4 stjerner, Feel good/kærlighed, Palatium Books, Tine f. 1973

24 gode gerninger af Jenny Fagerlund

24 gode gerninger er skrevet af Jenny Fagerlund, som er en svensk forfatter. Jenny Fagerlund har udgivet fire relations-romaner, hvoraf de to er udgivet på dansk, Hilsen fra Båstad og 24 gode gerninger. Ordet relations-roman kommer fra bag på 24 gode gerninger. Jeg må indrømme, at sådan havde jeg ikke tænkt på den, og faktisk har jeg aldrig hørt ordet i brug, men egentlig er det meget dækkende og beskriver bogen godt – altså lige krydret med lidt jul.

Fra forlagets beskrivelse:

“Juleaften for to år siden var den værste dag i Emmas liv. Den aften mistede hun sin mand, og siden har hun haft mere end svært ved at finde mening med sit liv. Skyldfølelsen er ved at slide hende i stykker, og hun kan ikke slippe tanken om, at hun måske kunne have reddet hans liv. Juletiden med al dens hjemmebag og varme gløgg er blevet en lidelse, som bare gør det hele meget værre.

Emma driver en lille butik med brugskunst og boliginteriør midt i Stockholm. Før i tiden betød butikken alt, men nu har hun vanskeligt ved at finde motivationen… En aften, da hun er på vej hjem, støder hun bogstaveligt talt ind i en ældre mand. Han er faret vild i snestormen, og hun beslutter sig for at følge ham hjem. Den aften fødes der en idé i Emma: Hun vil gøre 24 gode gerninger. En for hver dag frem til juleaften.

Normalt lever Emma et farveløst og måske lidt ensomt liv, men i løbet af de næste 24 vinterlige decemberdage møder hun en lang række fremmede, som alle, på forskellig vis, har brug for en god gerning. Langsomt samler en lille aparte gruppe sig omkring Emma og butikken, og næsten umærkeligt begynder tilværelsen at forandre sig. Men mørket bor stadig i hende, og er hendes gode gerninger nok til at jage det på flugt? Og hvordan ser hendes liv ud, når hun vågner op juleaftensdag?”

24 gode gerninger af Jenny Fagerlund
Billede af: 24 gode gerninger af Jenny Fagerlund

24 gode gerninger udkom i oktober 2019. Den kan selvfølgelig læses hele året, men jeg synes, at den indeholder så meget vinter og jul, at den i hvert fald vil være god til denne tid. Først troede jeg, at 24 gode gerninger var en kalenderbog for voksne, men den holder ikke helt, da der er 28 kapitler i bogen. Men vil man bruge den til det, så må selv fordele – hvis altså man kan stoppe med læsningen, når man først er begyndt.

Jeg synes ret godt om Emma. Uanset om man har oplevet hendes sorg eller ej, så synes jeg, at hun er meget let at holde af og også at forstå. Faktisk består persongalleriet stort set kun nogen, som er meget elskelige. Langt de fleste scener i bogen foregår i Emmas butik med brugskunst – og selvom historien foregår i Sverige, så er jeg sikker på, at mange vil kunne se den lille butik for sig. Den vi kommer tættest på er selvfølgelig Emma, men vi hører også om Emmas søster, Magda – og lidt om hendes liv, og de udfordringer hun har. Det samme med teenageren, Julia – som simpelthen er så sød og hjælpsom. Hasse, som er lidt ældre, og som hjælper Emma i butikken – uden at ville have noget til gengæld. Hvem han er og hvad hans historie er, må I dog selv læse. Der er flere med i 24 gode gerninger, som har en stor betydning for Emma. Blandet andet en mand, Adam og en hund Lukas – men også dem, må I selv læse om. De er lige så elskelige som alle de øvrige.

Tidligere ville jeg have skrevet, at det er begrænset, hvad jeg får læst i feel good/chick lit-genren. Det har ændret sig på det seneste, egentlig synes jeg, at det er skønt med en roman i denne genre, som ofte vil være lidt af et hop fra krimierne, som jeg nok læser flest af. 24 gode gerninger er som de fleste andre feel good/chick lit-romaner ganske let og hurtigt læst.

Selvom julen ikke er den letteste tid for Emma, så er det ikke en tung og sørgelig bog. Selvfølgelig har sorgen en plads, men det er lige så meget en romantisk og hyggelig fortælling om ensomhed og tab, om at genvinde vennerne og måske kærligheden og ikke mindst lysten til livet – og at kunne se lyset forude, selvom det til tider er hårdt.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Palatium Books
ISBN: 9788793699984
Udgave: 1. udg. 2019
Oversætter: Rane Rørdam Knudsen
Originaltitel: 24 goda gärningar
Sider:253

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “24 gode gerninger af Jenny Fagerlund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *