4 stjerner, Jentas, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Bytteleg af Lee Child

[anmeldereksemplar]

Bytteleg er den 23. bog i Lee Childs thriller-serie om Jack Reacher. Jeg er netop blevet færdig med bog Uden varsel, som er bog nr. 24 – en anmeldelse af den kommer senere. En liste over bøgerne i serien kan ses på Lee Childs hjemmeside – bemærk dog, at det er en liste med de engelske titler.

Fra forlagets beskrivelse:

“Jack Reacher stiller sig ud på kørebanen og stikker tommelfingeren frem. Hans plan er at følge efter solen på en storslået rejse gennem USA fra Maine til Californien. Han når bare ikke ret langt. På en landevej dybt inde i New Englands skove ser han et vejskilt pege i retning af et sted, han aldrig har været: sin fars fødeby. Hvad betyder en dag fra eller til? Tænker han og vælger at tage en omvej. 

Et andet sted i det øde område bryder en bil sammen. To unge canadiere var på vej til New York City for at sælge en skat. Nu er de strandet på et ensomt beliggende motel langt fra alfarvej. Ejerne virker nærmest overvenlige. Stedet er mærkeligt, men der er ikke andre muligheder.

Mens Reacher forsøger at komme til bunds i sin fars liv, og canadierne viser sig at være i livsfare, begynder flere forskellige historier at løbe sammen. Det fører Reacher frem til en chokerende opdagelse: Nutiden kan være barsk nok, men fortiden er heller ikke nødvendigvis særlig langt væk – og kan være dødbringende.”

Jeg har efterhånden læst og anmeldt en del af bøger om Jack Reacher, derfor vil jeg ikke gentage mig selv – og beskrive Reacher i detaljer, men i stedet deler jeg dette fra en af de andre anmeldelser: “Efter at have læst flere i serien, så synes jeg ikke, at man behøver at læse bøgerne i rækkefølge, for har det været uden betydning om det var nr. 2 eller nr. 19 jeg læste. Jeg vil anbefale, at man læser Intet mellemnavn – og læser lidt på Lee Childs hjemmeside om Jack Reacher, så er man nået meget langt i forhold til vores hovedperson, uanset hvor i serien man springer på.” “Jeg vil helt sikkert anbefale Intet mellemnavn, som er noveller, der beskriver Reacher og hans opvækst – og nogle af de sager han har været involveret i.”

Billede af: Bytteleg af Lee Child
Bytteleg af Lee Child

I Bytteleg følger vi to forskellige spor. Et spor, hvor Jack Reacher prøver at opsporer informationer om sin far – og et andet, hvor vi følger et canadisk par, som strander undervejs. Jeg synes, at historien om Reachers jagt på viden om sine rødder virker lidt kedelig – men historien om de to canadiere er jeg vild med.

Som de fleste nok har gættet, så kan jeg rigtig godt lide Lee Childs bøger om Jack Reacher, men jeg tror, at enten så kan man lide dette univers – eller også synes man bare, det er lidt for meget. I langt de fleste af bøgerne i serien om Reacher, er der ikke den vildt store afveksling i plottet. Plottet består af en konflikt og en smuk kvinde – og både konflikten og kvinden er ny hver gang. Det er kun ganske få personer ud over Reacher, som vi hører om mere end en gang. Historierne om Reacher er voldsomme og actionfyldte – med hårde personligheder og barsk kriminalitet. Personerne, bortset fra Reacher og måske et par stykker mere bliver ikke beskrevet i dybden. Men det er også Reacher, nogle enkelte personer tæt på ham og hans udfordring som også er det vigtigste.

Bytteleg synes jeg dog adskiller sig lidt ved de øvrige bøger jeg har læst, da Reacher ikke finder en ny kvinde – i hvert fald ikke til sig selv… Derudover synes jeg også at plottet virker lidt anderledes end de andre bøger i serien. Jeg føler ikke kun, at det er Reacher, som trækker det store og voldsomme læs – især den ene af personerne fra det canadiske par, synes jeg også bliver portrætteret ret tydeligt. En stærk person, som ikke umiddelbart lader sig kue – og samtidig er vedkommende i det hele taget en person, som fylder en del i fortællingen.

Et enkelt lille kritikpunkt har jeg dog. Jeg er vild med coverne i serien, men jeg synes, at coveret for Bytteleg er direkte misvisende. Jeg har prøvet at vise coveret til flere – og spurgt, hvor de mener at historien foregår og svarene var uden udtagelse: Arizona eller Texas…. Og så er der altså ret langt til New England, hvor Bytteleg faktisk foregår.

Noget af det, som jeg virkelig synes godt om i Lee Childs serie, er alle beskrivelserne af de steder, hvor Reacher kommer. Indtil videre har de fleste af bøgerne fundet sted i mindre byer – det samme med Bytteleg. Jeg synes, at miljøskildringerne er rigtig gode – og det er meget let at forestille sig, hvor Reacher befinder sig.

Plottet i Bytteleg er spændende og faktisk ganske uhyggeligt – selvom jeg synes, at det måske var lidt forudsigeligt, så var der alligevel nogle overraskelser undervejs. Der er dog en enkelt ting, som jeg synes minder lidt for meget om noget fra en anden af bøgerne i serien, mere vil jeg ikke sige, for ikke at røbe for meget. Jeg synes, at Bytteleg er både uhyggelig og skræmmende – og vi mangler bestemt heller ikke at se, hvad superhelten Reacher kan udrette. Indtil videre er Bytteleg en af mine favoritter i serien – og den får fire store stjerner.

Er du til letlæste bøger fyldt med action, så tænker jeg, at bøgerne om Jack Reacher er et godt sted at starte.

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Tak til Jentas for anmeldereksemplaret.

Forlag: Jentas
ISBN: 9788742601921
Udgave: 1. udg. 2019
Originaltitel: Past Tense
Oversætter: Jakob Levinsen
Sider: 427

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Bytteleg af Lee Child

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *