3 stjerner, Gyldendal, Klara f. 2003, Ungdomsbøger/Young Adult

Rengøring af Kim Fupz Aakeson

Jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente af Rengøring af Kim Fupz Aakeson. For på den ene side var det en bog, som jeg havde fået af skolen (jeg har ofte ikke været særlig begejstret over de bøger, som vi har skulle læse i skolen), men på den anden side er Rengøring skrevet af Kim Fupz Aakeson – en efter min mening helt vildt god forfatter, som har skrevet nogle fantastiske tekster. Men læs min anmeldelse under billedet – og se, hvad jeg synes.

Dette er forlagets beskrivelse:

“Cecilie bor sammen med Andy i hans lejlighed. Han er helt nede over, at det ikke gik med hans cafe og over alle de penge, han nu skylder. Så hun ved godt, at hun skal passe på ikke at irritere ham.”

Billede af: Opslag i Rengøring af Kim Fupz Aakeson
Opslag i Rengøring af Kim Fupz Aakeson

Rengøring er på ingen måde den sværeste bog, som jeg har læst. Med sine 129 sider er den letlæst og ret nem at komme igennem. Der står ikke særlig meget på siderne og sproget i bogen er meget minimalistisk og kortfattet. Disse ting gør det meget overskueligt for læseren at læse bogen. Der er ikke mange detaljerede beskrivelser i bogen, men til gengæld har Rengøring nogle replikker, som sidder lige i skabet. Derudover er sproget i bogen meget hverdagsagtig og det er dét sprog som unge bruger normalt, når de snakker sammen, det gør at de unge som læser romanen, lettere vil kunne identificere sig selv med handlingen i bogen og de personer som er med i den.

Helt overordnet gør sproget og bogens størrelse, at den er meget overskuelig. Især for unge som måske ikke læser særlig meget, vil den ikke føles som en for stor mundfuld, og det er helt klart en god ting, især fordi bogens tema er meget vigtigt og relevant. Uden at sige for meget kan jeg afsløre, at bogen handler om vold i et forhold. Bogen er meget realistisk og den har et realistisk tema. Desværre har jeg svært ved at relatere til personerne i historien og det gjorde det rigtig svært for mig, at synes godt om den. Jeg kender (heldigvis) ingen, som har været igennem det, som Cecilie har og der er nogle steder i bogen, hvor jeg bare ikke kan forstå, hvorfor Cecilie ikke gør noget. Egentlig er jeg heller ikke særlig vild med Cecilie. Jeg synes, hun er meget stille og lader sig styre alt for meget af hendes kæreste Andy. Jeg er ikke i tvivl om, at det er meningen med historien, og jeg synes også, at Kim Fupz Aakeson har skabt en god karakter og det giver alt sammen mening, når man hører om Cecilies baggrund, men fordi jeg havde så svært ved at identificere mig med hende, blev jeg alligevel irriteret på hende.

Udover at jeg ikke kunne relatere til historien og Cecilie, så syntes jeg heller ikke, at der skete særlig meget i bogen. Handlingsforløbet var meget det samme, igennem hele bogen og jeg følte ikke rigtig, at der skete noget nyt før i slutningen.

Jeg har læst andre anmeldelser af Rengøring, hvor den har fået rigtig meget ros og min lærer kan også helt vildt godt lide den. Jeg kan godt forstå det relevante tema, men da det er så langt væk fra det jeg kender, kunne jeg ikke så godt sætte mig ind i det og derfor blev det ikke til den bedste læseoplevelse. Men jeg tror at der er mange, som synes det modsatte af mig og sagtens kan relatere til bogen. Derfor synes jeg også, at det er det værd at give bogen et skud, men for mig var den desværre ikke noget.

Billede af: 3 af 6 stjerner /Klara
3 af 6 stjerner /Klara

Forlag: Gyldendal
ISBN: 9788702279399
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 130

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *