4 stjerner, Feel good/kærlighed, Klara f. 2003, Palatium Books, Ungdomsbøger/Young Adult

Uden fornuft af Emma Mills

Uden fornuft er skrevet af den amerikanske forfatter, Emma Mills, som skriver romaner til unge og voksne. Uden fornuft udkommer i papirsformat i dag, d. 21.2.2020 – den er udkommet som e-bog og lydbog tidligere.

Dette er forlagets beskrivelse:

“Claudia er havnet i problemer. Hun kommer tilfældigvis til at overhøre den samtale, hvor Paige slår op med Iris – og Paige og Iris er det hotteste par på skolen. Så da Claudia mod sin vilje bliver sat sammen med den vanskelige og temperamentsfulde Iris i årets skoleteaterstykke En skærsommernats drøm, udvikler tingene sig i en kedelig retning. Men den sødeste og skøreste dreng, Claudia kender, er heldigvis også med, og det bliver et sidste skoleår med mange nye erkendelser.

Claudia bevæger sig i en verden af intense venskaber og forsigtige forelskelser i UDEN FORNUFT. Hun er kvik og sjov, men har også, meget menneskeligt, sine fejl og mangler at slås med. UDEN FORNUFT er en roman om at få udvidet sin horisont, tillade sig selv at være sårbar og at acceptere og elske mennesker, som de i virkeligheden er.

En samtidsroman for unge af Emma Mills om en pige, der igennem skolens opførelse af stykket En skærsommernats drøm bliver ført ind i nye venskaber og måske endda også til kærlighed. Og Shakespeares eviggyldige tekst om kærlighed og selvbilleder spejles på smukkeste vis.”

Billede af: Uden fornuft af Emma Mills
Uden fornuft af Emma Mills

Da jeg ikke kendte til forfatteren, Emma Mills, vidste jeg derfor ikke rigtig, hvad jeg skulle forvente af Uden fornuft.

Det tog noget tid for mig at blive fanget af Uden fornuft. I starten synes jeg, man bliver præsenteret for alt for mange personer og jeg synes også, at det tog lidt for lang tid, at finde ud af deres personlighed og danne en slags ”relation” til dem. Men da jeg kom længere ind i bogen og får lært de vigtigste personer i bogen bedre at kende, synes jeg til gengæld, at personbeskrivelserne er virkelig fantastiske. Jeg kommer virkelig til at holde med personerne og jeg synes også, at deres forhold og relation til hinanden er beskrevet utrolig godt og realistisk.

Af karaktererne er jeg især vild med hovedpersonen, Claudia, og en pige ved navn Iris. Jeg er også vild med deres indbyrdes forhold, som også udvikler sig i løbet af bogen. Claudia er, ifølge mig, på mange måder en fantastisk hovedperson. Hun har en sarkastisk humor og er på nogle punkter også usikker på sig selv og på fremtiden. Det gør hende meget realistisk, og personligt havde jeg også nemt ved at relatere til hende. Iris’ personlighed kan jeg ikke rigtig relatere til, men alligevel kan jeg ikke lade være med at holde af hende. Hun har en hårdhed over sig, men man kan fornemme, at der ligger noget bag ved hendes hårde ”facade” og lige netop det, synes jeg er rigtig fedt.

Noget som bogen har med, som mange andre ungdomsbøger for det meste kun rører ved, er at gå op i noget og dele sin passion for denne ting med en anden. I Uden fornuft er der tale om et musikband og et computerspil og disse to ting fylder overraskende meget i bogen. Bogen går f.eks. i detaljer omkring en boss som skal klares i computerspillet og om musikbandets musik og koncerter. Jeg synes at det er fint, at bogen på den måde adskiller sig fra andre ungdomsromaner, hvor det nærmest kun handler om kærlighed, venskaber og måske ikke nødvendigvis en hobby. På den anden side synes jeg dog, at disse to hobbyer fylder for meget i bogen, da jeg ikke kan relatere til det og derfor ikke finder det særlig interessant. Men jeg tror at mange andre vil synes, at det er rigtig godt, at hobbyerne fylder en større del af historien.

Generelt synes jeg at Uden fornuft er en god bog med nogle rigtige gode personbeskrivelser. Slutningen synes jeg ender en lille smule brat og jeg vil ikke have haft noget imod, at man lige fik lidt mere at vide om, hvad der sker med Claudia og hendes nærmeste. Men Uden fornuft er stadig en sød og realistisk ungdomsroman og jeg er sikker på, at det ikke kun er mig, som vil forelske sig i dens karakterer.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Klara
4 af 6 stjerner /Klara

Forlag: Palatium Books
ISBN: 9788793834811
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Foolish Hearts
Oversætter: Louise H.A. Trankjær
Sider: 308

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *