5 stjerner, HarperCollins Nordic, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Et ubetydeligt mord af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig

Et ubetydeligt mord af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig er første del af en ny krimi/thrillerserie. Nogle af personerne i bogen er kendt fra parrets første serie, som består af Bundfald, Arkimedes og Eksodus. Man behøver ikke at læse de første bøger, for at kunne læse Et ubetydeligt mord. Jeg vidste ikke selv, at vi ville høre om nogle af personerne fra de tidligere bøger, men jeg kunne genkende navnet, Tessa Højmark et eller andet sted fra – og det er så fra Eksodus (jeg har ikke læst de to første). Tessa Højmark er hovedpersonen i denne bog, men er ikke en af frontfigurerne i de forrige bøger.

Fra bogens bagsidetekst:

“Da russiske hackere lammer et rederi, forsvinder 38 containere fra det amerikanske militær. I Østjylland bliver en lastbilchauffør fundet dræbt, mens en container er forsvundet. Politikvinden Tessa Højmark bliver sat på sagen. Det lykkes hende til kollegernes overraskelse at finde frem til en mulig gerningsmand, hvis eks-kone få år før blev brutalt myrdet, uden at sagen blev opklaret. Tessa kan næsten smage sejren og sit professionelle gennembrud.

Men umiddelbart derefter begynder alt at gå galt. Meget galt.

Tessa Højmark bliver vævet ind i et giftigt net af kriminalitet, svig og vold. Hun opdager pludselig, at hun går fra at være jæger til bytte. Trådene fører både ind til storpolitik på Christiansborg, organiseret kriminalitet i Berlin og hemmeligheder i den idylliske provinsby Køge. Midt i det hele sidder den mystiske Madam, der som en edderkop trækker i alle tråde. Tessa Højmark indser, at hendes eneste chance er at lokke fjenden frem med meget utraditionelle metoder.”

Et ubetydeligt mord af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig
Et ubetydeligt mord af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig

Sidst i april var jeg til et bloggerevent i forbindelse med udgivelsen af Et ubetydeligt mord. En skøn eftermiddag i Odense. Her hørte jeg blandt andet Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm fortælle, at begivenhederne i deres bøger er bygget på virkelige hændelser. At begivenhederne bygger på virkelige hændelser synes jeg er super spændende og samtidig er det for mig virkelig med til at gøre historien troværdig. Mens jeg læste, kunne jeg slet ikke lade være med at tænke på, om jeg kunne drage paralleller fra bogen til virkelighedens verden – om det var begivenheder jeg måske havde hørt eller læst om?! Samtidig synes jeg også, at det giver et indtryk af en ret grundig research. Det gør bestemt heller ikke historien mindre barsk, at der ligger en del sandhed bag.

Lindholm og Zornig er rigtig gode til personskildringer. Selvom jeg jo kendte Tessa en smule fra Eksodus – så er de fleste andre karakterer nye bekendtskaber. Jeg synes at alle, især de vigtigste som er, Tessa, Adam og Shepard, står meget tydeligt for mig. De er alle på trods af diverse uoverensstemmelser og forskelligheder meget lette at holde med – og heppe på. Det er en interessant trio som fungerer godt sammen.

Handlingen i Et ubetydeligt mord foregår flere steder, men jeg synes at alle steder bliver godt beskrevet og det er ikke svært at forholde sig til disse spring, selvom stederne er meget forskellige og ganske langt fra hinanden. Vi hører også om både politiets og en privat sikkerhedstjenestes ressourcer og opklaringsmetoder. Det er ikke lang tid siden, at jeg sidst læste en krimi, hvor en privat sikkerhedstjeneste indgik – det er så vidt, jeg har forstået en branche, som det går godt for og som der bliver flere og flere af, hvilket jo i sig selv kan være ganske tankevækkende.

Et ubetydeligt mord er en thriller – men samtidig også en krimi, hvor en sag eller flere skal opklares. Bogen hører ikke til i den letteste ende af disse genrer, så det synes jeg, at man skal gøre sig klart inden man går i gang. Den er helt sikkert et forsøg værd, og da jeg først var begyndt, så havde jeg svært ved at slippe den igen.

Lige et lille pip fra en bibliotekar – det ville være super smart, hvis forfatterne bestemte sig for, hvem der skal stå først i bøgerne, så bøgerne/serien kan stå sammen på biblioteket – og samtidig også i min liste over anmeldte bøger.

Udover at være en krimi-thriller, så er handlingen også ganske samfundskritisk, især handler den om svigt – på flere planer. Men det er også en historie om at bryde den sociale arv, om våbenhandel – og hvor langt terrorister/gangstere vil gå for deres “sag”, om politiets og de private efterforskeres arbejde – og ikke mindst om deres moral. Selvom den kan lyde meget alvorlig, så er der også et strejf af humor hist og pist.

Jeg er stor fan af Et ubetydeligt mord, både handlingen og skrivestilen er lige mig. Det, at bogen er spændende, samtidig med den samfundskritiske vinkel fungerer efter min mening virkelig godt. Jeg ser frem til at høre mere fra Lindholm og Zornig om Tessa og co.

Endnu engang bliver jeg nødt til at skrive en anbefaling. Hvis nu man er til bøger som Øbro og Tornbjergs fx. De ustraffede eller Faber og Pedersens Vinterland – så kunne det være, at man også skulle prøve Et ubetydeligt mord.

5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9788771915822
Udgave: 1. udg. 06.04.2019
Sider: 508

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

3 thoughts on “Et ubetydeligt mord af Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *