3 stjerner, alpha forlag, Børnebøger, Fantasy/science fiction, Klara f. 2003

Fortidens port af Trine Appel

Fortidens port af Trine Appel er første bind i serien Ildfuglen – en fantasyserie om de fem søskende, som sammen skal opklare et kongemord.

Forlagets beskrivelse:

“En socialrealistisk fantasyroman, hvor styrken til at redde kongeriget, kommer fra fem glemte børn fra den yderste kant af Danmark. 

Tvillingerne Mark og Ivan på snart 14 år er som nat og dag og kan aldrig enes. Men da Ivan forsvinder efter en brand på skolen, opdager Mark, at han er nødt til at sætte alt ind på at få sin bror hjem igen. Mystiske ting begynder at ske, og noget kunne tyde på, at Ivans forsvinden har forbindelse til drabet på en dansk konge for over 700 år siden. Med hjælp fra sine søskende og deres særlige følgedyr må Mark finde ud af, hvordan han får åbnet fortidens port, så han kan krydse tiden og redde Ivan – og kongeriget. 

Ildfuglen er en serie på tre bind om de fem søskende Tanja, Vicki, Ivan, Mark og Dan i alderen 5-16 år, der får til opgave at opklare Danmarkshistoriens måske mest berømte kongemord, mordet på Erik Klipping i Finderup Lade i 1286. Fortidens port er første bind i serien og foregår på Lolland-Falster, hvor Erik Klipping blev født og voksede op.

Trine Appel (f. 1972) er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole og manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole. Hun har medvirket i et hav af teaterforestillinger, flere tv-serier på DR og TV2 og diverse spillefilm. Trine Appel har tidligere udgivet et par ungdomsromaner på Politikens Forlag og arbejder også som manuskriptforfatter ved siden af skuespilleriet.”

Billede af: Fortidens port af Trine Appel
Fortidens port af Trine Appel

Da jeg blev spurgt om, jeg havde lyst til at læse Fortidens port, sagde jeg straks ja, da jeg synes, det lød som en rigtig spændende historie.

Ud fra mine forventninger til bogen må jeg desværre sige, at jeg er en lille smule skuffet over Fortidens port. Jeg tror dog heller ikke, at historien er skrevet til mig eller min målgruppe, da sproget er ovre i den ”lettere” ende, og derudover kan jeg heller ikke relatere til hovedpersonen, Mark, og det som han tænker. Umiddelbart synes jeg også Mark som karakter er ret barnlig i forhold til, at han skal forestille at være 14 år. Ud fra hans tanker ville jeg have troet, at han var 2 år yngre, men måske det bare er mig?

Som nævnt før synes jeg også, at sproget i bogen er rimelig let og det er såmænd også fint, men i bogen er der også et uddrag fra en anden bog og her bliver sproget lige pludselig meget sværere og for nogle kunne jeg godt forestille mig, at sproget bliver lidt for tungt her, da det er et helt andet niveau end den egentlige historie. Derudover ender mange af kapitlerne meget brat og det kan til tider godt være en lille smule forvirrende, især hvis man ikke husker, hvad der skete i sidste kapitel.

I historien synes jeg, at der bliver nævnt en masse ligegyldige ting. Der var flere gange, hvor jeg følte, at jeg bare sad og ventede på, at historien skulle komme til sagen og beskrive det som rent faktisk havde en betydning for handlingen. Som sagt er jeg dog også ret sikker på, at historien ikke er henvendt til mig og på den anden side, kan jeg godt forestille mig, at bogens rigtige målgruppe måske vil finde de, efter min mening, ligegyldige informationer ret interessante. For eksempel er der mange beskrivelser af skolen – både børnene og de ting de laver i skolen og for yngre læsere tror jeg, at det vil være nemmere at relatere til dette.

Nu har jeg nævnt mange negative ting, men når det er sagt vil jeg også gerne nævne, at jeg synes det er mega fedt, at Fortidens port tager udgangspunkt i noget, der skete i Danmarkshistorien. Det gør det en lille smule sjovere end, hvis det “bare” var en fantasy roman. Selvfølgelig er størstedelen af Fortidens port stadig fiktion, men jeg kan godt lide blandingen.

Helt generelt er Fortidens port nok desværre ikke lige min kop te, men der er sikkert andre derude, som vil nyde den mere end jeg har gjort.

Billede af: 3 af 6 stjerner /Klara
3 af 6 stjerner /Klara

Forlag: alpha forlag
ISBN: 9788772390079
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 404

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *