4 stjerner, Grønningen 1, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Tredive dages mørke af Jenny Lund Madsen

Krimien Tredive dages mørke er Jenny Lund Madsens debut. Jenny Lund Madsen er uddannet cand. mag. i filmvidenskab, og har en karriere som manuskriptforfatter bag sig.

Forlagets beskrivelse:

“Den snobbede, drikfældige, ensomme og ovenikøbet skriveblokerede forfatter Hannah udfordres ved et skæbnens uheld til at skrive en krimi på tredive dage. 

Hun rejser hovedkulds til Island for inspiration, hvor hun indlogerer sig hos den gæstfri Ella i en lille, fredelig by Húsafjöður. Men under overfladen i Húsafjöður er stærke strømme i bevægelse. Få dage efter Hannahs ankomst fiskes Ellas nevø Thor livløs op af vandet. Druknet. Thor var som alle de andre søn af en fisker, men han led af stærk hydrofobi. Det var almindeligt kendt, og Thor nærmede sig aldrig vandet … så hvordan kunne han drukne? Og var det bare en ulykke? 

Hannah begynder at udforske dødsfaldet som en god start på sin klichékrimi, men trækkes snart ned i farlige hemmeligheder i Húsafjöður. I Island med sin kulde, sne og mørke finder Hannah fortiden gemt – men det er også her, hun aner en fremtid.”

Billede af: Tredive dages mørke af Jenny Lund Madsen
Tredive dages mørke af Jenny Lund Madsen

Jenny Lund Madsens person- og miljøskildringer er rigtig fine. Jeg synes, at det er let at danne sig et billede af især Hannah, som også er den vigtigste person. Selvom jeg faktisk let bliver rimelig irriteret på hende, hvilket jeg tænker er meningen, så er hun stadig let at holde med og heppe på – og mit forhold til hende ændrer sig undervejs. Nogle mennesker kommer vi tættere på end andre – men alle er passende beskrevet i forhold til, hvor vigtige de er for historien. Der er ikke vildt mange personer med i fortællingen, alligevel havde jeg lidt svært ved at holde styr på dem til en start, men det blev heldigvis hurtigt bedre. Desværre har jeg intet kendskab til Island, så hvorvidt beskrivelserne reelt afspejler klima, byer osv. ved jeg ikke. Men vigtigst for mig er, at miljøet fremstår realistisk og troværdigt – og det gør det helt sikkert. Og selvom jeg ikke har kendskab til Island – så kommer Tredive dages mørke til at udgøre en fin skildring af livet i en (meget) lille by – hvor alle kender alle – eller tror de gør…?!

Tredive dages mørke er en velfortalt krimi – som ikke er vildt blodig – der er dog nogle enkelte voldsomme scener undervejs. Den har et anderledes, interessant og overraskende plot. Det er fedt med noget nyt. Plottet har en fin opbygning – og jeg havde faktisk ikke nogen ide om, hvordan historien ville slutte. Der er flere ledetråde undervejs, så jeg kunne jo gætte med – men præcis, hvor det bar hen vidste jeg ikke. Til at starte med tænkte jeg, at det måske virkede som en lidt tynd omgang, men jeg tog fejl. Både krimidelen og den mere personlige del er virkelig fængende. Jeg tænker ikke, at jeg røber for meget, når jeg siger, at jeg er virkelig fascineret af Hannahs udvikling fra at være en enspænder til at sætte pris på andres selskab.

Som skrevet var jeg ikke kun fænget af krimidelen. Det er også rigtig spændende at høre om familierelationer og hemmeligheder, og om at føle, at man skal leve op til visse krav fra familien, og ja, jeg ville have skrevet noget mere, men så synes jeg, at jeg spoiler… Men der er et par interessante temaer mere, som fylder en del.

Tredive dages mørke er virkelig god debut – jeg glæder mig super meget til at læse mere fra forfatterens hånd.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Grønningen 1
ISBN: 9788793825598
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 332

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Tredive dages mørke af Jenny Lund Madsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *