4 stjerner, Forlaget Turbulenz, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Sange om kærlighed og krig af Santa Montefiore

Sange om krig og kærlighed af Santa Montefiore er 1. bind i Slotskrøniken, en trilogi om Castle Deverill i Irland.

Forlagets beskrivelse:

“I begyndelsen af 1900-tallet er den unge engelsk-irske Kitty Deverill, lord og lady Deverills barnebarn, bedste venner med Bridie Doyle, som er datter af lady Deverills kokkepige. Sammen med Kittys engelske kusine, Celia Deverill, vokser pigerne op i det stilfærdige og naturskønne landskab ved Castle Deverill i det vestlige Irland, langt fra alverdens problemer og bekymringer.

Men den irske uafhængighedskrig vender op og ned på deres tilværelse, og slottet, som anses for at være en bastion for det britiske overherredømme, er pludselig i fare. Kitty må vælge mellem loyaliteten til sit engelske ophav og sin dybfølte kærlighed til Irland og ikke mindst irlænderen Jack O’Leary, som har ladet sig indrullere i den irske frivillige hær, IRA.

Svigt og forræderi betyder, at kvinderne må skilles, og deres venskab synes tabt for evigt, da de drager til hver sin ende af verden. Dog har de stadig Castle Deverill og alle slottets minder til fælles.”

Billede af: Sange om kærlighed og krig af Santa Montefiore
Sange om kærlighed og krig af Santa Montefiore

I Sange om krig og kærlighed følger vi Kitty, som er hovedpersonen. Handlingen strækker sig fra 1910-1925. Størstedelen af handlingen foregår i Cork County, Irland – en lille del foregår i London. Kitty er engelsk-irsk protestant – og hendes veninde Bridie er irsk katolik. Udover de to veninder så hører vi om flere venskaber – som findes på trods af, at personerne har hvert sit syn på konflikten. På samme vis hører vi selvfølgelig også om flere fjendskaber og uvenskaber. Nogle er for og andre imod irsk selvstyre, men ikke alle har den holdning, som man måske ville forvente.

Det er meget begrænset, hvad jeg kender til konflikten i Irland – og det jeg kender er mest fra min skoletid. Derfor synes jeg, at det var ganske interessant at høre om starten på konflikten og samtidig få et historisk perspektiv. Udover konflikten i Irland, så foregår en del af bogen i tiden i og omkring 1. verdenskrig.

Desværre var bogen meget lang tid om at fænge mig. Fortællingen virker meget langsom i “optrækket”. Derudover bliver der i den første del introduceret rigtig mange mennesker – og jeg havde meget svært ved at holde styr på dem alle. Det ville sikkert være en fordel, hvis de vigtige personer først blev introduceret “rigtigt”, når de blev vigtige for fortællingen. Personbeskrivelserne er rigtig fine, og det hjælper lidt på overblikket. Da jeg først have fået “hul” på bogen var den dog svær at slippe igen – og jeg glæder mig til den næste bog.

Der er indtil flere rigtig gode citater i Sange om krig og kærlighed, som jeg hæftede mig ekstra ved – et af dem vil jeg gerne dele (citat s. 125):

“‘Uvenlige mennesker er ulykkelige mennesker, og jeg er sikker på, at miss x er dybt ulykkelig.’ ‘ Jeg synes ikke, at ulykkelighed giver nogen ret til at være ondskabsfuld, farmor.'”

Sange om krig og kærlighed er en familiesaga; om familieforpligtelser, ansvar, hierarki – og en families ry. Sange om krig og kærlighed tegner et godt tidsbillede. Udover konflikten i Irland, IRA, Sinn Fein, religion osv. så hører vi også om, hvordan der blev set på enlige mødre, om ligestilling – eller mere om manglen på samme. Der er også emner, som ikke kun hører den pågældende tid til fx. venskaber, ulykkelig/umulig kærlighed og emigration.

Jeg ville elske at se Sange om krig og kærlighed som en tv-serie a la Downton Abbey. Min tanke er, at den vil være fantastisk i en filmatiseret udgave – og jeg ville nok lidt lettere kunne bevare overblikket over de forskellige karakterer.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Forlaget Turbulenz
ISBN: 9788771484359
Udgave: 1. udg. 2021.
Originaltitel: Songs of Love and War
Oversætter: Poul Henrik Westh
Sider: 509

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Sange om kærlighed og krig af Santa Montefiore

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *