4 stjerner, Krimi/spænding, Modtryk, Tine f. 1973

Se den anden vej af Torkil Damhaug

Se den anden vej er en psykologisk thriller skrevet af norske Torkil Damhaug. Jeg har tidligere skrevet en anmeldelse af Glashjerte af samme forfatter. Man kan læse mere om Se den anden vej og Torkil Damhaug i et interview på Modtryk.dk.

Fra forlagets beskrivelse:

“I en travl markedshal i Budapest stjæler to hjemløse drenge noget, de skulle have holdt sig langt væk fra. En dametaske med et indhold så værdifuldt, at de snart jages af hele byens underverden. Karol og Mareks historie filtres sammen med andre skæbner, ikke mindst med den norske medicinstuderende Marlens. Marlen, som også selv gemmer på en hemmelighed.”

At Se den anden vej foregår i Budapest er ikke et tilfælde, Torkil Damhaug har hele sit liv været fascineret af byen – det, samt hans viden om byen og landet synes jeg godt, at man kan fornemme i bogen.

Billede af: Se den anden vej af Torkil Damhaug
Se den anden vej af Torkil Damhaug

Se den anden vej viser en mørk og dyster side af en ellers smuk by. Smuk er helt sikkert, sådan de fleste turister oplever den.

Det er faktisk lidt sjovt – noget af det, som jeg tænker om Se den anden vej – kan jeg se, at jeg også har skrevet om Glashjerte – her et citat: “Umiddelbart synes jeg, at Glashjerte var lidt svær at komme ind i. Der var rigtig mange tråde helt fra start, som jeg havde svært ved at finde rundt i. Samtidig synes jeg, at sproget havde lidt svært ved at bide sig fast. Men da jeg først var kommet igennem det meste af 1. del, så havde jeg meget svært ved at lægge bogen fra mig.” Præcis sådan havde jeg det også med Se den anden vej – og jeg er bange for, at hvis andre oplever det samme, så forsætter de ikke læsningen – hvilket vil være en skam.

Se den anden vej fortæller en historie om kriminalitet i stort set alle dele af samfundet – og viser Budapest fra en side, som de færreste vil genkende. Handlingen i bogen fremstår for mig mere grim end uhyggelig på thrillervis. Men den grimme fortælling er spændende – og visse scener er også ganske grusomme og barske. Udover den grimme del, som jeg synes rigtig godt om – er der også en historisk vinkel. Disse to ting til sammen gør Se den anden vej til rigtig interessant læsning. Som skrevet fandt jeg starten af bogen meget langsom og lidt svær at komme igennem, men da handlingen fængede, så synes jeg bestemt, at det var det hele værd.

Det er sikkert let at se, at jeg synes godt om miljøskildringerne i bogen. Selvom Budapest bliver beskrevet fra en anden vinkel end den jeg kender, så finder jeg alle beskrivelserne meget troværdige – og faktisk også lærerige. Det samme gælder personbeskrivelserne. Alle, især de vigtigste personer, er godt beskrevet, og det er meget let at forestille sig dem. Jeg var dog en anelse forvirret over, at en enkelt person er jeg-fortæller. Selvom vedkommende er dette, så synes jeg ikke, at personen fremstår mere tydelig eller vigtigere end de øvrige – og jeg kan ikke umiddelbart gennemskue, hvorfor vi skal følge vedkommende tættere. Der er både gode og onde personer med i bogen – og lige fra start er nogle af disse roller meget tydelige. Men noget må jo overlades til fantasien og opklaringen… Selvom jeg kan se personerne for mig, så synes jeg alligevel, at jeg mangler lidt på det personlige plan – der er bare nogle ting, som burde have været en større kamp for nogle personer, men som jeg ikke helt kan få rigtig føling med. Og så er der også bare nogle af karaktererne, som jeg helt personligt gerne ville vide mere om.

Plottet i Se den anden vej virker gennemtænkt – og undervejs bliver alle trådene samlet på bedste vis. Der er et par overraskelser/plot twists undervejs, men måske det er fordi jeg ikke kender denne side af landet, men jeg kan godt synes, at de kan virke en smule urealistiske. For mig er der for mange uhyggelige ting, som overgår de samme mennesker – det måske det skal til for at fænge nogen af læserne.

Det jeg synes allerbedst om i bogen er egentlig ikke plottet, selvom det jeg synes godt om, selvfølgelig på nogle punkter bliver beskrevet via plottet. Som jeg har skrevet, så synes jeg en del af fortællingen er grim – ikke at bogen er grim, men selve historien om byen og landet, og det der sker (som desværre også sker andre steder i verden). Den del jeg snakker om, er også den del, som titlen henviser til Se den anden vej. Den grimme del fortæller om de mørke sider af byen og landet, hvad angår kriminalitet, den fortæller om brudte familiebånd, om hjemløshed, traumer, narko – og det som jeg opfatter, som noget af det vigtigste: antisemitisme og racisme i det hele taget. Ja, det er ofte lettere at Se den anden vej – men burde alle ikke snart have lært af historien…?!

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Tak til Modtryk for anmeldereksemplaret.

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788770073387
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Se en annen vei
Oversætter: Ilse M. Haugaard
Sider: 371


Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Se den anden vej af Torkil Damhaug

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *