4 stjerner, Grønningen 1, Krimi/spænding, Tine f. 1973

Faldesyge af Randi Fuglehaug

Faldesyge er norske Randi Fuglehaugs debutkrimi. Randi Fuglehaug er journalist og har ved siden af sit arbejde også skrevet børne- og fagbøger.

Fra forlagets beskrivelse:

“Det er en strålende klar junidag i den vestnorske by, Voss. Åbningsceremonien til den årlige Ekstremsportsuge er i fuld gang, og humøret er højt. Men begejstringen får en brat ende, da noget rødt, hvidt og sort nærmer sig i frit fald fra oven. Og så ligger hun der – en kvindelig fald- skærmsudspringer i norsk nationaldragt med sit blonde hår bredt ud over grønsværen. Faldskærmen foldede sig aldrig ud. Den døde kvinde er en af fire veninder, der skulle springe Ekstremsportsugen ind sammen. 

Men er det en ren ulykke? Er der manipuleret med Veslemøys faldskærm? Kort efter bliver ulykken til en drabssag, som river op i det lille samfund, hvor alle kender alle. Agnes dækker sagen, hvor fortidens hemmeligheder og løgne viser sig stærke nok til at skære faldskærmsliner over og lade en kvinde styrtdykke mod døden fra 12.000 fod og rive andre med sig i faldet.”

Billede af: Faldesyge af Randi Fuglehaug
Faldesyge af Randi Fuglehaug

Det er ikke så tit, at jeg kommenterer på coveret. Men altså – hvor har Faldesyge en fed og fængende forside. Forsiden passer fint til handlingen. Mine forventninger til bogen var dog, at den skulle være mere skræmmende og krimipræget end den faktisk var. Plottet er spændende, selvom det ikke er så voldsomt, som jeg havde forestillet mig og det har en fin opbygning – og ikke mindst er bogen meget velskrevet. Stilen er ret skandinavisk – og mon ikke læsere af Liza Marklund og Camilla Läckbergs krimier vil synes om Faldesyge?

Agnes, som er hovedperson, lærer man stille og roligt at kende, men jeg kom desværre ikke helt ind under huden på hende. Hun fremstår dog både realistisk og troværdig – og det er rart, at hun ikke personligt er en haj til al den type af sport, som hører til det område, som bogen foregår i, og som Agnes er fra. Så vidt jeg har forstået, så er Faldesyge den første bog i en serie, så måske jeg kommer tættere på hende i fremtidige bøger?

Allersidst i bogen skriver forfatteren, at alt er opdigtet. Det gælder dog ikke Ekstremsportsugen, som faktisk er en helt reel begivenhed. At den findes i virkeligheden synes jeg, er med til at højne troværdigheden og autenticiteten. Derudover er miljøskildringerne virkelig gode – så det er meget let at forestille sig både byen og det område, som Ekstremsportsugen foregår i.

Nu kan det måske lyde, som om jeg ikke er særlig glad for Faldesyge, men det er ikke tilfældet. Jeg synes bare ikke, at der bliver lagt så meget vægt på efterforskningen, som jeg kunne ønske. I lang tid er der en mistænkt, som man alligevel tydeligt fornemmer nok ikke er en rigtig mistænkt – og ud over at kigge lidt på denne person, så er der faktisk ikke særlig meget efterforskning. Det med den manglende efterforskning synes jeg, at en stor del af bogen bærer præg af.

MEN Faldesyge er heldigvis ikke kun en krimi, der er flere andre vigtige emner, som bliver taget op. Noget af det, som jeg synes fylder mest i bogen er relationer, venskaber og uvenskaber – og hvordan ens families eller ens partners ønsker er – kontra ens egne. Man kan nok heller ikke komme uden om, at fordomme/forventninger fylder en del – her tænkes mest på, hvordan folk på forhånd bliver bedømt. Bogen kommer også omkring vold mod kvinder, men nu hvor det er et stykke tid siden, jeg læste Faldesyge, så er det ikke det allerførste, jeg tænker på.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Grønningen 1
ISBN: 9788773390139
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: Fallesjuke
Oversætter: Agnete Friis
Sider: 395

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Faldesyge af Randi Fuglehaug

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *