5 stjerner, Krimi/spænding, Modtryk, Tine f. 1973

Slagside af Jørn Lier Horst og Thomas Enger

Jørn Lier Horst og Thomas Enger har sammen skrevet den norske krimiserie om journalisten Emma Ramm og politimanden Alexander Blix. Slagside er 3. del af denne serie. De to første bøger i serien hedder Nulpunkt og Røgslør.

Fra forlagets beskrivelse:

“Politiefterforsker Sofia Kovic har fundet en sammenhæng mellem flere drab og dødsfald i Oslo fra det sidste års tid. Hun forsøger at få fat i sin chef, Alexander Blix. Men før han når at ringe tilbage, er Kovic blevet skudt og dræbt i sit eget hjem, som hun deler med Blix’ datter, Iselin, der med nød og næppe undgår at blive drabsmandens næste offer.

Fire dage senere sidder Blix og nyhedsbloggeren Emma Ramm i hver deres afhøringslokale. Blix har dræbt en mistænkt, og Ramm så det ske. Iselin svæver mellem liv og død. Og ikke engang Blix er sikker på, han har skudt den rigtige mand.”

Billede af: Slagside, Nulpunkt og Røgslør af Jørn Lier Horst og Thomas Enger
Slagside, Nulpunkt og Røgslør af Jørn Lier Horst og Thomas Enger

Plottet i Slagside er super fedt – en del af dette skyldes helt sikkert opbygningen, hvor vi i en del af bogen følger afhøringerne af Ramm og Blix. Afhøringen af Ramm og Blix er kombineret med tilbageblik, hvor vi hører om, hvad der skete for de to. På samme måde er der tilbageblik, hvor vi hører om Iselin, Blix’ datter, som er en del af de aktuelle begivenheder. Det fungerer rigtig godt – og langsomt bliver begivenhederne afsløret. Derudover består bogen af ganske korte kapitler, 74 kapitler på 308 sider. De korte kapitler er medvirkende til, at det er svært at lægge bogen fra sig, for man kan jo lige snuppe et kapitel mere…

Da jeg havde læst lidt over det halve af bogen sad jeg alligevel med en følelse af, at jeg vidste noget, som politiet ikke vidste/havde overset – og hvordan en erfaren efterforsker som Blix, har overset noget, har jeg lidt svært ved at forstå. Der er heldigvis mere “til det” – men alligevel havde jeg en lidt øv-fornemmelse, da politiet ret sent nåede frem til det.

Både person- og miljøskildringerne er gode. Men miljøskildringerne er måske ikke så tydelige i denne, som i de foregående bøger, samtidig finder jeg det heller ikke så vigtigt. Nogle er personerne kendte jeg på forhånd, men det er alligevel rart, at komme endnu tættere på dem. Især Blix synes jeg, er beskrevet rigtig godt – og flere af episoderne får ham til at virke meget menneskelig, og det er stort set umuligt ikke at føle empati for ham.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at jeg rigtig gerne vil se en filmatisering af Slagside, det tror jeg, at den vil egne sig godt til. Der er en del actionfyldte scener, men også afhøringsscenerne kunne det være spændende at se på film.

Det er som i andre krimier, en fordel at kende de personer, som historien er bygget op om – her Ramm og Blix. Bogen har for så vidt et selvstændigt plot, men jeg synes også, at baggrundshistorien og personernes indbyrdes relationer er vigtig. Faktisk er relationen mellem Ramm og Blix et af de bærende elementer i serien.

Det er ikke helt let at skrive om Slagside uden at spoile. Men jeg vil sige, at den er både uforudsigelig, dyster, hårrejsende og ikke mindst sørgelig. Bogen er velskrevet – og jeg kunne bestemt ikke mærke, at bogen er skrevet af to forskellige – de er dog også begge erfarne krimiforfattere.

Jeg er virkelig fan af serien om Ramm og Blix – og jeg glæder mig vildt til den næste… der kommer forhåbentlig en mere?!

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Modtryk
ISBN: 9788770074469
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Slagside
Oversætter: Rolf Stavnem
Sider: 308

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Slagside af Jørn Lier Horst og Thomas Enger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *