Alt det andet, Bøger læst...

Bøger læst i marts 2021 – og hvordan med de der stjerner?

[reklame – indeholder anmeldereksemplarer]

10 romaner og 5 børnebøger blev det til i marts. Det passer fint med, hvad jeg selv forventede.

Denne måned vil jeg ikke fremhæve, hvilken bog jeg synes er bedst eller har skuffet mig mest. I stedet vil jeg anbefale, at I læser mine anmeldelser. De kan læses her på bloggen eller uddrag (forholdsvis lange) på Facebook og Instagram. I stedet vil jeg skrive lidt om de stjerner, jeg giver i mine anmeldelser.

Få eller mange stjerner?

Jeg ved, at der ofte er debat om, hvorvidt bogbloggere giver flere stjerner, hjerter m.v. end de mere traditionelle anmeldere på aviser og andre steder. Derudover sker det også, at der er kritik af, at bogbloggere ikke har en uddannelse eller anden baggrund, som gør at de på professionel vis kan anmelde bøger. Ingen af delene har jeg læst undersøgelser af, så om det holder vand ved jeg ikke. Faktisk har jeg ingen anelse om, hvilken baggrund anmeldere på aviser har, som gør dem bedre i stand til at anmelde end nogle bogbloggere? Er feltet mon reelt lige så bredt, som blandt bogbloggere?

Umiddelbart ved jeg, at flere bogbloggere har arbejdet med bøger eller har en uddannelse, der passer fint til at være bogblogger. Fx. er jeg selv uddannet bibliotekar – og jeg kender flere bibliotekarer, som er bogbloggere. Derudover har jeg kendskab til flere med en kandidatgrad inden for relevante områder, skolelærere, pædagoger, boghandlere og journalister, der alle blogger på ren hobbybasis. Fælles for dem alle uanset uddannelse er, at bogbloggere elsker at læse – og de elsker at formidle deres læseoplevelser til glæde for andre.

Så kommer jeg til det med, om bogbloggere bedømmer bøger bedre, altså giver mere ros, end andre anmeldere. Og ja, det gør de måske! Nu kan jeg kun tale for mig selv – så dette er helt for egen regning.

De bøger jeg læser, er bøger jeg selv har valgt at læse, fordi de lød som noget for mig. Derfor giver jeg også ofte 4-5 stjerner – da jeg netop vælger bøger, som jeg forventer at synes om. Jeg læser i min fritid og fordi jeg har lyst – og derfor giver det ingen mening at vælge bøger, som jeg på forhånd har en ide om, slet ikke er noget for mig – eller som jeg måske ovenikøbet ikke regner med lever op til mine ønsker for en velskrevet historie. Det sker selvfølgelig en sjælden gang, at jeg får fat i en bog, som bare slet ikke er mig – eller som på anden måde slet ikke lever op til mine forventninger, og disse bøger får selvfølgelig ikke 4+ stjerner. Når jeg giver 6 stjerner er det en bog, som jeg virkelig synes er fantastisk – og udover, hvad jeg forventede af den.

Det vigtigste for mig, som bogblogger, er at sprede læselyst og læseglæde. Den største succes er, når andre får lyst til at læse en bog, fordi de har læst min anmeldelse – eller når jeg bliver spurgt, hvad jeg vil anbefale lige netop dem, og jeg så rammer plet. Min tanke er, at det er de fleste bogbloggeres formål?

Her står, hvad Bech’s Books stjerner betyder.

Tilbage til den forrige måneds bøger:

Som altid kan man under billedet se en liste over alt, hvad jeg fik læst i den måned, som netop er gået.

En del af bøgerne er tilsendt fra forlagene til anmeldelse. Tak for dem.

Billede af: Bøger læst i marts 2021
Bøger læst i marts 2021

Castillo, Linda: Ude i kulden
Ekberg, Anna: På date med en morder – anmeldt af Klara.
Engman, Pascal: Ildlandet
Follett, Ken: Aftentid og morgengry
Gunnis, Emily: Barnet der forsvandt
Horst, Jørn Lier: Slagside
Hunter, Cara: Ingen udvej
Jürgensen, Dennis: Mand uden ansigt
Mo, Johanna: Natsangeren
Yrsa Sigurdardóttir: Tavshed

Børnefagbog:
Morley, Jacqueline: Den utrolige historie om Leonardo da Vinci

Letlæsning:
Højberg, Jim: Ask og Ida 3-4
Højberg, Jim: Danmarkshistorier 1-2

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *