5 stjerner, Krimi/spænding, Lindhardt og Ringhof, Tine f. 1973

X måder at dø på af Stefan Ahnhem

Så er den her! I dag d. 24.2.2020 udkommer X måder at dø på af Stefan Ahnhem. X måder at dø på er en direkte forsættelse af Motiv X. Den har været længe ventet. X måder at dø på er nr. 5 i krimiserien om politimanden Fabian Risk og hans kolleger.

Forlagets beskrivelse:

“I X måder at dø på bygger Stefan Ahnhem videre på sit nervepirrende krimiepos og det univers han har skabt med Risk og hans kolleger hos politiet i Helsingborg i centrum. En sommeraften lægger en gummibåd ud fra Raa havn. Ombord sidder en mand med et sværd fastspændt på ryggen. Hans færd har terningen dikteret: Et menneske skal dø. Hvem det er, ved manden ikke. I X måder at dø på sætter den ultimative jagt på terningemanden ind …”

Som jeg stort set altid gør med serier, så anbefaler jeg også, at man læser serien om Fabian Risk i den korrekte rækkefølge – da bøgerne i serien hænger uløseligt sammen. Det giver ingen mening at læse X måder at dø på, uden først at have læst Motiv X. Og da jeg læste Motiv X mente jeg, at man som minimum skulle have læst 3. del, Atten grader minus. Læs serien fra begyndelsen – den er det værd.

Billede af: X måder at dø på af Stefan Ahnhem
X måder at dø på af Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhems personskildringer er som altid super gode. Efter at have læst hele serien, så synes jeg, at jeg nok især kender Fabian Risk rimelig godt og jeg er vild med hans personlighed og rolle i bøgerne. Det samme gælder flere af hans kolleger – der er jo også undtagelser, og det er helt sikkert tiltænkt, for nogle synes jeg bestemt bedre om end andre. Mit forhold til Sonja, Fabian Risks hustru er desværre blevet en tand strammere – hun er vist for speciel for mig, og jeg har meget svært ved at synes om hende. Beskrivelsen af hende er dog helt fin. Derimod er det meget let at følge og nok også få medlidenhed med Fabian Risks børn, Matilda og Theodor. Det er mest Theodor, som vi hører om i denne bog – faktisk er det en historie for sig – og noget vi nok også kommer til at høre mere om.

Det er interessant, at vi faktisk kender en stor del til Terningemanden – og jo længere man kommer ind i X måder at dø på, jo mere synes jeg, at vi følger vedkommende. Jeg er vild med at Stefan Ahnhem – og gerningsmanden er blevet inspireret af Terningemanden af Luke Rhinehart. “Vores” Terningemand er yderst interessant og jeg blev faktisk ret fascineret af den måde hans sind fungerer på. Hvad det går ud på, må I selv læse, men jeg kan sige så meget, at jeg blev meget grebet af, hvor meget terningerne har at sige…!

I Motiv X lærte vi Irene Lilja rimeligt godt at kende – og det synes jeg er et stort plus, da følgerne af hendes udfordringer dengang, får en central rolle i denne bog. Hun er en sej kvinde – og måske en anelse overmodig nogle gange…

Da vi jo (eller nogle af os) kender de fleste personer fra de tidligere bøger, er det ikke nødvendigt med virkelig dybdegående beskrivelser. Nogle af karaktererne kender vi dog ikke, og nogle af disse er kun med i ganske kort tid – alligevel synes jeg, at de dermed kortere beskrivelser er både indlevende og troværdige.

X måder at dø på er en krimi med flere sideløbende spor. Vi følger: Terningemanden, Fabian Risk + kolleger i forhold til opklaringsarbejdet, Fabian Risk og hans kollega Hillevi Stubbs under en sideløbende efterforskning, Fabian Risk og familiens udfordringer, som også har tråde til de forrige bøger – og ikke mindst Fabian Risk og hans danske kolleger, Dunja Hougaard og Kim Sleizner. Selvfølgelig har jeg ikke nævnt alle – og når jeg nævner Dunja og Kim, ja så foregår der noget mellem dem, som jeg desværre ikke helt har styr på, men man kan sagtens mærke den meget anspændte stemning. Umiddelbart kan man tro, at de mange forskellige tråde kan få læseren til at miste overblikket, men det synes jeg ikke er tilfældet. Det hele passer rigtig fint sammen – og endnu en gang bliver bogen afsluttet med indtil flere cliffhangers. Hvor er bog nr. 6?

X måder at dø på er grusom både på det personlige og professionelle plan. Der var et tidspunkt, hvor jeg helt holdt op med at læse – og slet ikke havde lyst til at læse mere, fordi jeg vidste, hvad der nu skulle ske… Men hvad mon der skete? I hvert fald ikke det, som jeg forventede – og sådan er hele bogen skruet sammen.

Jeg synes, at bogen/bøgerne hører til i den lidt sværere ende af krimierne. Det gælder både i forhold til de yderste bestialske og uforudsigelige mord til skrivestilen med flere tråde at følge. Men hvor skriver Stefan Ahnhem bare godt og “spot on”. Som nævnt i min anmeldelse af Motiv X, så bliver det ikke langt fingre imellem – hverken i forhold til beskrivelserne af mord, personer og miljøer. Vi hører om familierelationer på godt og ondt, samarbejdet mellem det svenske og danske politi eller hvor svært dette er – måske især, når der er en person, som ønsker at saboterer dette samarbejde, så Fabian Risk ikke kan løse sin opgave.

X måder at dø på er lige så velskrevet, udspekuleret og gennemtænkt som de forrige bøger. En dag vil jeg elske at se Fabian Risk på det store lærred. For danskere vil det sikkert være et stort plus at Danmark også bliver inddraget i bøgerne, selvom det ikke altid er på lige flatterende vis.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Lindhardt og Ringhof
ISBN: 9788711905555
Originaltitel: X sätt att dö
Oversætter: Mi Ahnhem Thomsen
Udgave: 1. udg. 24.02.2020
Sider: 413

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

3 thoughts on “X måder at dø på af Stefan Ahnhem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *