4 stjerner, Forlaget Zara, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Dødbringende besked af Helen Cox

Dødbringende besked af Helen Cox er første del i en ny krimiserie. Serien har bibliotekaren Kitt Hartley som hovedperson. Helen Cox har foreløbig skrevet fire bøger i serien om Kitt Hartley. Dødbringende besked udkommer i dag d. 27.12.2020.

Forlagets beskrivelse:

“For Kitt Hartley begynder arbejdsdagen som mange andre på Universitetsbiblioteket i Vale i York, indtil kriminalkommissær Halloran dukker op og fortæller, at hendes bedste veninde, Evie Bowes, er anklaget for mord på sin ekskæreste, Owen. Han er fundet død med en fyldepen stukket gennem hjertet – og alt peger på Evie som den skyldige. Kitt ved, at Evie ikke kan have myrdet Owen, da hun stadig er forelsket i ham. Forfærdet over, at politiet kan tage så meget fejl, tager Kitt sagen i egen hånd – hun vil selv undersøge mordet på Owen. Hun har læst hundredvis af krimier – hvor svært kan det være? Men da endnu en ung mand findes myrdet med en fyldepen solidt plantet i hjertet, går det op for Kitt, at hun er på dybt vand.”

Billede af: Dødbringende besked af Helen Cox
Dødbringende besked af Helen Cox

Dødbringende besked er, som jeg skrev tidligere, en hyggekrimi – den har meget få blodige scener og disse er ikke beskrevet i detaljer. Derudover er vold og sex stort set ikke-eksisterende.

Bogen har nogle virkelig skønne miljøskildringer af York. Det er meget let at se byen for sig, også selvom kan ikke har været der. Jeg ved godt, at Harry Potter til dels foregår i London – men når jeg læser en beskrivelse som denne, så kan jeg lige se Harry Potter og vennerne for mig: “Nu var det en sjov forretningsgade lige ved siden af Kings Square, med bindingsværksbygninger i tudorstil. Gadens huse var ikke ligefrem bygget efter moderne forskrifter: Overetagerne stak ujævnt ud, så det føltes, som om bygningerne lænede sig ud over en, når man gik på den smalle gade.” (citat s. 249).

I modsætning til miljøbeskrivelserne, så synes jeg, at personskildringerne er lidt tynde. Jeg var meget længe om at komme tæt på Kitt. Hun virker lidt for excentrisk for mig – og jeg havde meget svært ved at placere hende aldersmæssigt. Kitt fremstår for mig som en blanding af Miss Marple fra Agatha Christies krimier – og Ruth Galloway fra Elly Griffiths’ serie. Derudover har jeg det lidt svært med karakterer, der tror, at de kan klare politiets arbejde på egen hånd – oftest bliver det dog bedre, når man lærer de pågældende personer at kende, hvilket jeg også oplevede, da jeg læste Dødbringende besked.

Et stort plus i forhold til Kitts karakter er der dog. Måske jeg ofte føler mig personligt “ramt”, når jeg hører de lidt stereotype beskrivelser, der får bibliotekarer til at fremstå ganske kedelige og ens. Kitt er bestemt ikke en “kedelig” bibliotekar, men derimod fuld af farver, meninger, byture og så videre – og når vi så samtidig hører alle Kitts referencer til bøger, så kan det jo kun blive sjov, hyggelig og underholdende læsning.

Selvom jeg godt kunne ønske mig at kende personerne lidt bedre, så synes jeg alligevel, at persongalleriet er ganske fint, og personerne supplerer hinanden rigtig godt. Og mon ikke vi lærer de vigtigste personer bedre at kende i de næste bøger?

Udover at have et krimiplot, så handler Dødbringende besked også om venskaber, kærlighed, forhold og loyalitet. Den er velskrevet og har en hel del ganske humoristiske passager.

Dødbringende besked er en hyggelig og underholdende krimi. Personligt kunne jeg nok godt ønske mig lidt mere vold, grusomhed og blodige scener, men engang imellem er det også helt fint  med en lidt lettere krimi, som man kan slappe af med. Og jeg glæder mig selvfølgelig til at læse de næste bøger i serien om Kitt Hartley.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget Zara
ISBN: 9788771163728
Udgave: 1. udg. 27.12.2020
Originaltitel: Murder by the Minster
Oversætter:Kamilla Pontoppidan Haderup
Sider: 390

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Dødbringende besked af Helen Cox

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *