4 stjerner, Daniel f. 2001, Hr. Ferdinand, Krimi/spænding, Politikens Forlag

Doktor Søvn af Stephen King

Doktor Søvn af Stephen King, som ellers har nogle år på bagen er aktuel igen, da bogen netop er blevet filmatiseret. Vi har tidligere anmeldt andre af Stephen Kings bøger, anmeldelserne kan læses her.

Fra bogens bagsidetekst:

“Kun tre overlevede Ondskabens hotel, heriblandt hovedperson Jack Torrances søn, Dan – dengang fem år og nu en voksen mand. Og det er ham vi nu følger. Dan kæmper med tre ting han arvede efter sin far; alkoholisme, et voldsomt temperament og resterne af spøgelset fra Ondskabens hotel

Efter nogle desperate år rammer Dan bunden. Al anstændighed er forduftet. Han har én vej tilbage, og den går via Anonyme Alkoholikere. Han bliver ædru og får job på et hospice, hvor han får tilnavnet Doktor Søvn, eftersom han bruger sine overnaturlige evner til at hjælpe døende patienter ud på deres sidste rejse.

Alkohol er dog ikke den eneste dæmon, der er på færde: De Sande Forbundne er en kult, der ernærer sig ved dampene fra børn, der besidder overnaturlige evner. Forklædt som harmløse pensionister rejser kulten rundt i autocampere for at finde egnede børn. De får færten af Abra, en pige som til overmål besidder overnaturlige evner. Men Abra har mødt Dan, og hendes enestående kraft har vakt Dans egne kræfter og får ham til at kæmpe for Abras sjæl og overlevelse.”

Billede af: Doktor Søvn af Stephen King
Doktor Søvn af Stephen King

Doktor Søvn er en spændingsroman, som forgår i New Hampshire, i en by ved navn Frazier. Her følger vi Dan, som vi kender fra den tidligere bog i serien, Ondskabens Hotel. Vi begynder med at høre om årene efter Ondskabens Hotel, om hvordan den lille familie klarer sig. Derefter springer vi hen til Dans voksenliv, og der følger vi ham så igennem historien om Doktor Søvn. Bogen har en tydelig rød tråd, og den er nemt læselig og ikke alt for tung.

Da jeg læste Doktor Søvn, havde jeg ikke læst Ondskabens Hotel, men kun set filmen. Historien fangede mig alligevel, selvom jeg godt kunne mærke, at der var lidt som jeg havde misset ved kun at se Ondskabens Hotel, i stedet for at have læst den. Men som jeg har fundet ud af, kan man sagtens læse denne bog alene, uden først at have læst Ondskabens Hotel.

Som i alle de Stephen King-bøger jeg har læst, har han igen brugt tid på at referere til andre store værker, som fx Harry Potter, Game of Thrones, Ringenes Herre, og også til andre forfattere og bøger. Det giver altid et lille smil på læben, når man forstår de referencer, som bliver skrevet.

De fleste af Stephen Kings bøger er gysere, men det kan man ikke kalde Doktor Søvn, selvom man kan mærke at Stephen King prøver på at få den til at være uhyggelig. Ondskabens hotel virker meget uhyggelig – og i forhold til dette, så synes jeg, at Doktor Søvn fejler dette punkt og lever derfor ikke op til mine forventninger. Men selve handlingen er virkelig god, og man kan ikke slippe bogen, når man først er kommet i gang med den.

Som sagt så er synes jeg historien i Doktor Søvn er god, der er bare det store minus, at det er en Stephen King-bog, der ikke er på nogen måde uhyggelig, hvilket jeg finder mærkeligt. Men det er stadig en virkelig god bog, som kan anbefales til alle, der er interesseret i, hvad der skete for den lille dreng Danny i Ondskabens Hotel i både bogen og filmen.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Daniel
4 af 6 stjerner /Daniel

Forlag: Hr. Ferdinand /Politikens forlag
ISBN: 9788793166134
Udgave: 1. udg. 2. oplag – 2014
Originaltitel: Doctor Sleep
Oversætter: Jakob Levinsen
Sider: 545
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *