5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Bjarne under besættelsen 1-3 af Jim Højberg

Jim Højberg har skrevet en ny letlæsningsserie, Bjarne under besættelsen. Serien handler om Bjarne og hans oplevelser under tyskernes besættelse af Danmark 1940-1945.

Fra bøgernes bagsidetekster:

Tyskerne kommer: “En nat kommer der engelske fly. Hvorfor er hans far ude den nat? Hvorfor kommer tyskerne og henter lærer Andersen? Næste nat banker tyskerne på! Bjarne må hjælpe far med at flygte…”

Forræder eller helt?: “Bjarne og hans ven, Karl for arbejder for tyskerne. De vil sabotere arbejdet. Det er ikke nemt. Vil de blive skudt, hvis tyskerne opdager det? Vil andre få skylden?”

Flugt: “Bjarnes far er frihedskæmper. Han bliver såret. Derfor bliver Bjarne nødt til at hjælpe til med en våbentransport og med at få en jøde ud af landet. Det er absolut ikke ufarligt…”

Billede af: Bjarne under besættelsen 1-3 af Jim Højberg
Bjarne under besættelsen 1-3 af Jim Højberg

Bjarne under besættelsen er en velfortalt og ganske lærerig serie til begynderlæserne. Bøgerne har et lixtal på 17-19, og er dermed ikke i den allerletteste ende af letlæsningsbøgerne. Men jeg synes heller ikke at emnet om 2. verdenskrig hører til de yngste læsere, så handlingen passer fint til sværhedsgraden.

Bøgerne har en overskuelig opsætning med kapitler (som I nok ved, at jeg er fan af) og forholdsvis korte sætninger. Der er dog ret meget tekst, og jeg kunne godt have ønsket, at denne var brudt lidt mere op i synlige afsnit. Selvom bøgerne selvfølgelig har en vis sværhedsgrad, så er det stadig letlæsningsbøger, som gerne skulle virke rimeligt lette at gå til for læserne.

På billedet kan man se et opslag uden illustrationer – her er dog lidt afsnit, det er ikke på alle opslag, at det er tilfældet.

Billede af: Opslag i Tyskerne kommer af Jim Højberg
Opslag i Tyskerne kommer af Jim Højberg

 

Bøgerne har rigtig gode illustrationer, som er med til at understøtte både handling og læsning – og stilmæssigt synes jeg også, at de passer fint til emnet og tiden. Som skrevet er der ikke mange illustrationer i bøgerne, men jeg synes, at det er passende i forhold til emne og sværhedsgrad. Illustrationerne er lavet af Susanna Hartmann.

Jeg synes også, at forsiderne er gode, de passer som illustrationerne i bøgerne til tiden, hvor historierne foregår. De vil helt sikkert fange nogle af de læsere, som er interesseret i 2. verdenskrig, historiske eller bare spændende bøger.

Billede af: Opslag i Forræder eller helt af Jim Højberg
Opslag i Forræder eller helt af Jim Højberg

De tre bøger er alle rigtig spændende – og jeg synes, at de er med til at tegne en fint tidsbillede af livet under besættelsen, selvfølgelig er der mere spænding end de fleste nok oplevede. Men der skal jo også være en historie at fortælle, og som kan holde læserne i gang. Da bøgerne ikke hører til de tyndeste i denne sværhedsgrad, men er på knap 50 sider, så gør det også, at der virkelig er plads til en god og sammenhængende historie. Bøgerne virker på ingen måde lange – og kapitlerne bidrager til, at man let kan holde en pause i læsningen.

Jeg har tidligere anmeldt nogle bøger i letlæsningsserien, Tre i krig af Lene Møller Jørgensen – og skulle Bjarne under besættelsen være lidt for svær endnu, så vil Tre i krig være et godt sted at starte.

Det kan anbefales at læse bøgerne fra start, da det giver en bedre fornemmelse for, hvad der sker i både familierne, i skolen og blandt frihedskæmperne. Bøgerne i serien er gode til selvlæsning, men jeg tænker også, at man skal være moden nok til at forstå lidt af det, der skete dengang – men ellers lægger de fint op til en dialog både under og efter læsningen. Det samme, hvis bøgerne bliver brugt til højtlæsning.

Selvom bøgerne har drenge, som hovedpersoner, så mener jeg ikke, at bøgerne er skrevet til et bestemt køn. Bjarne under besættelsen henvender sig til alle, der har lyst til at læse om 2. verdenskrig. Det er en god måde både at få læsetræning og samtidig lære noget om andre tider. Jeg finder ikke udvalget af letlæsningsbøger om denne tidsperiode vildt stor, så det er skønt med nye bøger i denne genre.

Bjarne under besættelsen får en stor anbefaling fra mig – selvom jeg er voksen, så synes jeg faktisk, at de var ganske spændende.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

 

Tyskerne kommer – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145808
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 46

Forræder eller helt? – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145815
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 46

Flugt – 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145822
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 46

___
Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Bjarne under besættelsen 1-3 af Jim Højberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *