4 stjerner, HarperCollins Nordic, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Kold karantæne af David Koepp

Kold karantæne er David Koepps debutroman. David Koepp er manuskriptforfatter og instruktør. Han er blandt andet kendt for sit arbejde med Jurassic Park, Spider-Man og War of the Worlds. Kold karantæne er en science fiction-thriller om en dødelig svamp.

Fra forlagets beskrivelse:

“Da Pentagons agent indenfor bioterror, Roberto Diaz, i sin tid blev sendt ud for at følge op på en mistanke om et biokemisk angreb, viste det sig, at noget endnu mere skræmmende var på spil: En stærkt muterende organisme med potentiale til at udrydde hele jordens befolkning. Han isolerede den og begravede den på frys i et nedlagt, underjordisk militært opbevaringsanlæg.

Nu – efter at have sydet og boblet i årtier i en glemt kælder – er organismen på vej ud gennem sprækkerne, og den spreder sig grådigt og dødbringende! Og kun Diaz ved, hvordan man stopper den.

Han farer tværs over landet for at hjælpe to sikkerhedsvagter, som uforvarende er blevet blandet ind i miseren – den ene en tidligere straffefange, den anden en enlig mor. I løbet af en udmarvende nat må denne umage trio finde en måde, hvorpå de kan spærre rædslen inde igen.”

Billede af: Kold karantæne af David Koepp
Kold karantæne af David Koepp

I Kold karantæne hører vi om en dræbersvamp som muterer og spreder sig med lynets hast. Ja, det er godt nok en svamp vi hører om – men den inficerer mennesker og dyr – mon ikke de fleste vil finde emnet ret aktuelt i disse dage, hvor de fleste nok er ret præget af corona-virus?!

Kold karantæne er meget velskrevet – og ganske letlæst. Historien bliver fortalt i et meget billedligt sprog – og en del scener bliver beskrevet ganske livagtigt med detaljer, som vil egne sig godt til film. Der er bestemt ingen tvivl om at David Koepp har en baggrund i filmens verden. Mens jeg læste kunne jeg sagtens forbinde scener fra Kold karantæne med scener fra Jurassic Park.

Personbeskrivelserne er ganske gode. Handlingen involverer ikke vildt mange personer, så det er rimelig let at holde styr på dem alle. De tre vigtigste er agenten Roberto Diaz, og sikkerhedsvagterne Naomi Williams og den tidligere straffede “Teacake”. Roberto møder vi både som ung og ældre – og på trods af de forløbne år, så er han som man vil forvente. Han er stadig den seje fyr, som vil gå rigtig langt for at redde verden – også selvom han faktisk er gået på pension. Da jeg først hører om “Teacake” har jeg ikke de vildt store forventninger til ham – men jeg må sige, at de ændres kraftigt undervejs. Naomi og “Teacake” er begge ansatte som vagter – og ender med at arbejde sammen. Relationen mellem dem er en stor del af fortællingen – og den er både med til at jeg håbede det bedste for dem (både sammen og hver for sig), men samtidig er der også flere situationer, som ikke kan undgå at fremkalde et smil med læseren. De øvrige karakterer er også fint beskrevet – og alle passer godt til de roller, de nu har. En af de personer vi hører om er en ældre dame, som det er ganske svært ikke at holde af – og præcis som Roberto, Naomi og “Teacake”, så gemmer hun på lidt af en overraskelse…

Plottet i Kold karantæne er skræmmende og ganske uhyggeligt. Det virker rimeligt troværdigt med fortællinger om, hvor svampen stammer fra, hvordan den udvikler sig osv. Men der er også flere meget udpenslede splatter-agtige scener (engang var jeg vild med den slags, men det er vist ikke mig mere), som er med til at gøre handlingen ret urealistisk (det håber jeg i hvert fald).

Kold karantæne er en scifi-thriller, som også byder på gys, humor, action og kærlighed. Humoren viser sig løbende, blandt andet hører vi om et rådyr, som snupper elevatoren… Vi møder nogle vildt seje personer, som er villige til at ofre deres eget liv for at redde verden – men selvfølgelig er der også skurke…

Kold karantæne er et kapløb med tiden – hvem vinder?

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9788771916775
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Cold Storage
Oversætter: Nikolaj Kvistgaard Johansen
Sider: 285

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *