4 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Farmor fortæller mere af Susanna Hartmann

Letlæsningsbogen Farmor fortæller mere af Susanna Hartmann er efterfølgeren til Da farmor var barn. Bogen er både skrevet og illustreret af Susanne Hartmann.

Bogens bagsidetekst:

“Er der noget bedre end at høre historier om gamle dage – fortalt af sine bedsteforældre? I denne bog fortsætter farmor med at fortælle sit 9-årige barnebarn, Carl om dengang, da hun var barn.”

Billede af: Farmor fortæller mere af Susanna Hartmann
Farmor fortæller mere af Susanna Hartmann

Som den foregående bog, så har Farmor fortæller mere, denne undertitel: Barndom i Danmark i 1050’erne. – Og det er jo præcis, hvad bogen handler om.

Farmor fortæller om sin barndom til sit barnebarn, Carl som er 9 år. De ting som farmor fortæller om, bliver relateret til begivenheder i Carls liv, som han og helt sikkert også de børn, som læser bogen, kan genkende. Det er sjovt at høre om forskellene er, og følge udviklingen i børnelivet gennem tiden. Freya, som godt nok er 12 år – har hørt et par af historierne, og hun synes de er sjove. Vi er dog enige om, at det første kapitel virker lidt forkert for os. I kapitlet er det nærmere Carl, som fortæller om i dag – nemlig om Halloween. Farmor fortæller så, at da hun var barn fejrede Fastelavn – og vi læser det som om, at Carl stort set ikke kender til det. Her i vores del af Danmark er det altså stadig helt normalt at fejre Fastelavn – og på stort set samme måde som farmor fortæller om.

Farmor foræller mere har et lixtal på 18. Det vil sige, at bogen ikke er til begynderlæserne, men i stedet dem, som har godt fat i læsningen. En ting, som jeg synes godt kunne ændres lidt på, er at der er forholdsvis meget tekst på siderne – og en del sider kunne der godt bruges nogle flere afsnit for at gøre bogen mere læsevenlig. Men Farmor fortæller mere er heldigvis inddelt i kapitler, hvilket jeg synes er et stort plus, da læseren på den måde får mulighed for naturlige pauser – derudover er der en indholdsfortegnelse, så man kan se, hvor lange kapitlerne er (måske en kapitel-titel, kunne være en ide). Bogen kan også sagtens bruges til højtlæsning fra 5-6 år og op.

Billede af: Opslag i Farmor fortæller mere af Susanna Hartmann
Opslag i Farmor fortæller mere af Susanna Hartmann

Susanna Hartmanns fine illustrationer passer godt til teksten. Der er illustrationer på alle opslag, og de kan være med til understøtte handlingen – og dermed læsningen, hvis den skulle blive lidt for svær. Illustrationerne er hyggelige og passer fint til både målgruppen og historien.

Bogen slutter af med vejledningen til forskellige aktiviteter og lege, som Carls farmor kender fra sin barndom. Fx. hvordan man bager rutebiler (hvilket Freya vist snart skal i gang med) og hvordan man kan folde et bæger af papir (se billede). Der er flere ideer – og det virker ganske hyggeligt, og det er let forklaret, så alle kan være med.

Billede af: Opslag i Farmor fortæller mere af Susanna Hartmann
Opslag i Farmor fortæller mere af Susanna Hartmann

Farmor fortæller mere er en dejlig måde at få formidlet gode historier fra 1950’erne på. Som sagt kan bøgerne sagtens bruges til højtlæsning – og det kunne måske være ekstra fedt, hvis det er bedsteforældrene der læser op, så kan de jo tilsætte deres egne oplevelser.

4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772143309
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 56

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *