5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Fejltrin af Maria Adolfsson

Fejltrin af Maria Adolfsson er 1. del af en ny krimiserie, Doggerland. Serien foregår på den fiktive øgruppe Doggerland og har kriminalassistent Karen Eiken Hornby som hovedperson. Fejltrin udkom i denne uge (20.02.2020) ved People’sPress.

Forlagets beskrivelse:

“Det er dagen derpå efter den årlige østersfestival i Doggerland. En ung kvinde findes brutalt myrdet, og nyheden rammer det lille øsamfund hårdt. Kriminalassistent Karen Eiken Hornby sættes i spidsen for efterforskningen, men sagen kompliceres af, at offeret har en nær forbindelse til hendes chef.

Karen følger sporene i sagen og finder hurtigt ud af, at hun er nødt til at grave i øens historie for at få svar på sine spørgsmål. Gamle hemmeligheder dukker op til overfladen, og fortidens bedrag viser sig at trække tråde helt frem til nutiden. Og snart tvinges Karen til at navigere mellem sine egne og andres fejltrin.”

Doggerland er som skrevet en fiktiv ø-gruppe. Den ligger i Nordsøen mellem Danmark og Storbritannien. Måske der er nogle enkelte, som synes at navnet, Doggerland lyder bekendt? På National Geographics hjemmeside kan man læse om det Doggerland man kendte for ca. 9000 år siden. Jeg havde aldrig selv hørt om Doggerland før, og det er heller ikke umiddelbart relevant for historien – jeg synes bare, at det er lidt spændende.

Billede af: Fejltrin af Maria Adolfsson
Fejltrin af Maria Adolfsson

Nu har jeg jo allerede nævnt Doggerland, hvor handlingen forgår – og i bogen bliver der gjort rigtig meget ud af beskrivelser af byerne og øerne, hvor vi er, hvor lang tid en køretur tager osv. Det lykkes rigtig godt, jeg kan kan let forestille mig stedet – jeg kan ikke undgå at tænke på Færøerne, man da jeg aldrig har været der, så kan mit indtryk jo være forkert. Men jeg ville dog virkelig have ønsket, at der havde været et kort over Doggerland i bogen, som supplement til disse forklaringer. Jeg ved godt, at det ikke er vildt brugt i krimier, men her tænker jeg, at det kunne være en fordel. Jeg synes, at stedet passer godt til en ny krimiserie – det er skønt med nogle “ubrugte” kulisser. Men jeg kan også mærke, at beskrivelserne i dette første bind kommer til at fylde en del, så vi kan lære stedet at kende – og her kunne jeg godt have tænkt mig, at noget af den plads kunne være brugt til mere “handling”.

Kriminalassistent Karen Eiken Hornby, som er hovedpersonen i serien, synes jeg er skildret rigtig godt. Karen har nogle ting med i bagagen, som der bliver hentydet til undervejs, dog uden at jeg helt kunne regne ud, hvad det drejede sig om – før det er meningen, at man skal vide det. Det er en fin lille detalje – og giver en lidt ekstra at tænke over. Jeg kan godt lide, at det er en lidt ældre – og kvindelig hovedperson. Karen bliver 49 år i Fejltrin. Et af de emner i bogen, som bliver tydeligt, fordi vi netop følger en kvinde ved politiet, er ligestilling – og kampen for denne. Udover Karan er der en del flere personer med i Fejltrin – og jeg synes, at det godt kan være lidt svært at holde styr på dem alle. De er dog fint beskrevet i forhold til deres medvirken – og da jeg først havde fundet ud af, hvem der var rigtig vigtige for historien og hvem der ikke var, så gik det bedre – alle passer godt ind, og jeg tænker, at vi møder dem igen i de næste bøger i serien.

Jeg synes, at både personer og steder virker meget autentisk beskrevet. Selvom både historie og sted er fiktion, så virker både mennesker og handling troværdig.

Fejltrin er ikke en grusom og blodig fortælling, men mere historien om at opklare et mord (som dog ikke er kønt). Så er man til den mere bestialske fortælling, så er det nok ikke lige Fejltrin, som man skal kaste sig over. Jeg synes, at fortællestilen virker meget skandinavisk, så bogen kan været et godt bud, hvis man er til disse krimier. Netop på grund af de mange involverede personer, så tænker jeg også, at formen er lidt som Yrsa Sigurðardóttirs og Nele Neuhaus’ bøger – som jeg i øvrigt også synes rigtig godt om.

Plottet i Fejltrin er både spændende og fængende. Der er flere plottwists undervejs – hvilket er medvirkende til, at man jo lige bliver nødt til at læse lidt mere… En anke til historien er dog, at den var noget tid om at komme rigtigt igang – og jeg synes, at handlingen bliver ret komprimeret hen mod slutningen, som helt sikkert fortjente nogle flere linjer.

Fejltrin er en rigtig fin start på en ny krimiserie – den velskrevet i et let forståeligt sprog. Selvom der er enkelte ting, som jeg ikke er så begejstret for, så er jeg alligevel fan af Doggerland-serien – og glæder mig rigtig meget til at læse den næste bog og ikke mindst høre, hvordan det går for Karen Eiken Hornby. Selvom jeg er fan af Doggerland – så er jeg ikke fan af, at næste bind ikke ligger klar, nu hvor jeg er færdig…

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’sPress
ISBN: 9788770361323
Originaltitel: Felsteg
Oversætter: Line Zahll og Marie Y. Karlsen
Udgave: 1. udg. 20.02.2020
Sider: 483

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Fejltrin af Maria Adolfsson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *