guder på en rimelig let og anderledes måde, så er Kirke et godt udgangspunkt. Som skrevet, havde jeg lidt svært ved at holde styr på personerne fra start, men efterhånden, som jeg kom videre med historien, så blev det lettere – og jeg synes, det var både interessant og fascinerende at læse om den græske mytologi. Umiddelbart, så synes jeg bedst om den første halvdel, måske lidt mere – på en eller anden måde, så gik det for stærkt til slut, og jeg følte lidt at nogle detaljer gik tabt.

Udover at vi hører om den græske mytologi og den græske gudeverden – så er der for mig også flere andre interessante emner i bogen. Gør magt lykkelig? Gør velstand? Udødelighed? Eller er kærlighed, familie og at være en del af et fællesskab vigtigere for lykken? Vi hører også om rangorden – især i forhold til hvor magtfulde guderne er – det med rangorden, hvem der bestemmer osv. kan måske også overføres lidt til den verden vi lever i nu? Men jeg tænker, at man skal læse bogen for at kunne filosofere lidt over det.

Selvom det ikke har betydning for selve fortællingen, så bliver jeg nødt til at skrive, at jeg synes at Kirke har et virkelig smuk og fængende cover. Jeg kan dog blive i tvivl om, hvorvidt titlen vil fange det danske publikum, da navnet Kirke jo også “blot” kan betyde kirke. Hvis man ikke ved, at Kirke er en oversættelse af Circe – eller kender Kirke fra legenderne, så vil man måske ikke kigge nærmere på bogen.

Skulle man ikke være særligt interesseret i mytologi, så kan man jo vælge at se bort fra den del, og “bare” læse Kirke som en kombi af religion, historie og fantasy.

Jeg er fan af Kirke – og jeg lærte en del, som for mig var ganske ukendt, men ikke mindre spændende – en slags introduktion til de græske guder fortalt i et moderne og genkendelig sprog. Jeg har hørt, at HBO filmatiserer bogen som en miniserie, den glæder jeg mig til.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Grønningen 1
ISBN: 9788793825048
Udgave: 1. udg. 12.09.2019
Originaltitel: Circe
Oversætter: Agnete Friis
Sider: 381

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Kirke af Madeline Miller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *