5 stjerner, Børnebøger, Faglitteratur, Straarup & Co, Tine f. 1973

Den utrolige historie om Leonardo da Vinci af Jacqueline Morley

Den utrolige historie om Leonardo da Vinci er en biografi fortalt for børn. Bogen er skrevet af Jacqueline Morley og er illustreret af David Antram.

Fra forlagets beskrivelse:

“Er du klar til at finde ud af, om du har, hvad der skal til for at være den mand, som har malet det mest berømte maleri i verden, som har designet den første flyvemaskine nogensinde, og som har brugt ti år på at lave en syv meter høj hest af ler?
Læs bogen, og find ud af, om du er et lige så stort geni som Leonardo da Vinci.
Det kræver opfindsomhed!

De vigtigste råd fra eksperterne:
• Udvis interesse for alt omkring dig – intet forhindrer dig i at være både kunstner og videnskabsmand.
• Hvis dine malerier ikke skal forgå, så hold dig til allerede afprøvede metoder.
• Husk at skrive dine idéer ned, så de ikke går tabt for eftertiden.
• Giv ikke op – før eller siden finder du en arbejdsgiver, som sætter pris på dit unikke talent.”

Billede af: Den utrolige historie om Leonardo da Vinci af Jacqueline Morley
Den utrolige historie om Leonardo da Vinci af Jacqueline Morley

Den utrolige historie om Leonardo da Vinci er en del af en børnebogsserie, som handler om store historiske begivenheder. Bøgerne er skrevet med læseren, som hovedperson, hvilket jeg til en start synes virkede lidt forvirrende – men når man først er i gang med historien, så fungerer det rigtig godt.

Bogen er virkelig indbydende og forside-illustrationen sammen med titlen viser tydeligt, hvad man kan forvente. Bogen henvender sig til læsere på 9-12 år – men kan formidles til yngre børn, og jeg har som voksen læser bestemt også haft fornøjelse af den.

Billede af: Opslag i Den utrolige historie om Leonardo da Vinci af Jacqueline Morley
Opslag i Den utrolige historie om Leonardo da Vinci af Jacqueline Morley

Med humoristiske tekster og illustrationer hører vi historien om Leonardo da Vincis utrolig liv. På en anderledes og ret visuel måde træder Leonardo da Vinci frem for læseren. Historien kommer på nogle områder til at fremstå, som en skønlitterær fortælling, som læseren er en del af. På den måde bliver noget, der måske kunne komme til at virke lidt tørt – i stedet fortalt på en letfordøjelig måde – og samtidig er handlingen spækket med faktiske oplysninger om Leonardo da Vinci og den tid han levede i. Tekst og illustrationer supplerer hinanden fint – og begge dele er med til at skabe historien.

På alle opslag i der små bokse med Et godt råd – et af disse lyder: “Fra Leonardos ideelle by: Vindeltrapper, for at forebygge at folk tisser på reposerne.” 

De fleste kender nok Leonardo de Vinci for maleriet af Mona Lisa. I denne bog kommer man længere omkring – og man hører også om en del af de projekter og opfindelser, der ikke blev til noget. Men ja, man får også fortællingen om Mona Lisa, og gad vide, hvor mange der kender historien bag billedet?

Billede af: Opslag i Den utrolige historie om Leonardo da Vinci af Jacqueline Morley
Opslag i Den utrolige historie om Leonardo da Vinci af Jacqueline Morley

Bagerst i bogen findes en praktisk og overskuelig ordliste. Den indeholder ord fra bogen, som måske kræver lidt yderligere forklaring for målgruppen fx hydraulik og patron. Dernæst følger et indeks/stikordsregister, som jeg er virkelig vild med. Alle fagbøger burde være udstyret med sådan et register, både så nyere læsere kan lære at bruge sådan et – men bestemt også, så alle andre kan slå det op, som de er interesserede i at læse om.

Alt i alt er Den utrolige historie om Leonardo da Vinci en skøn fagbog for børn. Den er lærerig på en virkelig indlevende og anderledes måde, som passer rigtig godt til målgruppen.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Straarup & Co
ISBN: 9788775491759
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: You Wouldn’t Want to Be Leonardo Da Vinci.
Oversætter: Lisette Agerbo Holm
Sider: 32

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Den utrolige historie om Leonardo da Vinci af Jacqueline Morley

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *