5 stjerner, HarperCollins Nordic, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Konkursklubben af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig

Konkursklubben er skrevet af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig. Bogen er 3. selvstændige del af thrillerserien om kommissær Tessa Højmark og sikkerhedskonsulenten Adam Forsberg.

Selvom Konkursklubben er en selvstændig bog, så er det helt sikkert en fordel at have læst de to første bøger i serien, inden man kaster sig over denne. De to første bøger hedder Et ubetydeligt mord og Monsterland. Da vi følger de samme hovedpersoner, så er der flere henvisninger til, hvad de tidligere har oplevet – vi hører om deres udvikling, relationer og selvfølgelig også noget om, hvad de har med i bagagen – og jeg synes, at man skal have denne del med, for at få det bedste ud af Konkursklubben.

Fra forlagets beskrivelse:

“I Køge bliver en mand fundet død i havnen. Ingen ved, hvem han er, og ingen savner ham. Kendis-kommissær Tessa Højmark bliver mod sin vilje sat på sagen. Til hendes frustration fører sporene ingen vegne. Det er, som om manden i vandet aldrig har eksisteret. Det gør Tessa nysgerrig. Hvad skete der, som gjorde manden til ingen?
Efterforskningen er ved at gå i stå, da Tessa pludselig finder en kobling mellem den døde mand og den private sikkerhedsekspert Adam Forsberg, som Tessa kender og skjuler en mørk hemmelighed for.

På Tenerife bor den 72-årige konkursramte lykkejæger Jack Nielsen. Sammen med sine venner beslutter han at vende tilbage til Danmark på en omhyggeligt planlagt mission for at tage hævn over den mand, der har taget deres økonomiske liv. Planen ser ud til at lykkedes. Faktisk over al forventning. På nær en enkelt uforudset hændelse, som pludselig gør Jack og hans venner til de jagede…”
Billede af: Konkursklubben af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig
Konkursklubben af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig

Konkursklubben er som de forrige bøger i serien virkelig velskrevet. Plottet er fængende, relevant og aktuelt – og noget for sig selv, ment på den måde, at jeg ikke har læst noget, der minder om den. Jeg blev overrasket flere gange undervejs, da der var twist og drejninger, som jeg ikke havde set komme. Slutningen var heller ikke helt, som jeg forventede – jeg havde haft en ide om den tidligere, men kunne ikke få det til at passe.

Fortællingen er samfundskritisk i en tilpas mængde – præcis som jeg elsker. Den er personligt, men ikke for meget. Titlen alene siger nok lidt om, hvor det er at fortællingen hovedsageligt bliver personlig, eller måske nærmere, hvor forfatterne har et personligt kendskab til, hvordan tingene hænger sammen. At Zornig og Lindholm har denne vide gør, at en stor del af Konkursklubben fremstår meget troværdig og realistisk.

Vi møder et bredt persongalleri, hvor der er stor fokus på familierelationer. Det gælder både de nye og gamle bekendtskaber. Derudover bliver der lagt vægt på at fortælle om den ældre generation – og hvordan de opfatter og ser på tilværelsen (denne del vender jeg tilbage til). Både person- og miljøskildringerne er rigtig gode. Disse skildringer er med til, at det er let at følge med i handlingen trods spring i tid og sted (som mange nok ved, at jeg ikke er god til). Det er fascinerende at høre om udenlandsdanskere, som jeg tænker, at der er flere af, end man lige tror.

Jeg synes ikke, at man kommer helt så tæt på Tessa og Adam privat, som vi har gjort i de forrige bøger. Det savner jeg lidt. Men derimod så kommer vi ret tæt på Jack og Birgitte og til dels deres venner og familie – og det virker også godt, og samtidig har jeg en følelse af, at jeg lærer dem rigtig godt at kende.

Som sagt, så virker en rigtig stor del af Konkursklubben meget realistisk, den anden del har jeg det lidt sværere med. Men det er jo fiktion – og det fungerer. Og de ting, som jeg finder en anelse urealistiske er faktisk med til at forstærke det indtryk man får af visse karakterers personligheder.

Nu kommer jeg så til den del, som jeg skrev om tidligere – for det hænger sammen med mine overvejelser om antal stjerner, som ikke er noget jeg skriver om så tit, men her synes jeg, at det er relevant. Jeg har svinget meget mellem 4 og 5 stjerner ud fra min anmeldelse – 4 fordi jeg helt personligt har meget svært ved, hvordan der fokuseres på alderdom, tiden før – og ikke mindst tiden, når man føler, at der ikke er mange år igen, og de fleste ting bliver sidste chance. Også den del, hvor man hører om Jacks ven, og hvordan demensen indhenter ham – det bliver på en eller andet måde personligt, og rører ved nogle følelser, som jeg ikke bryder mig om. Men jeg må erkende, at resten af fortællingen overskygger dette – og jeg ender på 5 stjerner, for bogen er jo meget mere end det, der er lidt svært for mig.

Konkursklubben er en thriller, hvor plottet ikke lige er til at gennemskue, derudover er det en fortælling om flere familiegenerationer og relationer, om at være forældre – både som ung og ældre, om etik og moral, om personlige nedture fx. konkurser, familieforhold, som ikke går helt som ønsket eller forventet – og ikke mindst om kærligheden, som i nogle tilfælde kommer i en sen alder.

Sidst i bogen er der en novelle med titlen Vinterkriger. Her møder vi Tessa og Adam – og novellen fortæller lidt om, hvilke kår Adam kommer fra. Den er letlæst og ganske hyggelig.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9788771916942
Udgave: 1. udg. 16.03.2020
Sider: 458

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *