5 stjerner, Faglitteratur, Grønningen 1, Tine f. 1973

Tjernobyl af Peter Suppli Benson

Selvom det nu er 33 år siden, så er ulykken i Tjernobyl lige så aktuel og omtalt, som den var tilbage i 1986. Derfor er den nye bog Tjernobyl: Atomulykken som ændrede verdenshistorien af Peter Suppli Benson ikke alene på markedet, da flere har taget emnet op, dette på tværs af medier og i nyere og ældre versioner.

Forlagets beskrivelse:

“”Vær forsigtig, støvet er det værste,” formanede vores guide os, da vi iklædt sikkerhedsdragt og med en geigertæller ved hånden gik rundt i folks lejligheder og huse med en følelse af, at der hvert øjeblik kunne træde nogen ind ad døren.

Da atomreaktoren på atomværket ved byerne Pripjat og Tjernobyl i Ukraine nedsmeltede og eksploderede, skabte det en verdenskatastrofe. Lokalt og globalt. Heldigvis for Danmark var vindretningen gunstig den forårsdag i april i 1986.

I dag ligger store områder øde omkring reaktoren i sin sarkofag. Som et moderne Pompeji vidner byernes golde bygninger og tomme gader om en katastrofe, der kom bag på alle. Og om en befolkning, der i al hast og stilhed blev forflyttet. Børn og voksne, unge og gamle.

Tjernobyl er – set fra et dansk og europæisk perspektiv – hele historien om atomulykken inde fra sovjettidens magtfulde korridorer og med et udsyn til den globale verdensorden, den kolde krig og til Tjernobyl som årsagen til Sovjetunionens endelige fald. I dag står vi tilbage med et evigt problem, som bogens fotos grusomt og smukt bevidner.”

Billede af: Tjernobyl af Peter Suppli Benson
Tjernobyl af Peter Suppli Benson

Tjernobyl-ulykken står ret tydeligt for mig, selvom jeg kun var 12 år dengang. Faktisk har jeg ikke hørt eller læst meget om ulykken siden – og det er på ingen måde bevidst. Da vi var i USA i sommeren ’18 var der reklamer for miniserien, Chernobyl på HBO alle steder – og jeg tænkte, at den måtte vi hellere se. Umiddelbart før jeg læste Tjernobyl, så vi så serien – og den kan helt sikkert anbefales, både før, efter eller som et godt supplement til bogen. Hvis man har set serien eller på anden vis har kendskab til byen og atomværket er jeg sikker på, at der er flere billeder og tekst, som man vil kunne genkende.

Billede af: Opslag i Tjernobyl af Peter Suppli Benson
Opslag i Tjernobyl af Peter Suppli Benson

En stor del af fortællingen om Tjernobyl er selvfølgelig både hørt og set før, men for tiden virker bogen nok ekstra aktuel, da ulykken netop nu får meget omtale.

Nogle billeder kan virke “for opstillede” – som om det vil give flere penge i kassen fra “katastrofe-turister”, som får gode billeder med sig. Men vi kan jo nok heller ikke løbe fra, at det er hvad der sker… Andre motiver fra bogen kender vi – og de er næsten blevet ikoniske kendetegn for Tjernobyl – fx. pariserhjulet, som selvfølgelig også er med i denne bog.

Tjernobyl er en fotobog, som er velskrevet og har en lettilgængelig indgangsvinkel til at få kendskab til eller udvidet sit kendskab til Tjernobyl. Selvom det måske ikke lyder så godt om billeder fra en katastrofe – så er billederne flotte, og de taler meget for sig selv, også selvom man ikke læser teksten. De flotte fotografier er taget af Birgitte Riber Hald og Lars Klausen Hald.

Billede af: Opslag i Tjernobyl af Peter Suppli Benson
Opslag i Tjernobyl af Peter Suppli Benson

Katastrofen i Tjernobyl hverken må eller kan negligeres, derfor synes jeg, at det er fint med bøger (og andet), som kan udbrede viden om, hvad der skete – og hvad følgevirkningerne har været. Det er en til tider tankevækkende beretning. Og ikke mindst en skræmmende fortælling om, hvordan tingene blev håndteret – og den store forskel på, hvordan man i Ukraine og i resten af verden reagerede på katastrofen.

Desværre er der næsten drevet “rovdrift” på historier fra Tjernobyl – og som skrevet tidligere, så er det jo fordi, at der er penge i det. Jeg kan godt lide en bog som Tjernobyl, som er med til at vise omverdenen, hvordan der ser ud i områder, hvor flertallet heldigvis ikke selv vil færdes, – men når ulykker som denne ender som ren underholdning, så er jeg stået af (og der sker selvfølgelig også i forhold til Tjernobyl). Skellet mellem formidling af viden og underholdning er selvfølgelig ikke skarpt optrukket, men heldigvis tror jeg, at de fleste godt selv kan sætte en grænse.

Tjernobyl fangede mig allerede, da jeg så forsiden (selvom det er et af de billeder, hvor jeg får en fornemmelse af, at det er lidt opstillet). Jeg fik Tjernobyl til BogForum – og næsten inden weekenden var slut, havde jeg læst bogen. Jeg synes virkelig godt om kombinationen af billeder og tekst – og samtidig må jeg også indrømme, at jeg blev noget fanget af, at jeg kunne genkende en del fra HBO’s miniserie – hvilket er med til at få både bog og serie til at fremstå både autentisk og troværdigt. Hvis man har valget og kun skal læse én bog om Tjernobyl, så kan jeg helt sikkert anbefale denne.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Grønningen 1
ISBN: 9788793825208
Udgave: 1. udg. 11.11.2019
Sider: 175

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Tjernobyl af Peter Suppli Benson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *