5 stjerner, Børnebøger, Faglitteratur, People's, Ungdomsbøger/Young Adult

Klimaklog af Lars Henrik Aagard

Det er ikke så tit, at jeg anmelder fagbøger, men da jeg blev spurgt om jeg ville anmelde Klimaklog af Lars Henrik Aagaard sagde jeg med det samme ja, fordi jeg synes bogen lød interessant og emnet er noget som vækker interesse hos mig.

Dette er forlagets beskrivelse:

“Der er ingen grund til at blive bange. Men der er grund til at blive klog. Klimaklog. For kun ved at bruge hovedet kan vi løse det nok største problem, mennesker nogensinde har skabt. Med flotte billeder og i et let og medrivende sprog klæder denne bog dig på til at forstå klimakrisen og se løsningerne. Og du får svar på alle dine store spørgsmål:

* Hvordan kan vi være næsten helt sikre på, at nutidens klimaforandringer er vores skyld?

* Hvad kan verdens lande gøre for at vende udviklingen?

* Kan vi nå det?

* Hvad kan du selv gøre?

Fra Thunberg til Trump. Fra bøffer til biler. Fra gas til vind. Velkommen til en tankevækkende rejse, der tager dig med fra menneskets oprindelse og videre over fabrikker, byer og lufthavne til den renere og bedre verden, der venter for enden af vores rygende skorstene.”

Billede af: Klimaklog af Lars Henrik Aagard
Klimaklog af Lars Henrik Aagard

Klima er et emne, som er kommet mere og mere på bane og især unge er optaget af, at holde vores klode fri for så meget CO2 så muligt. Derfor er Klimaklog en rigtig god bog til klimainteresserede børn og unge og til læsere som ikke ved så meget om klimaet eller gerne vil vide, hvad de selv kan gøre og ændre i deres livsstil til gavn for klimaet.

Klimaklog er inddelt i 3 dele – Problemet, følgerne og løsningerne. Derudover er der nogle undertitler under hver del og det hele bliver vist med en indholdsfortegnelse i starten af bogen. Jeg kan rigtig godt lide måden, hvorpå bogen er sat op. Det gør det overskueligt og tvinger heller ikke læseren til at læse bogen fra ende til anden. F.eks. kan en læser, som allerede kender til problemet ved klimakrisen og kender følgerne af den, springe direkte videre til løsningen eller omvendt. Selv har jeg læst bogen fra ende til anden, og jeg synes den giver et godt billede af, hvad klimakrisen er og hvor stort et omfang, det egentlig drejer sig om. Derudover kan jeg rigtig godt lide, at Klimaklog ikke kun fortæller, hvordan det hele står til i dag, men også fortæller om begyndelsen og går i dybden med, hvad det var som egentlig gik galt.

Klimaklog skiller sig ud fra mange andre fagbøger, som jeg har læst, ved at den taler direkte til læseren. Her bliver det tydeligt, hvem målgruppen er, da sproget og den direkte henvendelse signalere, at det er børn og unge, som bogen henvender sig til. Dette gør nemlig sproget i bogen lettere og det føles som om der sidder en ved siden af, som læser det hele højt.

Jeg kan også godt lide layoutet i bogen. Igen passer det rigtig fint til målgruppen. Der er nogle gode illustrationer, som er med til at understøtte teksten og nogle gode udvalgte statistikker, som er nemme at aflæse.

Overordnet synes jeg, at Klimaklog er en rigtig god bog og ikke mindst en vigtigt bog. Sproget passer til målgruppen og der står ikke særlig meget på siderne. Det gør, at der er nogle ting som ikke bliver uddybet, men det er fint, da bogen giver læsere en overordnet viden og et indblik i klimakrisen. Jeg kan sagtens forestille mig, at Klimaklog kan blive en bog, som bliver givet til børn, for at give dem en viden om klimakrisen, som jo især kommer til at have betydning for dem. Jeg vidste dog allerede en del selv, da klimakrisen fylder meget i skolen og derfor tror jeg ikke, at den vil være særlig interessant for dem som allerede har en meget stor viden om området, da de med al sandsynlighed ikke vil få særlig meget ny viden.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Klara
5 af 6 stjerner /Klara

Forlag: People’sPress
ISBN: 978877036772
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 201

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *