4 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Mørk hævn af Stav Sherez

Mørk hævn af Stav Sherez er første del af en ny krimiserie om politikommisæren Jack Carrigan og politiassistenten Geneva Miller. 2. del af serien, Elleve dage udkommer på dansk d. 17.2.2020.

Stav Sherez er en britisk forfatter og freelancejournalist. De, indtil nu, tre bøger i denne serie er alle blevet shortlistet til Crime Novel of the Year. Stav Sherez deltager i Krimimessen 2020, hvor han fortæller om Elleve dage.

Fra forlagets beskrivelse:

“Visse mennesker vil gå langt for at holde på en hemmelighed… 

London bader i sensommerens sidste hedebølge allerede fra morgenstunden, den dag politikommissær Jack Carrigan bliver kaldt ud til en lejlighed i King’s Court: En afrikansk studerende er fundet groft mishandlet og dræbt.

Jack Carrigan får assistance til efterforskningen af politiassistent Geneva Miller, der er ved at komme sig efter sin skilsmisse ved hjælp af arbejdet og lidt for meget alkohol. Efterforskningen af mordet på den unge kvinde fører de to ud i Londons underverden af illegale immigranter, traumatiserede børnesoldater, og vrede, afrikanske mænd…”

I Mørk hævn følger vi to forskellige historier – en der er knyttet til et mørkt og dystert Uganda – og ikke mindst fortællingen om børnesoldater. Den anden foregår i et næsten lige så mørkt og dystert London. Men hvordan disse historier passer sammen vil jeg ikke røbe.

Billede af: Mørk hævn af Stav Sherez
Mørk hævn af Stav Sherez

Mørk hævn er en meget velskrevet krimi-thriller. Personskildringerne er fine, men jeg kunne egentlig godt have brugt lidt dybere beskrivelse af især Jack Carrigan, selvom vi faktisk hører en del om ham/hans oplevelser i tidligere tider. Det kan også være, at det er den del om fortiden, som gør mig mere nysgerrig på ham som person, men måske det kommer i de næste par bøger. Geneva Miller står ret tydeligt for mig, og uanset hendes handlinger, så synes jeg, at hun er svær ikke at holde af og med. Både Miller og Carrigan er nogle interessante karakterer – og de virker som et fint makkerpar. Det bliver spændende at følge udviklingen af dette samarbejde i de næste bøger. De øvrige beskrivelser er gode og troværdige, og nogle mere skræmmende end andre –  alle personligheder passer godt til historien.

Miljøskildringerne fra både krigen i Uganda og immigranternes liv i London føltes meget realistiske – som skrevet tidligere, både dystre og barske – begge steder.

Plottet er godt og virker gennemtænkt – og da bogen fremstår meget realistisk i beskrivelserne, så tænker jeg også, at der ligger en grundig research bag. Enkelte gange kan jeg dog godt føle, at tilfældighederne er lidt for planlagte, men hvem ved – det er de måske også…

Det er en bog med fart over – men alligevel synes jeg, at der er lidt tid til at fundere over disse skrækkelig scenarier, som de færreste kender (nok) til. Der er som skrevet to historier/spor, hvor den ene er fortalt som tilbageblik til en tidligere tid i Uganda, dvs. at vi hører både om en fortid, men også om nuet – til sidst kommer det hele til at gå op i en højere enhed. Men det var slet ikke en slutning, som jeg havde forudset eller forventet – og det er jo ikke så tosset.

Jeg tænker ikke, at bogen er for de mest sarte krimilæsere – i hvert fald kan jeg røbe, at starten af bogen både er grusom og ganske blodig – og senere kommer vi heller ikke uden om tortur. Selvom bogen omhandler politi-opklaringen af et mord – og på den måde er en krimi, så har jeg tidligere brugt termen krimi-thriller, og på mange punkter synes jeg, at thriller er meget passende. Mørk hævn er skræmmende og brutal – og både historien i Uganda og i London er mørk og uhyggelig.

Mørk hævn er udover at være en meget spændende og blodig krimi-thriller,  også en historie om venskaber, familierelationer, vrede og tilgivelse – og vigtigst om børnesoldater i krig, og ikke mindst om de forhold, som de må leve under, når de flygter fra krigen.

Det bliver spændende at læse de næste par bøger fra Stav Sherez om Carrigan og Miller – jeg glæder mig.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742601594
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: A Dark Redemption
Oversætter: Peter Carstens
Sider: 352

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

3 thoughts on “Mørk hævn af Stav Sherez

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *