4 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Elleve dage af Stav Sherez

Elleve dage af Stav Sherez er 2. del af krimiserien om politikommisæren Jack Carrigan og politiassistenten Geneva Miller. Den udkom d. 17.02.2020. 1. del hedder Mørk hævn, og den anmeldte jeg for kort tid siden.

Forfatteren Stav Sherez deltager i Krimimessen 2020, hvor han fortæller om Elleve dage.  De tre bøger, der er udkommet (på engelsk) i denne serie er alle blevet shortlistet til Crime Novel of the Year.

Fra forlagets beskrivelse:

“…et lille kloster står i flammer. Politikommissær Jack Carrigan og politiassistent Geneva Miller ankommer til stedet og finder elleve lig, selv om der kun skulle have været ti nonner i huset. Der er elleve dage til jul, og selv om deres overordnede ønsker sagen opklaret inden højtiden, får Carrigan og Miller mistanke om, at nonnerne slet ikke var dem, de udgav sig for at være.

Hvorfor havde de intet gjort for at undslippe branden? Hvem er det ellevte offer, hvis lig blev fundet et andet sted end de andre? Og hvor er klosterets præst – den eneste, der kan besvare deres spørgsmål? I kamp med både storpolitik og det katolske hierarki trevler Carrigan og Miller en sag op, der strækker sig helt tilbage til de tidlige halvfjerdseres bølge af radikal sydamerikansk befrielsesteologi og trækker tråde til både Den Lysende Sti og nutidige stridigheder om olie, jordbesiddelser og velfærd…”

Præcis som Mørk hævn er Elleve dage en meget velskrevet krimi-thriller. Plottet er virkelig godt – og virker gennemtænkt. Det er spændende med de tråde der bliver trukket til befrielsesteologi, Den Lysende Sti osv. Det er en ganske uhyggelig historie – både i forhold til branden og de døde nonner, men også den del der handler om kirkens “arbejde” i Peru (som I dog selv må læse om, da jeg ikke vil røbe for meget), og ikke mindst fortællingen om familierelationer eller måske nærmere manglen på relationer.

Billede af: Elleve dage af Stav Sherez
Elleve dage af Stav Sherez

I den forrige bog efterlyste jeg lidt dybere personskildringer, især af Jack, selvom de for så vidt var fine nok – men jeg er stadig ikke nået helt derhen, hvor jeg synes, at jeg ved nok, men jeg får alligevel et billede af, hvordan både Carrigan og Miller har en mindre hyggelig fortid bag sig. Jeg tænker, at det netop er den fortid, med en død ægtefælde og en forfærdelig eksmand, som gør, at jeg ønsker at lære dem meget bedre at kende. Men selvfølgelig ved jeg mere nu, end jeg gjorde efter at have læst den første bog – og jeg synes stadig, at de to er et fint og ganske interessant makkerpar. Jeg er glad for, at der stadig er en bog i vente – så jeg forhåbentlig kan lære dem endnu bedre at kende. Som i den forrige bog, så er der selvfølgelig flere personer med – alle ganske spændende. Igen kunne jeg godt godt bruge lidt dybere personskildringer- da jeg har indtryk af, at en del har nogle virkelig fascinerende personligheder, men historien fungerer alligevel ganske fint, og de beskrivelser vi får af de medvirkende, virker troværdige. Bogen har også en tilpas længde, og jeg synes ikke noget kan undværes – så jeg kan godt se, at mit ønske om lidt mere personlig historie sikkert ikke hænger så godt sammen.

Miljøskildringerne fra både Peru og til boligkvarterene og klostret i London virker meget realistiske. Det er ganske let at forestille sig, hvor vi befinder os – og hvordan Carrigan og Miller oplever situationerne. Begge steder er det i nogle barske miljøer handlingen finder sted – men jeg må nok sige, at i denne bog, er det Peru og de forhold vi hører om der, som sætter sig mest på nethinden.

Udover at være en uhyggelig og spændende krimi-thriller, så er Elleve dage også en betagende fortælling om tro, familierelationer, tortur og noget af det der fængende mig mest var fortællingen om overgreb med befolkningen i Peru. Jeg tænker, at der ligger en ret stort research bag denne del, for at den kan virke så autentisk som den gør.

Jeg synes, at jeg har læst en del krimier, som er skrevet af britiske forfattere. Stav Sherez’ bøger om Carrigan og Miller hører til blandt nogle af de bedste jeg har læst. Nu ved jeg, at der indtil videre er skrevet tre bøger i denne serie – så den sidste må gerne snart blive oversat.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742602850
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Eleven Days
Oversætter: Peter Carstens
Sider: 383

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Elleve dage af Stav Sherez

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *