4 stjerner, Alinea, Børnebøger, Tine f. 1973

Simon og Mirza – På nye eventyr af Per Østergaard

Simon og Mirza – På nye eventyr er en letlæsningsbog skrevet af Per Østergaard. Bogen er en del af Alineas Grøn Læseklub, som henvender sig til læserne i indskolingen. Bogen har et lixtal på 8 og et lettal på 15.

Fra forlagets beskrivelse:

“I Simon og Mirza – På nye eventyr er der vilde oplevelser og spændende røverhistorier fra første side. Igennem tre gode og letlæste historier kommer vi sammen med de to venner Simon og Mirza ombord på et piratskib, ned i en redningsbåd og ud på en hjemmebygget tømmerflåde. Og det kan godt blive dramatisk! Men det ender altid godt.”

Simon og Mirza – På nye eventyr består af tre små historier: Hajen, Regn, regn, regn og Ud på søen. Historierne bliver adskilt af et opslag med titlen på den næste historie (se billede). Derudover er de tre historier inddelt i kortere kapitler – og jeg behøver nok ikke fortælle, at jeg er fan af kapitler? Bogen giver via de tre historier og ikke mindst kapitlerne mulighed for naturlige pauser i læsningen – og på den måde kan selv de lidt utrænede læsere være med, da bogen ikke bliver uoverskuelig.

Historierne er meget forskellige, den første om Hajen er sjov, hvorimod Regn, regn, regn er ganske aktuel med de store oversvømmelser, som vi hører om i denne tid – og for nogle måske lidt skræmmende. Ud på søen har en fin morale om at passe på sig selv og hinanden.

Billede af: Opslag i: Simon og Mirza - På nye eventyr af Per Østergaard
Opslag i: Simon og Mirza – På nye eventyr af Per Østergaard

Bogen om Simon og Mirza har farvestrålende og flere steder ganske humoristisk illustrationer, disse er lavet af Lars Samsøe.  Illustrationerne understøtter handlingen fint, og de kan være med til at hjælpe læseren på vej, hvis teksten skulle virke lidt svær. Faktisk synes jeg, at illustrationerne i sig selv er en fornøjelse at kigge på – og skulle en af historierne virke lidt barsk i teksten, så bliver det opvejet af de fine illustrationer.

Billede af: Opslag i: Simon og Mirza - På nye eventyr af Per Østergaard
Opslag i: Simon og Mirza – På nye eventyr af Per Østergaard

Teksten er skrevet i læsevenlige korte afsnit og i forholdsvis enkle sætninger – og der er ikke særlig meget tekst på hver side. Det virker meget overskueligt. Der er mange både lydrette og lydnære ord, som er en god hjælp til nye læsere. Bogen er fin til læsetræning – men jeg mener, at man skal have knækket læsekoden, for at få mest muligt ud af bogen.

Simon og Mirza – På nye eventyr er en dejlig bog, som supplerer de letlæsningsbøger, der allerede findes. Jeg kan rigtig godt lide bøger, som kan læses af alle børn – det vil sige bøger, som ikke har et specifikt tema som fx en sportsgren eller dyr – og det passer jo fint med denne.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Alinea
ISBN: 97788723552723
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 48

___
Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *