4 stjerner, HarperCollins Nordic, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Dødfunden af Gretelise Holm

Med Dødfunden er Gretelise Holm tilbage i spændingsgenren efter et par års pause. Gretelise Holm har skrevet mere end 40 bøger, udover at være forfatter, så har hun i mange år arbejdet som journalist.

Bogens bagsidetekst:

“Søndag den 16. september 2018 blev antropologen og samfundsforskeren Ellinor Green, 62 år, fundet død i sit hjem i Vanløse, og dødsårsagen kunne ikke umiddelbart fastslås.

Ellinor Green kunne have haft mange grunde til at føle sig træt af livet: En datter, som var besat af en usund kostdille og havde slået hånden af sin mor, en søn, der var i frit socialt fald som hadefuld tastaturkriger, en ægtemand, som bedrog hende, og en chef, som lige havde fyret hende.

Var det hele blevet for meget for Ellinor? Eller var Ellinor blevet for meget for en anden?”

Billede af: Dødfunden af Gretelise Holm
Dødfunden af Gretelise Holm

Jeg må blankt erkende, at Dødfunden er den første bog, jeg har læst af Gretelise Holm – men mon ikke det bliver til flere efter denne?

På forsiden af Dødfunden står der spændingsroman – men jeg synes bestemt også, at den passer fint ind i krimigenren. For mig er Dødfunden en bog, der for så vidt kan høre til i domestic noir-genren – men samtidig synes jeg alligevel, at der foregår en del “uden for hjemmets fire vægge”. Man mærker tydeligt både på skrivestil og sikkerheden i formuleringerne, at Gretelise Holm er en erfaren forfatter. Dødfunden er velskrevet og underholdende. Den giver stof til eftertanke – og har spænding til sidste side.

Noget af det første jeg hæftede mig ved, da jeg læste bogen var, at Dødfunden ikke har så meget fokus på politiet, som man nok er vant til fra andre bøger. Der er mere fokus på den døde, de efterladte og hvordan relationerne er. Det er en bog, der i den grad beskæftiger sig med det samfund vi lever i – og på sin vis også kommer med kritik af dette.

Handlingen skrider stille og roligt frem. For mig kan den måske godt virke for rolig – men samtidig udfolder der sig en historie, som jeg på igen måde havde forudset. Den rolige fortællemåde gør også, at jeg synes, at vi kommer godt ind på karakterernes personligheder – og deres indbyrdes roller. Dødfunden er på ingen måde grusom og blodig – men ganske uhyggelig og spændende, men ikke hårrejsende.

Dødfunden har mange aktuelle og relevante temaer, blandt andet: Arbejdsløshed, skilsmisser, sociale medier, psykisk sygdom, vegetarisme, ekstremisme, familierelationer – omsorg og nærhed eller mangel på samme. Det lyder måske som for meget til en bog, og jeg har med vilje ikke nævnt dem alle. Men det er ikke for meget – alt hænger fint sammen, og det hele giver mening til sidst. Og mon ikke flere af disse temaer giver en del stof til eftertanke hos læserne, det håber jeg!

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9788771916669
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 255

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Dødfunden af Gretelise Holm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *