5 stjerner, Børnebøger, Forlaget Elysion, Tine f. 1973

Helt i skoven 1-3 af Christina Holgård Sørensen

Helt i skoven af Christina Holgård Sørensen er en ny letlæsningsserie om Olga og Alfred, som dyrker orienteringsløb. Der er udgivet tre bøger i serien.

Bøgernes bagsidetekster:

1. Alfred og Olga farer vild: “Alfred og Olga skal løbe sammen for første gang. Olga vil kigge på kortet og finde vejen. Men Alfred løber bare. Pludselig aner de ikke, hvor de er.”

2. Alfred og Olga til stævne: “Alfred og Olga er til stævne. Olga tager det helt roligt. Men Alfred kan ikke stå stille. Han VIL vinde. Han løber afsted. Det går så godt. Lige indtil han skal findes post 6.”

3. Alfred og Olga løber natløb: “Alfred og Olga skal løbe natløb for første gang. Alfred er lidt bange. Han prøver at lade som ingenting. Men så kommer de dybt ind i skoven.”

Billede af: Helt i skoven 1-3 af Christina Holgård Sørensen
Helt i skoven 1-3 af Christina Holgård Sørensen

De tre bøger om Alfred og Olga har alle et lixtal på 12. Bøgerne har stemningsfyldte illustrationer af Susanna Hartmann. Selvom bøgerne er en del af en serie, så kan de sagtens læses hver for sig, da de indeholder selvstændige historier.

Noget jeg efterhånden skriver ret tit er, at jeg er meget glad for kapitler – og i denne serie er bøgerne netop opdelt i ganske korte kapitler, som kan være med til at give en naturlig pause i læsningen. Men jeg synes næsten at kapitlerne i Helt i skoven er for korte, da de kun fylder 1-2 sider, og målgruppen sagtens ville kunne klare nogle lidt længere kapitler. Men uanset, så kan kapitler gøre en lidt længere historie mere overkommelig og overskuelig – også for de læsere, der ikke har helt fat i læsningen endnu. Kapitlerne har titler, som passer fint med indholdet.

Billede af: Opslag i Alfred og Olga til stævne af Christina Holgård Sørensen
Opslag i Alfred og Olga til stævne af Christina Holgård Sørensen

Teksten i bøgerne er skrevet med sætninger af en overskuelig længde, og teksten er opdelt i korte afsnit – og i de førnævnte kapitler. Disse ting gør bøgerne ganske læsevenlige.

Med et lixtal på 12 er målgruppen læsere, som har knækket læsekoden.

Billede af: Opslag i Alfred og Olga farer vild af Christina Holgård Sørensen
Opslag i Alfred og Olga farer vild af Christina Holgård Sørensen

Som nævnt er illustrationerne lavet af Susanna Hartmann. Der er ikke illustrationer på alle opslag, hvilket kræver at læseren kan læse teksten uden at skulle støtte sig til disse – eller have brug for dem til at bryde teksten. Antallet af illustrationer passer fint til sværhedsgraden og til målgruppen.

Helt i skoven er en velskrevet serie. Bøgerne henvender sig ikke til et køn frem for et andet – de er ganske neutrale, hvad det angår, det hjælper selvfølgelig også, at det både er en dreng og en pige, der er hovedpersoner. Udover at omhandle orienteringsløb, så kommer bøgerne også omkring emner som konkurrence, tabere og vindere, venskaber, mod, sammenhold – og samarbejde. Emner som langt de fleste børn vil kunne genkende – og måske vil de kunne se sig selv i lignende situationer.

Det er fedt med letlæsningsbøger, der handler om en sport, som ikke er en af de mest populære, som fx. håndbold og fodbold. Da man både får et indblik i, hvad orienteringsløb faktisk er og samtidig hører om andre emner, så tænker jeg, at de fleste børn vil kunne læse med.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine


Alfred og Olga farer vild – 1

Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788774010005
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 34

Alfred og Olga til stævne – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788774010012
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 34

Alfred og Olga løber natløb – 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788774010029
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 34
___
Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *