4 stjerner, Gads Forlag, Krimi/spænding, Tine f. 1973

De udstødte af Elly Griffiths

De udstødte er 6. selvstændige del af Elly Griffiths’ krimiserie om ærkæologen Ruth Galloway. Elly Griffiths skulle have deltaget i årets Krimimesse og i den forbindelse skulle De udstødte udkomme. Da Krimimessen blev aflyst udkom bogen en uge tidligere end planlagt, d. 20.03.2020.

Fra forlagets beskrivelse:

“Under en udgravning i Norwich har Ruth fundet skelettet af en kvinde, som blev hængt i 1867 for barnemord. Da et tv-hold ankommer til stedet for at indspille et program om kvinden, bliver Ruth naturligt inddraget. Men kort efter bliver et barn kidnappet, og kriminalinspektør Harry Nelson bliver sat på sagen. Er der en mystisk forbindelse til den kvinde, Ruth har udgravet…? Snart er Ruth og Nelson endnu en gang indirekte forbundet med hinanden via en grufuld hændelse…”

Billede af: De udstødte af Elly Griffiths
De udstødte af Elly Griffiths

Allerførst må jeg erkende, at jeg ikke har læst de første fem bøger i serien om Ruth Galloway – og det kan jeg mærke, at man bør (det er jo også, det jeg normalt selv anbefaler, når man læser en serie). Jeg synes, at jeg mangler alt for meget baggrundsviden om personerne og om deres indbyrdes forhold. Det er dog en stor fordel, at Elly Griffiths personskildringer er ganske gode. De vigtigste personer som Ruth Galloway og kriminalinspektør Harry Nelson er ganske godt beskrevet – og det samme de personer, som bliver introduceret første gang i De udstødte. Det er blandt det tv-hold, som skal indspille programmet som Ruth skal deltage i – og ikke mindst Ruths bror. Hvad angår en stor del af det øvrige persongalleri, så er det her jeg bedst kan mærke, at jeg mangler en stor del af forhistorien. Jeg kender simpelthen ikke nok til, hvad der er sket forude – og nogle enkelte vigtige personer har en historie, som jeg kan mærke, at jeg burde kende. Der er nogle korte beskrivelser, så historien giver mening, men slet ikke nok til at man komme til at kende personerne og baggrunden – og det er vigtigt for mig. Men det er jo helt min egen skyld.

Ruth Gallaway er en skøn hovedperson – og endnu  bedre er det, at hun virker, som en helt almindelig og nede på jorden person. Der er ikke noget kunstigt eller opstyltet over hende – og hun er lige til at holde af. Mange af hendes handlinger, tanker og ønsker, tænker jeg at langt de flest helt almindelige mennesker (som jeg) kan nikke genkendende til – og det er altså skønt.

I De udstødte følger vi flere spor, både det ærkæologiske mysterie – men også to sager i nutiden,  den ene hvor en mor bliver mistænkt for at have slået sin baby ihjel, og den anden hvor, der sker en kidnapning – også af en baby. Hvordan det hænger sammen – og om det gør, må I dog selv læse. Jeg synes, at det er virkelig fascinerende med den historiske del – og jeg synes, at nutid og fortid har en god fordeling – og historierne passer godt sammen. Derudover er der også en smule fra den okkulte verden indblandet – også den del er spændende, og skrevet ind i historien på en ganske fængende måde – måske der er mere mellem himmel og jord…? (Igen vil det være den fordel at have læst de forrige bøger i serien).

De udstødte er en hyggekrimi uden blod og vold. Vi får en dejlig velfortalt, velskrevet og læsevenlig historie. Plottet bygger hovedsageligt på relationer og følelser. Hvem synes ikke, at det må være noget af det værste i verden at miste et barn – uanset om det dør eller bliver kidnappet? Til tider kan jeg dog godt føle, at personhistorierne overtager opklaringen lidt – men det er måske meningen. Egentlig ser jeg nok De udstødte som en kombination af en feel good-roman og en krimi – måske det er den britiske vinkel som gør det, samtidig har jeg dog læst andre voldsommere britiske krimier. Hvis man gerne vil have en blidere indgang til krimier end andre jeg har skrevet om, så kan jeg anbefale serien om Ruth Galloway. Den kunne også være et bud til læsere, som gerne vil i gang med krimigenren, men ikke kender så meget til den.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Seriens rækkefølge:
1. Pigen under jorden
2. Løgnens hus
3. Huset på klippen
4. Døden på museet
5. Det tavse vidne
6. De udstødte

Forlag: Gads forlag
ISBN: 9788712058083
Udgave: 1. udg. 20.03.2020
Originaltitel: The Outcast Dead
Oversætter: Lærke Pade
Sider: 350

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “De udstødte af Elly Griffiths

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *