2 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Offer af Paul Cleave

Offer af Paul Cleave udkom d. 3. marts 2020. Offer har den berygtede Christchuch-snitter, Joe Middleton som hovedperson. For at få mest muligt ud af Offer bliver man nødt til først at læse Paul Cleaves første bog, Det syvende mord – da det er her vi først hører om Joe Middleton. Jeg har ikke tidligere læst noget af Paul Cleave og troede, at jeg kunne starte med Offer. Men jeg var ret forvirret i starten, indtil Tine fra Tines krimitanker fortalte, at jeg skulle starte med Det syvende offer – et super råd, som jeg vil lade gå videre.

Fra forlagets beskrivelse:

“Joe Middleton husker ikke at have slået nogen ihjel, så efter hans mening kan en jury umuligt dømme ham som seriemorder…

Andre kender Joe som den berygtede Christchurch-snitter og ønsker ham død. For eksempel har Melissa, Joes medskyldige, sine egne grunde til at lægge planer for hans død, før han kan nå at komme for retten. Og så er der alle de pårørende til Joes ofre gennem tiden … Sidst, men ikke mindst er Carl Schroder, tidligere kriminalassistent, fast besluttet på at få sat endegyldigt punktum for sit livs allerstørste sag.

Joe har udtænkt en desperat plan for at redde sig ud af den katastrofale knibe, og den har bare at virke, for inden længe risikerer Joe at blive selve salgsargumentet for en genindførelse af dødsstraffen i New Zealand, og det var ikke helt den dramatiske afslutning, han havde håbet på …”

Offer er for så vidt en selvstændig historie – men som skrevet, så giver det bedst mening, at læse De syvende mord først. Man kan læse mere om Paul Cleave og hans forfatterskab på hans hjemmeside. Jeg kan især anbefale at læse Q & A – jeg skulle selv have læst dem inden jeg læste bogen.

Billede af: Offer af Paul Cleave
Offer af Paul Cleave

Det er ikke så lang tid siden, at jeg blev spurgt af en Paul Cleave-fan om jeg havde læst noget af ham. Det måtte jeg jo desværre sige nej til, men der gik ikke lang tid før chancen bød sig med Offer. Jeg fandt den første bog Det syvende mordSaxo.com, hvor jeg kunne streame den. Nu kan jeg se, at den også ligger på e-reolen. Jeg er ikke så vild med e-bøger, men jeg kunne også se, at jeg skulle læse den, inden jeg gik i gang med Offer, og så måtte jeg jo bide tænderne sammen.

Selvom jeg havde læst Det syvende mord – og på den måde kendte en del af personerne i Offer på forhånd, så syntes jeg alligevel, at jeg havde lidt svært ved at se dem for mig. Melissa, som er en vigtigt karakter og som har en større rolle i denne bog end i Det syvende mord, har for mange forklædninger m.v. til at jeg føler mig tæt på hende – men måske det er meningen?! Carl Schroder, som vi også kender fra den første bog – og måske fra de næste, hvis man har læst dem, har jeg desværre heller ikke et tydeligt billede af. For mig er han en person i den første bog – og helt anderledes i denne. Jeg tænker, at det er fordi jeg mangler at læse de mellemliggende bøger. Den vigtigste person i Offer er selvfølgelig Joe Middleton. Hans måde at “skjule” sig på er at spille retarderet – men under overfladen er han (i følge sig selv) ganske klog. Men jeg kan hverken se den ene eller den anden person for mig. For at kunne gennemføre de grusomme mord, uden at blive fanget, så bliver han nødt til at være rimelig godt begavet – men samtidig er det slet ikke min opfattelse af ham, og det eneste jeg bliver, er irritereret på ham…. faktisk så meget, at det næsten overskygger handlingen. Der er selvfølgelig flere personer med – og beskrivelserne af dem synes jeg passer fint til deres roller.

Paul Cleave skriver romaner, som foregår i Christchuch, New Zealand – det gælder selvfølgelig også for Offer. Jeg synes ikke, at man får en tydelig fornemmelse for miljøet, som handlingen foregår i – men det er for så vidt heller ikke nødvendigt. Det eneste jeg hæfter mig ved, er at byen bliver beskrevet rimeligt dystert, hvilket jeg kan læse i Paul Cleaves Q & A er med vilje, men ikke sådan han opfatter byen – men det passer til serien på denne måde.

Offer virker ganske velskrevet – og er også rimelig let læst. Der er dog nogle ting undervejs, som irriterer mig ret meget, fx står der på et tidspunkt, at Joe tager en skjorte af, fordi der er blod på – men lidt senere får han en skjorte, som er renere end den han har på…?! Senere får jeg indtryk af, at Carl flytter en person fra et rum til et andet – selvom han faktisk er såret (tænker ikke jeg spoiler noget), og når man så læser videre, så er personen stadig i det første rum?! Det er bare et par eksempler, som jeg hæftede mig ved – og der som sagt irriterede mig. Derudover så synes jeg, at historien bliver for lang – i forhold til længden, så synes jeg, at der sker for lidt, og jeg tænkte flere gange “kom nu videre”. Bogen er på lidt mere end 500 sider – for mig kunne den godt have været meget kortere, eller have brugt noget af pladsen på bedre personbeskrivelser (men igen, så havde jeg nok haft gavn af at læse de forrige bøger).

Plottet i Offer er egentlig rigtig fint – men udfra teksten på forsiden “Masser af blod” – så havde jeg nok forventet noget andet. Måske jeg bare læser for mange blodige og grusomme krimier… Det som jeg synes var mest modbydeligt handler slet ikke om mord – men om mad – ADRRRR, faktisk gav beskrivelserne mig så meget kvalme, at jeg måtte springe over nogle sider – og det plejer jeg altså ikke at gøre.

Noget af det bedste ved Offer er de emner, som Paul Cleave får med i fortællingen om en – eller flere seriemordere. Vi hører om etik og moral, om selvtægt og retfærdighed – og ikke mindst om familierelationer… Det kan nok ikke undgås, at man selv kommer til at tænke lidt over, hvad ens holdning er – og hvad man selv ville gøre, hvis man stod i en situation, som opfordrede til selvtægt?!

Det er meget sjældent, at jeg ikke giver mere end to stjerner, som er tilfældet med Offer. En del af grunden til antallet af stjerner kan læses i ovenstående anmeldelse – men jeg kan nok ikke fornægte at mine forventninger til bogen var tårnhøje – og helt sikkert for høje. Måske jeg havde opfattet det hele anderledes, hvis jeg havde læst de mellemliggende historier også.

Billede af: 2 af 6 stjerner /Tine
2 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742601570
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Joe Victim
Oversætter: August Holst Thomsen
Sider: 508

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

 

5 thoughts on “Offer af Paul Cleave

 1. Hej, Bech

  Er lige nysgerrig: hvor er det, du mener, at Schroder flytter en person til et andet rum i bogen, og det så ikke er sket alligevel?

  Btw, originaltitlen på bogen er “Joe Victim”, ikke “Sleep”.

  vh
  L.K.

  1. Tak 🙂 Jeg har fået mikset to anmeldelser sammen… Så det fluks rettet til Joe Victim.

   Til dig der ikke vil have en spoiler – læs ikke mere.

   Nederst side 481 står der: Han flytter hende ud i køkkenet. Han finder en spand under køkkenvasken. Den fylder han op med koldt vand. Han tænker på pistolen og ved, hvad der vil ske inden for de næste minutter. Han tager den frem og svøber den ind i et viskestykke og lægger den på køkkenbordet ved siden af vasken. Han bærer spanden med vand tilbage til soveværelset. Hans arm begynder så småt at vågne op igen. “Undskyld”, siger han til Sally og hælder så vandet ud over hendes hoved…

   Altså måske jeg helt har misset noget – men for mig ser det ud som at han flytter hende ud i køkkenet? Og derefter tager vand, som han hælder ud over hende i soveværelset, hvor han fandt hende? Og med en brækket arm tænker jeg ikke, at han kan bære både vand og Sally.

   1. OK, mange tak. Ja, det virker ganske rigtigt spøjst med det vandsjaskeri i to rum.
    Ser man bort fra slige detaljer, kan jeg godt lide Cleave, især for hans sorte humor. Det er fx nogle virkelig sjove passager, både dem i Det Syvende Mord og i Offer, synes jeg, hvor Joe taler med sin mor – den, der er hans nærmeste, og som bare ikke fatter et hak af, hvad der foregår; hun knebrer om bryllup og tilbud i supermarkedet i stedet for de nære og vigtige ting og aner slet ikke, hvem hendes søn i virkeligheden er (Og som det fremgår i en anden af Cleaves bøger, er det en stående replik blandt psykiatere og deslige, at “seriemordere altid hader deres mødre” 😉 Det der clash imellem det ekstremt hverdagslige og så det dystre univers af mordere og voldsmænd osv. synes jeg, Cleave rammer ret godt.
    vh
    L K

    1. Hejsa
     Jeg synes egentlig også at Paul Cleave skriver godt – men desværre var Offer ikke lige mig. Umiddelbart så synes jeg også godt om forfatterens humor – men samtidig så synes jeg faktisk at forholdet og ikke mindst moderens måde at snakke til Joe på er ganske sørgelig.
     God weekend.
     Vh Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *