3 stjerner, alpha forlag, Øvrigt skønlitteratur, Tine f. 1973

Hittebarnets historie af Pam Jenoff

Hittebarnets historie er skrevet af amerikanske Pam Jenoff. Pam Jenoff har skrevet flere historiske romaner, Hittebarnets historie er den første, som er oversat til dansk.

Fra forlagets beskrivelse:

“Tyskland 1944. 16-årige Noa forsørger sig selv ved at gøre rent på jernbanestationen i den lille sydtyske by Bensheim. En aften, hvor stationen er tom, hører Noa barnegråd og opdager en hel godsvogn fyldt med spædbørn, der er mere døde end levende. Inden hun har nået at tænke sig om, har hun taget et grædende barn og flygter ud i vinternatten, væk fra vagterne, der bevogter stationen.

Et omrejsende cirkus bliver Noas og barnets redning, men der er én betingelse: Cirkusset mangler en artist, og Noa må lære den svære kunst at flyve i trapez, så hun kan fremstå som en naturlig del af cirkusset. Noa er dog ikke den eneste i truppen, der har brug for at gemme sig. Også den rutinerede artist Astrid, der skal oplære Noa, har sine hemmeligheder og grunde til at frygte de tyske soldater.”

Billede af: Hittebarnets historie af Pam Jenoff
Hittebarnets historie af Pam Jenoff

Udover min kærlighed til krimier, så er jeg også fan af historiske romaner, og jeg har gennem tiden læst en del romaner, der tager omdrejningspunkt om 2. verdenskrig. Netop fordi jeg har læst så meget og en del inden for den sidste tid, så er jeg nok en smule svær at stille tilfreds, og desværre så afspejler det sig i min mening om Hittebarnets historie.

Hittebarnets historie er baseret på virkelige hændelser fra 2. verdenskrig – og når jeg ikke er så vild med bogen, så har jeg det faktisk lidt, som om jeg negligerer disse historier, og sådan er det bestemt ikke tænkt. Men netop af den årsag, har jeg haft ganske svært ved at anmelde denne bog. Uanset, hvordan jeg føler i forhold til handlingen og personerne, så er jeg berørt af begivenhederne – og jeg er især berørt af fortællingen om en godsvogn fyldt med døde og døende spædbørn. Dette er en del af historien om 2. verdenskrig, jeg aldrig tidligere har hørt om, men desværre kan jeg godt forestille mig, at det ikke er en enkeltstående begivenhed.

Som skrevet, så var jeg desværre ikke helt oppe at ringe over Hittebarnets historie. Bogen er ganske velskrevet – og også letlæst. Men jeg føler ikke, at jeg kom tæt nok på karaktererne, jeg synes, at de mangler dybde – de er i en skrækkelig situation, men det har jeg svært ved at mærke på dem. Det er dog ikke svært at se, at historien handler om nogle stærke personligheder. Medmenneskeligheden viser sig også tydeligt.

På samme måde som personskildringerne, så har jeg det også lidt svært med miljøbeskrivelserne. De scener, som jeg bedst kunne forestille mig var dem, som jeg tidligere har læst om i Sara Gruens Vand til elefanterne, som handler om livet i cirkus i USA i 1930’erne. Igen kunne jeg godt have brugt lidt fyldigere beskrivelser. Når jeg tænker på det, så virkede bogen ikke lang, og jeg er sikker på, at der godt kunne være blevet plads til disse ting. På den anden side, så er det altså også både lærerigt og spændende at læse om forholdene under 2. verdenskrig, hvor det ikke er kz-lejrene, som er omdrejningspunktet.

Det korte af det lange er, at jeg føler, at bogen gaber over for meget. Det er en vigtig, barsk og hjerteskærende tid at skrive om, og i forhold til det, så synes jeg, at bogen prøver for meget – så en del går tabt – og det var med til, at jeg ikke blev rigtig fænget. Nogle af de emner, som bogen beskæftiger sig med er jøder og jødeforfølgelser – og dermed at være på flugt og leve i skjul, livet i cirkus, kærlighed, sorg – og at miste, både andre mennesker, men også livet som det var.

Hittebarnets historie bliver meget positivt omtalt af flere andre – og havde jeg ikke læst rigtig meget andet om 2. verdenskrig, så ville min læseoplevelse måske have været en anden. Nu er min anmeldelse forholdsvis negativ, men jeg glæder mig nu alligevel til at flere af Pam Jenoffs bøger bliver oversat.

Billede af: 3 af 6 stjerner /Tine
3 af 6 stjerner /Tine

Forlag: alpha forlag
ISBN: 97887772390598
Udgave: 1. udg. 2021
Originaltitel: The Orphan’s Tale
Oversætter: Anne Matthiesen
Sider: 377

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Hittebarnets historie af Pam Jenoff

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *