5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Dræberfiskenes skat af Lone Theils

Dræberfiskenes skat af Lone Theils er 1. del af en ny krimi-letlæsningsserie. Serien hedder Det Hemmelige Detektivbureau. 2. del hedder Kvinden uden navn – og der er planlagt flere bøger i serien. Flere kender nok Lone Theils for krimiserien for voksne om Nora Sand.

Bogens bagsidetekst:

“Det Hemmelige Detektivbureau har fået sin første sag. Karl og Frida har fået en anonym mail fra nogen, der mener, at der er foregået drabelige ting i Strandings Akvarium. De to detektiver finder en ring. Men er det nok? Og hvem har skrevet den mail?”

Billede af: Dræberfiskenes skat af Lone Theils
Dræberfiskenes skat af Lone Theils

Dræberfiskenes skat er en let bog med et lixtal på 21. Der er kun 5 illustrationer i historien, og de fleste af disse kommer først i den sidste halvdel af bogen. Det vil sige, at det er en historie for de børn, som har fået godt fat i læsningen, og som ikke længere behøver illustrationer som hjælp til at forstå handlingen. Jeg tænker, at målgruppen vil være børn i 2. – 3. klasse.

Bogen har desværre ikke nogle kapitler, det kunne jeg godt have ønsket mig. Det ville have passet godt til tekstmængden og samtidig give læserne mulighed for en naturlig pause i læsningen. Teksten er sat op med en læsevenlig skrifttype og med korte afsnit, som gør teksten overskuelig.

Billede af: Opslag i Dræberfiskenes skat af Lone Theils
Opslag i Dræberfiskenes skat af Lone Theils

Illustrationerne og forsiden af lavet af Rasmus Jensen. Illustrationerne passer rigtig godt til handlingen, og som altid så synes jeg, at Rasmus Jensens illustrationer er super gode. De er ikke for “tutte-nuttede” og passer godt til målgruppen, som her er de læsere, som snart kan slippe letlæsningsbøgerne.

Billede af: Opslag i Dræberfiskenes skat af Lone Theils
Opslag i Dræberfiskenes skat af Lone Theils

Både Freya og jeg har læst Dræberfiskenes skat, og vi synes, at den er spændende. Handlingen og sværhedsgraden passer fint sammen. Vi er dog enige om, at selve mysteriet fylder for lidt i forhold til, hvad vi forventede – men når vi så tænker på, at det er den første bog i en serie, så er det også rart med en god introduktion af de personer, som er med. Igen mangler vi dog lidt tydelighed hvad angår deres alder – da vi bliver lidt forvirrede over, at der i samme tekst bliver brugt ordene: fyr og tøselus – og ikke mindst at opgaven, som eleverne bliver stillet ikke umiddelbart peger på de yngste elever…

De ovennævnte ting har dog ikke speciel betydning for handlingen, som vi synes rigtig godt om. Dræberfiskenes skat er en rigtig fin introduktion til krimi-genren for de børn, der endnu har den til gode. Hvilke børn vil ikke gerne være med til at løse et mysterie? Vi er vilde med referencerne til Sherlock Holmes, som for mange børn og unge (og voksne) er et must på læselisten. Uanset alder, så er Sherlock Holmes udødelig.

Bogen er mere spændende end den er uhyggelig. Læserne skal ikke opklare en sag, som er blodig – men derimod løse en gåde, som passer til aldersgruppen.

Dræberfiskenes skat er som sagt 1. del af en serie, og for at få mest ud af serien, så vil jeg tro, at serien skal læses i den rigtige rækkefølge (præcis som jeg anbefaler de fleste krimi-serier til voksne læses). Dette bind slutter i hvert fald, så det er oplagt at læse Kvinden uden navn bagefter. Serien har en pige og en dreng som hovedpersoner og er på ingen måde skrevet til et bestemt køn – derimod er bogen for alle børn, som er vilde med spændende bøger.

Med Dræberfiskenes skat har Lone Theils vist, at hun også kan skrive krimier til børn.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Dræberfiskenes skat – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145778
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 31

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Dræberfiskenes skat af Lone Theils

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *