5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Bob i Balle by 9-10 af Kirsten Ahlburg

Der er udkommet to nye bøger i Kirsten Ahlburgs letlæsningsserie: Bob i Balle by. Vi er nu kommet til nr. 9: Bob og mobilen og nr. 10: Bob og kortet.

Bøgernes bagsidetekster:

Bob og mobilen: “Bob ser en dame i en bil. Hun holder en mobil op til øret. Så taler hun. Må hun det, når hun kører bil?”

Bob og kortet: “Bob ser en bil. En ung mand kører den. Han ligner mest en dreng. Har han mon et køre-kort?”

De to bøger har begge fine og farverige illustrationer, som er lavet af Kim Dalsgaard. Kim Dalsgaard har illustreret alle bøgerne i serien, hvilket er med til at give en god sammenhæng, da bøgerne på den måde tydeligt viser, at de hører sammen.

Billede af: Bob i Balle by 9-10 af Kirsten Ahlburg
Bob i Balle by 9-10 af Kirsten Ahlburg

Bob og mobilen og Bob og kortet har begge et lixtal på 5 og et lettal på 12 og 13. Denne sværhedsgrad passer helt til de øvrige bøger i serien – og samtidig passer sværhedsgraden også rigtig ting til emnerne/handlingen.

Teksten i de to bøger er skrevet med forholdsvis korte sætninger og i korte afsnit. Da der samtidig ikke er meget tekst på hver side, så virker teksten ganske overskuelig. Der er kun ganske få ord med mere end to stavelser fx politi og betale.

Billede af: Opslag i Bob og mobilen af Kirsten Ahlburg
Opslag i Bob og mobilen af Kirsten Ahlburg

Handlingen i de to bøger bliver fint suppleret af Kim Dalsgaards farvestrålende illustrationer. Illustrationerne er med til at understøtte handlingen og kan for nogen være en stor og god støtte i forbindelse med læsningen.

Som skrevet er bøgerne en del af en serie, men da hver bog består af en selvstændig fortælling, behøver bøgerne ikke at læses i rækkefølge.

Billede af: Opslag i Bob og kortet af Kirsten Ahlburg
Opslag i Bob og kortet af Kirsten Ahlburg

Historierne har alle et hint til, hvad der er lovligt, og hvad der ikke er. Jeg tænker næsten, at titlerne her fortæller, hvad bøgerne handler om. I hvert fald er det ikke smart (eller lovligt) at køre bil og tale i mobiltelefon – og man skal helt sikkert også huske kørekortet. Der er nok ikke nogen børn, som vil føle sig ramt – men måske det er noget andet med forældrene. Efter at børnene har læst disse bøger, så kan det da godt være, at de ikke helt kan lade være med at fortælle lidt om, hvad der er ulovligt. Historierne slutter af med, at Bob faktisk selv gør noget tilsvarende – fx. cykler og taler i mobiltelefon – men han har vist alligevel lært noget…

Serien om Bob i Balle by er til begynderlæserne, som har knækket læsekoden, og selvom teksten er let, så er der alligevel både en fin handling og noget at snakke om bagefter.

Man kan måske godt tænke, at en serie om politi henvender sig til drenge, og måske især, når bøgerne samtidig meget tydeligt signalerer, at de handler om politiet. Handlingen er bestemt noget for begge køn – og de fleste børn vil nok både finde historierne humoristiske – og på nogle punkter også genkendelige.

I den forrige anmeldelse af bøger fra serien skrev jeg dette, som bestemt stadig er gældende: “Jeg er vild med Bob i Bally by-serien. Selvom Kirsten Ahlburg har skrevet rigtig mange letlæsningsbøger, så synes jeg at Bob i Balle by hører til blandt de bedste. Og som ingen nok er i tvivl om, så er jeg stor fan af Kim Dalsgaards illustrationer.”

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Bob og mobilen – 9
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772148854
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 25

Bob og kortet – 10
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772148861
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 25

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Bob i Balle by 9-10 af Kirsten Ahlburg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *