4 stjerner, Gutkind Forlag, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Det er de danske som flygter af Lise Ringhof og Erik Valeur

Det er de danske som flygter er skrevet af Lise Ringhof og Erik Valeur. Romanen er 1. selvstændige bind i slægtstrilogien om Familien Brinch – samtidig er der en fortælling om danskernes historie fra 1900-tallet og frem til i dag.

Forlagets beskrivelse:

“Fanødrengen Erling Brinchs liv forandrer sig afgørende, da han som syvårig mister sin lillebror ved en drukneulykke. Kort efter møder han Hubert, en mærkværdig vanskabt dreng fra den lokale fattiggård – og de bliver venner.

Efter skoletiden flygter Erling fra øen, sin familie og Hubert. I landets hovedstad flytter han ind hos ejeren af et værtshus fyldt med bohemer og originaler, der diskuterer danskernes lilleputsind og nationens største drømme.

Her læser han medicin og forelsker sig i den oprørske Kate, der vil frelse de lidende og nødstedte i det krigsramte Europa. Erling ønsker at følge hende – men tøver.

Han bliver læge i fjordbyen Vejle og gifter sig med en rigmandsdatter. Endelig synes fortiden på afstand: både Hubert og Kate og hans druknede lillebror – men en tidlig forårsdag ankommer en tysk soldat til byen …”

Billede af: Det er de danske som flygter af Lise Ringhof og Erik Valeur
Det er de danske som flygter af Lise Ringhof og Erik Valeur

Det er de danske som flygter er en flot, betagende og indlevende fortælling. Bogen er ufattelig velskrevet, og den signalerer, at der ligger en grundig research bag fortællingen. Jeg synes, at en stor del af fortællingen er ganske mørk – men samtidig tror jeg også, at mange læsere vil tænke, at det passer godt til tiden.

Det er næsten som at være der selv. I hvert fald hvad angår den del, som foregår på Fanø. Vi har næsten lige været ved Vesterhavet – og jeg kunne slet ikke lade være med at tænke på Det er de danske som flygter. Miljøet de øvrige steder er også godt beskrevet – det er let at forestille sig stederne. Det noget dystre værtshus i København leder mine tanker hen på det miljø, som bliver beskrevet i Mordet på en havfrue af Rydahl & Kazinski – også selvom jeg godt ved, at den foregår tidligere end denne. Jeg synes også, at beskrivelserne lidt matcher, hvordan Erling selv opfatter livet – ganske mørkt i København og noget lysere og mere luft på Fanø.

Personerne er meget nuanceret beskrevet og fremstår tydeligt. Især de vigtigste og mest gennemgående personer kommer man nærmest ind under huden på. Jeg ser Erling for mig, som en intelligent og tænksom mand. Efter at have læst om Erling, kan jeg kun synes, at titlen passer genialt til bogen. Titlen Det er de danske som flygter er et citat fra romanen Tine af Herman Bang. Og noget af det, som fylder ret meget i bogen er faktisk litteratur. Men derudover er titlen en rigtig god beskrivelse af Erling og hans tilgang til verden. Erling flygter nemlig – ikke at han ser det selv. Men som læser, så synes jeg, at det er ret tydeligt. Erling flygter fra sit eget liv – eller det liv, som han faktisk drømte om. Han flygter fra svære beslutninger og især fra at se tingene i øjnene og få gjort noget ved dem. Selvom jeg måske burde, så synes jeg bare ikke afsindig godt om ham – han irriterer mig grænseløs og jeg synes, at han fremstår lidt som en vatnisse. Det gør det lidt svært at holde med ham og ikke mindst holde af ham – for han irriterer mig bare. Men faktisk så fremstår han jo ganske realistisk – for hvem er perfekt?

Derimod synes jeg rigtig godt om Hubert. Både om hans personlighed og hans væremåde. Hans liv har bestemt ikke været let – men det lader han sig ikke gå på af. Man følger mest Erling og hans vanskabte og grimme ven, Hubert. Hubert bor på fattiggården på Fanø. Vi hører om, hvordan de to mødes, hvordan de følges og skilles og siden, hvordan deres veje krydses.

Det sker, at jeg læser slægtsromaner, da jeg godt kan lide at følge en familie i længere tid og dermed lære personerne godt at kende. På forsiden af Det er de danske som flygter står der “En slægtsroman”, det er det også – men romanen bliver fortalt, så vi også får et indblik i danmarkshistorien, så måske man næsten kan betegne den “En danmarkskrønike”. Kombinationen af disse to fungerer rigtig godt. Jeg skulle nok have været mere opmærksom på det med danmarkshistorie-delen inden jeg gik i gang, da jeg ind imellem følte, at fortællingen bliver lidt for politisk for mig. Det giver dog fint mening med både slægtssporet og den historiske del. Det fungerer godt og er med til at kaste lys over tidsperioden.

En slægtsroman og danmarkskrønike om kærlighed, familierelationer, loyalitet og politik. I forhold til politik, står emnerne om racehygiejne og kvinders stemmerettigheder tydeligst for mig.

Selvom jeg synes, at den del, der foregår i København og mest handler om politik virker lidt tung – så bliver det opvejet af, hvordan det knytter sig til den øvrige historie og ikke mindst det tidsbillede, som tegner sig. Jeg glæder mig til at læse de næste to bøger, som skal komme i 2021 og 2022.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Gutkind Forlag
ISBN: 9788743400486
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 523

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Det er de danske som flygter af Lise Ringhof og Erik Valeur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *