4 stjerner, Feel good/kærlighed, Palatium Books, Tine f. 1973

En sang til Hedda af Annika Estassy

Annika Estassy har skrevet endnu en bog, der foregår i den lille svenske by, Måneby. Bogen hedder En sang til Hedda. En sang til Hedda er ikke en fortsættelse af Grønne fingre søges, men vi møder eller hører om nogle få af personerne fra tidligere.

Bogen foregår i juletiden – og er på den måde nok lidt en julebog. Men jeg var altså langsom denne gang, og derfor kommer der først en anmeldelse nu. Jeg vil dog også sige, at bogen sagtens kan læses på alle andre tidspunkter.

Fra forlagets beskrivelse:

“39-årige Lina Sundells singletilværelse forandres drastisk to uger før jul, da hun bliver fyret fra sit arbejde. Det øger risikoen for, at hun bliver tvunget til at gå ind i driften af familiens gæstgiveri oppe i Nordsverige betragteligt. Noget, hun ellers i mange år af al magt har forsøgt at undgå. Nu, hvor der ikke er noget, der binder hende til Sverige, drømmer hun om at flygte fra familiejulen i år og tage til Argentina på tangoferie i stedet. Men pludselig finder hun ud af, at hendes far, Björn, faktisk slet ikke er død, men lever i bedste velgående. Hun har ellers altid troet, at han var død i et flystyrt, da hun var spæd. Hun er nødt til at tale med sin mor, selvom det giver hende kvalme at tænke på det.

Linas mor, Hedda, har også sit at kæmpe med. Hendes gæstgiveri er tæt på konkurs, hendes søn, Jesper vil ikke længere arbejde i familieforetagendet, og selv får hun sværere og sværere ved at huske. Og så er der også den irriterende sag med Björn …

Der er nok at tage fat på, da familien Sundell samles for at fejre jul i Heddas smukke, traditionsrige og charmerende gæstgiveri. Hvorfor er Hedda så uvillig til at tale om fortiden? Kan gæstgiveriet reddes? Finder Lina sin egen måde at gøre tingene på? Er der kærlighed og lykke at finde i at isfiske på søen i klingende frostvejr sammen med sin tangolærer?”

Billede af: En sang til Hedda af Annika Estassy
En sang til Hedda af Annika Estassy

En sang til Hedda er en velfortalt, letlæst, hyggelig feel good-roman.

Historien har nogle fine personskildringer, især har jeg let ved at forestille mig Lina og Linas mor, Hedda. Persongalleriet er varieret og jeg tænker, at de fleste vil kunne genkende følelser og tanker ved en eller flere af personerne i bogen. Miljøskildringerne synes jeg ikke er helt så dybdegående, som i Grønne fingre søges – men så er det jo godt, at jeg læste den først. Det kan dog også skyldes, at vi ikke hører om vildt mange lokaliteter, for selve gæstgiveriet, hvor en stor del af historien foregår, står tydeligt for mig.

Noget af det jeg finder vigtigt i bogen er personernes udvikling. Der er helt sikkert sket noget med de fleste personer, fra vi først møder dem og til vi vender den sidste side i  bogen. Jeg synes, at det skønt, at man kan følge, hvordan de (måske mest Lina og Hedda) bliver påvirket af forskellige situationer – og hvordan de i nogle tilfælde tager det ind og måske/måske ikke ændrer holdninger og væremåder. Det kan fx være, at der er nogen man starter ud med at være irriteret på, men måske ender med faktisk at holde af?

Der var et par småting i historien som irriterede mig lidt – og faktisk har de slet ikke noget med selve handlingen at gøre. Men allerede fra start – første side i kapitel 1 er Linas chefs navn stavet forskelligt flere gange: Richard og Rickard. Det var ikke en fantastisk begyndelse, men oplever andre samme irritation som mig, så vil jeg dog opfordre til, at man ikke giver op. Der er lidt flere ting undervejs, mest stave-/trykfejl, men det betyder som sagt ikke noget for historien.

Hvis I har læst Grønne fingre søges – mon I så ikke gerne vil møde Agnes igen? Og jo, hun er med – og det er hyggeligt at møde hende igen. Agnes, som siger tingene, som de er – hun er perfekt i denne bog, og selvom hun ikke længere kommer langt omkring, så har hun stadig kloge ord i sig.

Nogle af de ting, som vi hører om i En sang til Hedda er familierelationer- og  hemmeligheder, frihed og tilgivelse. En sang til Hedda er en bog om, hvad der egentlig er vigtig i livet.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Palatium Books
ISBN: 9788793834163
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: En sång för Hedda
Oversætter: Anita Frank Goth
Sider: 304

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “En sang til Hedda af Annika Estassy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *