5 stjerner, Feel good/kærlighed, HarperCollins Nordic, Tine f. 1973

Brevet i bogbussen af Eli Åhman Owetz

Har du set You’ve Got Mail? Kunne du lide den? I så fald skulle du prøve at læse Brevet i bogbussen af Eli Åhman Owetz.

Eli Åhman Owetz har arbejdet som journalist i mere end 25 år. Hun har indtil videre skrevet 7 bøger, hvoraf Brevet i bogbussen er den første, der er oversat til dansk.

Fra forlagets beskrivelse:

“Set udefra har Malin alt, hvad man kan ønske sig, men hun er ikke lykkelig. Hendes ægteskab er præget af rutine, hun savner nærhed og en at tale rigtigt med. For hende er det ugens højdepunkt, når bogbussen kommer til byen, og hun kan sætte sig hjemme med en roman og flygte et par timer fra virkeligheden.

Erik er netop flyttet fra Stockholm til det idylliske Roslagen efter at have stået ved en korsvej. I en bog, han låner i bogbussen, finder han helt tilfældigt nogle sider, der er revet ud af en notesbog…

En anonym brevveksling med bogbussen som omdrejningspunkt går i gang. Langsomt vokser der stadigt stærkere følelser frem mellem to mennesker, som åbner sig for hinanden. Men kan man virkelig forelske sig i en, som man bare har skrevet med?..”

Billede af: Brevet i bogbussen af Eli Åhman Owetz
Brevet i bogbussen af Eli Åhman Owetz

Noget som jeg synes rigtig godt om, er at personerne i Brevet i bogbussen ikke er helt unge mennesker, som er ved at stifte familie, men derimod midaldrende personer, som har voksne børn, har levet en stor del af livet osv. Og så skader det jo ikke, at jeg selv nærmer mig den alder…

Brevet i bogbussen er en hyggelig og varm fortælling om længsel efter nærhed og fysisk kærlighed. Malin tænker blandt andet dette, som jeg synes er en afsindig god beskrivelse Malins og Anders’ forhold. “Jeg drømte om at blive kysset, kærtegnet, elsket. Anders drømte om et handicaptilpasset hus.” Citat s. 175. Hvad Malin ønsker og drømmer om, og hvordan Anders er tilfreds med hvad de har. Det er også en fortælling om af finde kærligheden – og i dette tilfælde lykken, når man mindst venter det. Men også om troskab/utroskab – og var min tanke jo nok, at sådan en feel good-roman som denne kun handlede om de positive sider, men når en partner i et ægteskab møder en anden, så vil der nok oftest opstå en eller anden form for utroskab.

Både Malin og Erik er nogle meget sympatiske karakterer, og det er virkelig let at få empati med dem – og ikke mindst ønske det allerbedste for dem begge. Vi følger Malin og Erik på skift – det fungerer rigtig godt. Det er skønt at lære dem begge at kende, og få mulighed for at følge begges tanker og følelser. Malin vil gøre alt for familien, også ofre sin egen mulighed for at leve et lykkeligt liv. Malins liv virker rutinepræget, forudsigeligt og lidt trist, uden noget fysisk nærvær med Anders – et nærvær hun virkelig drømmer om. Mon ikke alle vil unde hende at opleve noget positivt og rart? Da jeg også kan lide Anders, så jeg får helt ondt af ham, når man nu ved, hvordan landet ligger  – for uanset, hvordan Anders’ tilgang er til ægteskabet, så fortjener han også at være lykkelig.

Der er ganske enkelte scener i bogen, som jeg ikke er afsindigt vild med – men jeg vil ikke spoile. Vil dog sige, at en af dem handler om en beslutning, som Erik tager – øv.

Miljøskildringerne er virkelig skønne. Selvom jeg stort set aldrig har været i Sverige, så kan jeg sagtens forestille mig dette hyggelig lille samfund, hvor de fleste kender hinanden. Der er ingen tvivl om, at Eli Åhman Owetz har et godt kendskab til området – det er nemlig sådan, at hun de sidste 6 år har boet på familiegården i Roslagen, hvor hun voksede op.

Hvis man vil læse om nogle af de andre personer fra Brevet i bogbussen, så har forfatteren tidligere skrevet flere bøger, som foregår i samme område og handler om nogle af de personer, som optræder mere sporadisk i denne. Og der er en bog på vej, som handler om Eriks ekskone, Susanne. Bøgerne er desværre på svensk, men det kunne jo være, at de bliver oversat. Jeg synes også, at det kunne være skønt at læse mere om Nina, bibliotekaren i bogbussen og Ninas beundrer.

Brevet i bogbussen er en rigtig feel good-roman – hjertevarm, You’ve Got Mail i bogform. You’ve Got Mail optræder også et par gange i bogen. Den får 5 store stjerner – den ramte mig lige på det rette tidspunkt. Og så kan jeg da under ingen omstændigheder stå for en bog, der har en bogbus som omdrejningspunkt suppleret af bøger og et bibliotek. Måske en ide til Valentine’s Day-læsning?

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9788793400979
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Brevvännerna
Oversætter: Kamilla Pontoppidan Haderup
Sider: 361

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Brevet i bogbussen af Eli Åhman Owetz

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *