4 stjerner, Hr. Ferdinand, Krimi/spænding, Politikens Forlag, Tine f. 1973

Geiger af Gustaf Skördeman

Geiger er skrevet af svenske Gustaf Skördeman. Forfatteren er manuskriptforfatter og instruktør – Geiger er hans debutroman.

Forlagets beskrivelse:

“Telefonen ringer, netop mens hun er ved at vinke farvel til sine børnebørn. Kun ét ord lyder i røret: Geiger. Hun har ventet på det i mere end 30 år. Hun ved hvad det betyder. Hun henter sit våben, skruer lyddæmperen på, presser pistolmundingen mod sin mands tinding og trykker aft rækkeren i bund. Den myrdede er Stellan Broman, hele Sveriges pensionerede tv-legende. Da politibetjenten Sara Nowak hører om mordet blander hun sig straks, selvom det er uden for hendes område. Hendes kollega ved at Sara nærmest er vokset op i familiens store villa i den stockholmske forstad, og at der er brug for hende. Hun bryder alle regler og slutter sig til efterforskningen, mens hendes fortid, som tålmodigt har ventet i årevis, nu sniger sig ind på hende.”

Billede af: Geiger af Gustaf Skördeman
Geiger af Gustaf Skördeman

Geiger er en virkelig flot debutroman. Den er velskrevet i et fint sprog, som passer godt til handlingen. Plottet virker meget gennemtænkt. Jeg havde dog ud fra bagsideteksten forventet en noget mere hårrejsende historie. Hvis ikke det havde været for andres omtaler af bogen og bagsideteksten, så jeg ikke helt sikker på, om jeg havde læst den. Historien er dog ganske spændende og faktisk også lærerig. Plottet består af to forskellige spor – hvor det ene tager udgangspunkt i prostitution – og det andet i Geiger, som man jo på forhånd er forberedt på.

En af hovedpersonerne i Geiger er Sara Nowak, som kender den myrdede mand, og da hun i forvejen arbejder ved politiet (med prostitution) bliver hun inddraget i sagen. Jeg kan rigtig godt lide Nowak – og faktisk er jeg nok mest begejstret for hendes arbejde med prostitution fremfor Geiger-historien. Efterhånden bliver de to sager dog sværere og sværere at skille ad. Sara Nowaks baggrund og historie er også ganske interessant – og den bliver efterhånden også flettet ind i plottet. Jeg synes, at beskrivelsen af hende er rigtig god – og det samme med hendes kollega David. De øvrige karakterer føler jeg dog ikke, at jeg kommer helt ind under huden på, og det kunne jeg godt have ønsket mig – i hvert fald for et par stykkers vedkommende. Der er ikke afsindigt mange mennesker med i fortællingen, så selvom vi springer mellem dem, så synes jeg, at det er rimelig let at bevare overblikket. De beskrivelser vi får virker meget troværdige – og det er med til at fremme det realistiske i plottet.

Uden jeg røber for meget, så kan jeg vist godt skrive, at vi kommer til at høre om “Stay Behind-grupperne”, som jeg faktisk for nylig har skrevet om i forbindelse med min anmeldelse af Vejrbidt af Anne Holt. Der skrev jeg dette: “Bogen er bygget op om en “Stay Behind-gruppe”, som nogle nok vil kende som en anti-kommunistisk gruppe, der hovedsageligt skulle fungere under 2. Verdenskrig og Den Kolde Krig, og som i flere lande eksisterer den dag i dag. Læs evt. mere på Wikidepia. Det er faktisk ganske spændende – og lidt skræmmende…” Det er meget interessant, at høre om Stay Behind igen, da jeg indtil for nyligt aldrig havde hørt om dem (i hvert fald ikke i en navngiven-version).

Geiger er en spændingsroman, der trækker tråde tilbage i tiden. Men samtidig er Geiger også en fortælling om (magt)misbrug, familierelationer og klasseskel. Hvem kan man egentlig stole på? Kan familiehemmeligheder faktisk vise sig, at være det bedste valg?

Geiger var spændende – men på en helt andet måde en forventet. Jeg glæder mig til at læse mere af Gustaf Skördeman – efterfølgeren får dog noget at leve op til.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Hr. Ferdinand /Politikens forlag
ISBN: 9788740064209
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Geiger
Oversætter: Agnete Dorph Stjernfeldt
Sider: 425

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Geiger af Gustaf Skördeman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *