4 stjerner, HarperCollins Nordic, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Monsterland af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig

Monsterland af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig er 2. selvstændige del af krimi/thrillerserien med politiassistenten Tessa Højmark og sikkerhedskonsulenten Adam Forsberg som hovedpersoner. Monsterland udkom i går d. 16. marts 2020.

Tessa Højmark er der nogen, som kender fra parrets tidligere serie, som består af BundfaldArkimedes og Eksodus. Det er ikke nødvendigt at læse de første bøger, for at kunne læse serien om Tessa Højmark – men det er helt sikkert en fordel at have læst den første bog, Et ubetydeligt mord inden man læser Monsterland. Der er flere henvisninger til, hvad der er sket tidligere – og jeg vil sige, at det stort set altid giver bedst mening at læse en serie i den rette rækkefølge, så man kan følge personernes udvikling, baggrundshistorie og ikke mindst de indbyrdes relationer.

Forlagets beskrivelse:

“En pige på 15 år begår selvmord efter at have deltaget i en ”puttemiddag” på et nordsjællandsk gymnasium. Hun er blevet filmet med fire ældre drenge i scener, som hun selv beskriver som voldtægt. Men drengene går fri, hvilket udløser en hadefuld konflikt mellem forældrene.

En af drengenes fædre bliver myrdet på færgen mellem Stockholm og Helsinki. Pigens far bliver udsat for et gasangreb i København, hvor flere andre omkommer. Tilsyneladende er der tale om hævn med relation til selvmordet. Men hvem er efter hvem – og hvorfor? Hvem er ofrene, og hvem er de skyldige?

Politiassistent Tessa Højmark bliver sat på sagen, som hurtigt også involverer sikkerhedskonsulent Adam Forsberg. Sporene fører dem til Tallinn, hvor de opdager, at ingenting er, som de troede. Pludselig er Tessa og Adam de jagtede, uden at vide, hvilke monstre, der gemmer sig i mørket…”

I forbindelse med udgivelsen af den første bog i serien, Et ubetydeligt mord, var jeg til et spændende bloggerevent med forlaget og Lindholm og Zornig i Odense. Noget af det jeg hæftede mig mest ved, som forfatterparret fortalte var, at en del af begivenhederne er inspireret af virkelige hændelser – og det samme med personerne vi møder. Det er også tilfældet i Monsterland – og jeg tænker, at de fleste læsere vil kunne nikke genkendende til en eller flere begivenheder. Det er spændende, at historierne bygger på nogle vigtige sociale begivenheder – i Monsterland er det blandt andet Umbrella-sagen og puttemiddage, der er udgangspunktet – men vi hører også om et NATO-center mod cyber crime. Centret er beliggende Tallinn. At dette center er involveret skyldes også virkelige begivenheder – men det må I selv læse mere om.

Billede af: Monsterland og Et ubetydeligt mord af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig
Monsterland og Et ubetydeligt mord af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig

Personskildringerne i Monsterland er rigtig gode. Nu kender jeg jo et par af personerne fra Et ubetydeligt mord, og det er helt sikkert en fordel, at jeg på forhånd kendte til blandt andet Tessa og Adam. De er vigtige for historien – både deres efterforskning, men også deres indbyrdes forhold. Jeg kan rigtig godt lide dem begge – også selvom de har deres ting at kæmpe med. Tessa overrasker mig ganske positivt i forhold til en situation hun kommer i – og hendes følelser omkring denne. Adam har efter en skudepisode i den forrige bog fået nogle problemer, som jeg desværre mere synes han accepterer end bekæmper, det er lidt ærgerligt – og det er ikke noget, som jeg føler vi får en afslutning på – men måske i næste bog… Tessa og Adam er et spændende makkerpar – både privat og professionelt. I denne bog synes jeg, at de arbejder meget parallelt og ikke sammen, men det virker helt fint.

En af de beskrivelser som virkelig fanger mig, og som sidder i mig efter endt læsning – er beskrivelsen af Anne, Tessa søster. Det er både barskt og sørgeligt – og nok desværre meget realistisk at læse om hendes liv og hendes (og Tessas) daglige kamp for at blive lyttet til og få noget hjælp.

Der er rigtig mange andre personer med i Monsterland – nogle er selvfølgelig en nødvendighed, og jeg synes at beskrivelserne af dem er fine. Men jeg føler også, at der er mange andre personer med, som får en del mere plads, end de reelt behøver. Det at vi hører om så mange forskellige kan godt være med til at historien ikke glider helt så let som Et ubetydeligt mord.

Monsterland foregår flere forskellige steder, Tallinn, Helsinki, Stockholm, Åland, København – og faktisk et par steder mere. Alle miljøbeskrivelserne er gode – og jeg er vild med, når der er lidt ekstra forklaringer. Vi hører blandt andet noget om navnet Tallinn. Dog synes jeg, at der er ret mange spring, og jeg kunne godt have lidt svært ved at holde styr på, hvor og hvornår vi befandt os.

Lindholm og Zornig skriver virkelig godt. Monsterland er velskrevet og teksten virkelig velformuleret. Plottet virker gennemtænkt – og jeg har en følelse af et stort research-arbejde. Det er fascinerende, at der er virkelige hændelser bag historien – det er også med til at få den til at virke autentisk. Jeg synes, at Umbrella-sagen og ikke mindst puttemiddage bliver brugt rigtig godt i Monsterland – og ikke mindst er det spændende at høre om dem fra flere sider. Herhjemme har vi snakket meget om begge dele – måske især fordi vi har børn i aldersgruppen. Vi har blandt andet snakket om, hvad der er ok, og hvad der ikke er, i forbindelse med deling af billeder og videoer på nettet. Vi har snakket om, at det altid er ok at sige fra (ikke kun i forhold til sex) og at man skal have en accept, et ja fra modparten. Det er præcis disse tanker, som også opstår ved at læse Monsterland.

Når vi kommer til den del, som foregår i Tallinn ved NATO, så kunne jeg godt se bogen for mig uden denne del – eller i hvert fald stærkt forkortet. Jeg synes simpelthen den del tager for meget plads – og jeg fandt det ikke afsindigt spændende – men i stedet meget langtrukket, og synes egentlig heller ikke, at det passer vildt godt til denne fortælling. Umiddelbart er det nok mest fordi jeg synes emnerne med Umbrella-sagen og puttemiddagen fortjener at have pladsen for sig selv. Det er nogle vigtige emner – og jeg må jo nok konstatere, at delen med NATO ikke lige er mig.

Selvom jeg ikke er fan af den sidstnævnte del, så er jeg stadig virkelig glad for serien om Tessa og Adam. Som de fleste nok ved, så kan jeg godt lide krimier/thrillers, som har lidt mere på sinde end blot at være uhyggelige. Monsterland handler blandt andet om klasseforskelle, familierelationer, selvtægt, etik og moral – hvor lang er man villig til at gå for sin egen retfærdighedssans?

Jeg skrev dette tidligere: “Endnu engang bliver jeg nødt til at skrive en anbefaling. Hvis nu man er til bøger som Øbro og Tornbjergs fx. De ustraffede eller Faber og Pedersens Vinterland – så kunne det være, at man også skulle prøve Et ubetydeligt mord.” – og kan så lige tilføje Monsterland.

 

Billeede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9788771916942
Udgave: 1. udg. 16.03.2020
Sider: 458

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

 

1 thought on “Monsterland af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *