5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Tæt på 7-8 af Per Østergaard

Så er der nye bøger i Per Østergaards letlæsningsserie: Tæt på. Der er indtil videre otte fagbøger for begynderlæserne i serien.

Monster truck
Rodeo
Fregat-fugl
Kajak
Vandrefalk
Bomuldshund
Vombat
Sule

Anmeldelser af de første bøger kan læses via linket i de ovenstående titler. Her anmelder jeg de to nyeste titler: Vombat og Sule.

Bøgernes bagsidetekster:

Vombat: “En vombat lever kun i Australien. Om dagen sover den i sin hule i jorden. Om natten søger den føde.”

Sule: “Sulen bygger rede ved kyster. Hunnen lægger 1-4 æg. Både hunnen og hannen ruger ved at stå på æggene.”

Billede af: Tæt på 7-8 af Per Østergaard
Tæt på 7-8 af Per Østergaard

Som på de øvrige bøger i serien, så står der på både Vombat og Sule, at de er “niveau 1 for børn på 6-8 år”. Det kan signalere, at bøgerne er til de nyeste læsere, men det synes jeg ikke er tilfældet, med mindre bøgerne formidles af voksne. Begge disse bøger har et lixtal på 17 og et lettal på 9, hvilket ikke hører til i den helt lette ende – bøgerne er bedst til børn, som har fået rimelig gang i læsningen.

Begge bøger har flotte farvefotografier. Fotografierne passer fint til teksten, og der er ved mange af dem en forklarende tekst, hvis man har brug for lidt ekstra hjælp.

Vombat og Sule har begge en stor, tydelig og læsevenlig skrift. Teksten i bøgerne er skrevet med ret enkle sætninger, næsten i punktopstilling, hvilket gør dem læsevenlige, selvom nogle ord kan være lidt svære. Indholdsfortegnelsen er ganske overskuelig og brugervenlig. I indholdsfortegnelsen kan man også se, at de enkelte kapitler er på kun to sider hver – hvilket virker meget overskueligt.

Nederst på nogle af siderne er der nogle små bokse, som indeholder forskellige supplerende oplysninger. Nogle bokse har overskriften “Fakta” – og jeg synes faktisk, at den overskrift vil være dækkende for alle bokse. I Vombat er der fx en boks, hvor overskriften er “Let som en fjer” – og teksten i boksen: “En unge vejer 2 gram ved fødslen” – og det er jo også fakta.

 

Billede af: Opslag i Sule af Per Østergaard
Opslag i Sule af Per Østergaard

Som skrevet i de forrige anmeldelser, så er jeg vild med, at der bag i bøgerne er en liste med “Stikord” – disse fungerer, som det vi voksne måske ofte vil kalde et register. Det er så god en ide og en  en fin måde at lære de nye læsere at bruge et register på. Sammen med indholdfortegnelsen giver “Stikorderne” et fint hint om, hvad man kan forvente sig af bogen. Derudover er der en side med hints til hvordan/hvor man kan finde yderligere oplysninger om det pågældende emne.

Billede af: Opslag i Vombat af Per Østergaard
Opslag i Vombat af Per Østergaard

Præcis som til de forrige bøger – og mange andre udgivelser ved Forlaget Elysion er der gratis opgaver til bøgerne i serien. De gratis opgaver findes på forlagets hjemmeside ved den enkelte bog.

Jeg har skrevet det før, men jeg gør det lige igen: Bøger om dyr er stort set altid populære, og det uanset om det er skøn- eller faglitteratur. Disse to bøger er nok for de fleste om nogle forholdvis ukendte dyr  og det er jo fedt med fornyelse, og skønt at læserne kan lære noget nyt. Serien, Tæt på henvender sig til begge køn – og de er en god introduktion til brugen af fagbøger. Alle bøger i serien kan bruges både til lystlæsning, læsetræning og til de første emneopgaver i skolen.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Vombat
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145969
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 22

Sule
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145976
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 22

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

 

1 thought on “Tæt på 7-8 af Per Østergaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *