4 stjerner, Forlaget Elysion, Tine f. 1973, Ungdomsbøger/Young Adult

Aldrig skygge uden lys af Lise J. Qvistgaard

Lise J. Qvistgaard har med Aldrig skygge uden lys kastet sig over en ny genre. De fleste kender nok forfatteren for bøger i fantasy-genren. Aldrig skygge uden lys er en let bog for teenagere om spirende kærlighed og venskab.

Bogens bagsidetekst:

“Det regner, sommerferien er lige begyndt og Sigga har ondt af sig selv. Som den eneste af alle vennerne skal hun ikke noget hele ferien. Det ser ud til at blive en dødssyg sommer, men så flytter Elias og hans far ind i det gamle nedslidte hus ved siden af…”

Billede af: Aldrig skygge uden lys af Lise J. Qvistgaard
Aldrig skygge uden lys af Lise J. Qvistgaard

Aldrig lys uden skygge er en let bog med et lixtal på 19. Bogen er beregnet til overbygningen i skolen og til unge til selvlæsning. Bogen er skrevet med en rimelig enkelt tekst, som er inddelt i kapitler. Som I nok ved, så er jeg fan af kapitler, så man har mulighed for naturlige pauser i læsningen. Bogen har ingen illustrationer, men det tænker jeg også vil virke for barnligt til målgruppen.  Jeg synes dog, at der er meget tekst og uden særlig mange afsnit på hvert opslag, så det kan godt virke lidt tæt skrevet i forhold til sværhedsgraden, og så kan de 141 sider, som bogen er på måske godt virke lang for nogen. Men ellers synes jeg at handling, sideantal og målgruppe passer fint sammen.

Vi følger på skift Sigga og Elias, og det fremgår tydeligt i titlen på kapitlerne, hvem vi nu hører om – og hvornår det foregår.

Billede af: Opslag i Aldrig skygge uden lys af Lise J. Qvistgaard
Opslag i Aldrig skygge uden lys af Lise J. Qvistgaard

På trods af at lixtallet i Aldrig skygge uden lys “kun” er 19, og bogen sikkert vil kunne læses af en del børn, som er yngre end målgruppen, så er emnerne i bogen tiltænkt unge fra 13-14 år og op. Det tænker jeg også, at de to unge på forsiden af bogen illustrerer.

Som skrevet er emnet i bogen hovedsageligt kærlighed og venskab – men vi kører også om at være skilsmissebarn, og om nogle af konsekvenserne ved dette. Bogen er krydret med et lille mysterium, som Sigga og Elias skal løse i fællesskab, det betyder dog ikke vildt meget for handlingen. Jeg tænker, at de fleste i målgruppen vil kunne genkende nogle af de følelser som vi hører om fra Sigga og Elias.

Aldrig skygge uden lys er en fin ungdomsbog –  skrevet for de unge, som måske har lidt svært ved læsningen – eller bare trænger til at give sig i kast med en lettere bog. Jeg bliver nødt til at tilføje, at jeg elsker titlen – og jeg kan også røbe, at en af hovedpersonerne funderer lidt over den.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772147055
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 141

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Aldrig skygge uden lys af Lise J. Qvistgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *