5 stjerner, Forlaget Aronsen, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Cilkas rejse af Heather Morris

Cilkas rejse af Heather Morris er en selvstændig fortsættelse af Tatovøren fra Auschwitz. Cilkas rejse er en fortælling baseret på det kendskab, der er til Cilkas Kleins tid i Auschwitz – og på den viden, der er om andre kvindes ophold i de sibiriske fangelejre. Bogen handler om Cilkas tid i Vorkuta Gulag, som var en brutal fangelejr i Sibirien, nord for polarciklen.

Fra forlagets beskrivelse:

“I 1942 er Cilka Klein kun 16 år, da hun bliver taget til Auschwitz-Birkenau koncentrations-lejren. Kommandanten for Birkanau, Schwarzhuber, bemærker hendes lange, smukke hår, og tvinger hende til at blive skilt fra de andre kvindelige fanger. Cilka lærer hurtigt at magt, også givet til én ufrivilligt, betyder overlevelse.

Efter befrielsen, bliver Cilka beskyldt for at være kollaboratør af russerne og sendt til en øde, brutal fangelejr i Sibirien kendt som Vorkuta, nord for Polarcirklen. Uskyldig og tilfangetaget endnu engang, står Cilka over for både forfærdelige nye og velkendte pinsler. Hver dag er en kamp for at overleve.

Cilka lærer en kvindelig læge at kende og begynder at tage sig af de syge i lejren. Og da hun skal tilse en mand ved navn Alexandr, finder Cilka ud af, at på trods af alt, er hun stadig i stand til at elske.”

Billede af: Cilkas rejse af Heather Morris
Cilkas rejse af Heather Morris

Citater fra bogens bagsidetekst:

“Hun var den modigste person, jeg nogensinde har mødt. Ikke den modigste pige, men den modigste person.”

“Hun reddede mit liv. Hun var en smuk, lille, skrøbelig skabning, og hun reddede mit liv.”‘ 
Lale Solokov, Tatovøren fra Auschwithz

Som skrevet er Cilkas rejse en selvstændig efterfølger til Tatovøren fra Auschwitz. Og det er en selvstændig historie, som sagtens kan læses uden at have læst forgængeren. Men Tatovøren fra Auschwitz er bestemt værd at læse – så snup den også.

Cilkas rejse er meget velskrevet, samtidig synes jeg også, at den er rimelig letlæst, især når man tænker på det ret grusomme emne. Hvis man gerne vil læse barske historier fra tiden omkring 2. verdenskrig, så er denne et godt bud. Cilkas rejse forgår hovedsageligt i tiden efter krigen, men der er også tilbageblik på tiden i Auschwitz-Birkenau-lejren, hvor vi hører lidt om Cilkas tid der – og hvorfor hun er blevet deporteret til Sibirien.

Hvor kan jeg bare godt lide Cilka. Hun har ben i næsen, viser sin medmenneskelighed under svære vilkår, hun finder styrke frem til at klare sig (så godt som muligt) under vilkår, hvor flere bukker under. Cilka er et stærkt billede på, hvad mennesker blev udsat for, og ikke mindst hvordan enkelte fandt styrke og mod til at overleve nogle af de værste vilkår, som menneskene kunne blive udsat for.

Præcis som Tatovøren fra Auschwitz, så er Cilkas rejse en grusom, men samtidig en rørende bog. Denne bog er ikke en direkte fortælling om holocaust, men emnet kommer vi alligevel ikke helt uden om. Historien er mere om forholdene og levevilkårene  i den sibiriske fangelejr, Vorkuta – en gulaq. Selvom læsningen er barsk, så er det måske et emne, som ikke berøres helt så meget som kz-lejrene. Men også dette emne er vigtigt – og må ikke glemmes. Hvis man vil læse mere om, hvad en gulag var, så kan jeg anbefale artiklen: Hvad er Gulag? på Folkedrab.dk. For rigtig mange år siden læste jeg 16 år i Sibirien af Rachel og Israel Rachlin – og den har ofte været i mine tanker. Cilkas rejse er modsat 16 år i Sibirien en delvis fiktiv fortælling, hvor flere dog er inspireret af virkelig personer, så som Cilka. Cilkas rejse kan bestemt anbefales, hvis man vil have en lidt lettere indgang til det grusomme emne. Mon ikke man får lyst til at læse mere?!

Cilkas rejse er udover at være med til at danne et tidsbillede fra denne tid også en fortælling om mod, medmenneskelighed, kærlighed, håb og ikke mindst om viljestyrke og stærke personligheder, selvom omgivelserne egentlig ikke levner plads til dette.

Jeg sluttede min anmeldelse af Tatovøren fra Auschwitz med dette: “Hver gang jeg læser en bog om nazisme og racisme, så håber jeg så meget, at vi har lært af historien. Men desværre tror jeg, at det meget sjældent er tilfældet – og derfor er det vigtigt at historierne bliver fortalt igen og igen – for alle!” I Cilkas rejse er det ikke kunne nazisme og racisme, som kommer til udtryk, men i særdeleshed også undertrykkelse. Lad os alle huske og lære af historien – så disse grusomheder ikke gentager sig.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget Aronsen
ISBN: 97887933388999
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Cilka’s Journey
Oversætter: Randi Bjerre Høfring
Sider: 388
___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

 

2 thoughts on “Cilkas rejse af Heather Morris

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *