4 stjerner, Krimi/spænding, Mofibo Originals, People's, Tine f. 1973

Vidne af Walther Rebernik

Vidne er den tredje og dermed sidste bog i Walther Reberniks krimitrilogi. De to første bøger hedder Jæger og Offer. Bøgerne har specialkonsulent Hannah Bengtson, politikommissær Lene Jespersen og fremmedlegionær Markus Larsen som hovedpersoner.

Man kan godt læse Vidne som en selvstændig historie, men jeg vil helt sikkert anbefale, at man læser alle tre bøger i den rigtige rækkefølge, da man ellers mister en stor del af fortællingen om personernes baggrund og relationer.

Bogens bagsidetekst: 

“Den rumænske storganster Janko Milos César løslades fra Vestre Fængsel efter kort tids varetægtsfængsling. Han er netop blevet frifundet i en omfattende sag om menneskehandel – hovedvidnet blev likvideret ved et skud fra en mesterskytte kort før retssagen.

Uden for fængslet venter en af verdens mest eftersøgte mænd. Han er kommet til Danmark med et brændende ønske om hævn. Det trækker op til et voldsomt opgør.

Specialkonsulent Hannah Bengtson og fremmedlegionær Markus Larsen har begge forladt København i håb om en mere fredelig tilværelse uden for landet grænser. Hjemme i Danmark har politikommissær Lene Jespersen svært ved at holde sammen på sig selv og sin familie.

Opgøret trække endnu engang de tre personer sammen. De er hver især udvalgt som brikker i et uundgåeligt spil om blodhævn.”

Billede af: Jæger, Offer og Vidne af Walther Rebernik
Jæger, Offer og Vidne af Walther Rebernik

Allerførst vil jeg anbefale, at I læser min anmeldelse af Jæger og Offer, da rigtig meget i denne anmeldelse er også gælder for Vidne.

Vidne er som de forrige bøger både en barsk og hårrejsende fortælling med superhelte i forklædning – eller måske er de slet ikke i forklædning?! I hvert fald indeholder den både skumle skurke, helte med næsten overmenneskelige evner og et spil om hævn, som det er umuligt at snige sig uden om.

Endnu engang er både person- og miljøbeskrivelserne rigtig gode, og derfor kan man godt læse Vidne, uden at have læst de forrige (men som sagt anbefaler jeg det ikke). Selv de mindre vigtige personer er lette at se for sig. Selvom beskrivelserne nok ikke har noget med mine forestillinger at gøre, så kan jeg slet ikke lade være med at tænke på Hetty (som spilles af Linda Hunt) i tv-serien NCIS LA, når jeg hører om rigspolitichefen Birte Hornlund. Derudover har jeg lige hørt de sidste bøger i The Black Dagger Brotherhood, hvor vampyren Quinn har et blåt og et grønt øje ligesom urobetjenten Dennis Korsgaard, det er da et ganske pudsigt tilfælde.

Miljøskildringerne er oftest detaljerige, fx. s. 21 “Det graciale, mørke gletsjerdyb foran det middelalderlige, skønsomt renoverede stenhus var omgivet af forårets lette og lyse farver”. Ja, når man læser sådan en beskrivelse, så kan man blive lidt i tvivl om det barske i historien, MEN der er bestemt lige så mange dybdegående beskrivelser der peger i den modsatte retning fx. s. 162 “Desuden var bedrageren gaffatapet som en mumie og hang frit fra loftet i en kødkrog med hovedet nedad i en murspand, der i løbet af få øjeblikke blev fyldt med blod.”

Nu lyder sidstnævnte måske lidt voldsomt for nogen – og bøgerne er bestemt heller ikke for sarte sjæle. Der er dog også plads til flere humoristiske indskud, så selvom plottet er grumt, så er der også plads til at trække på smilebåndet, men måske knap så meget i denne, som i de to forrige bøger. Fx. er Markus ved at købe en lejlighed, og han spørger mægleren (s. 20): “Tager du imod kontanter?” 

En enkelt ting jeg vil fremhæve fra Vidne, som jeg ikke tænker spoiler er, at der bliver fortalt om en slags escape room – hvor der er fundet inspiration i The Truman Show. Jeg er vild med The Truman Show, og jeg synes denne setting er virkelig spændende.

Selvom jeg finder Vidne spændende, så synes jeg, at plottet er lidt mere kringlet end i de to forrige bøger, og jeg måtte tilbage i bogen flere gange og læse noget igen, fordi jeg simpelthen ikke fik den rigtige drejning med. Men altså, hvor er jeg vild med slutningen!

Jeg kan godt se og høre, at skrivestilen egner sig godt til lydbog, og bogen er netop udkommet som en Mofibo Originals med Peter Pilegaard som indlæser. Når jeg læser den selv, så er jeg ikke helt begejstret for alle de meget korte sætninger og dermed mange punktummer – jeg kan ikke umiddelbart huske, at jeg tænkte over det, da jeg læste Jæger og Offer. Når det så er sagt, så kan jeg rigtig godt lide skrivestil, beskrivelser osv. Der er fart og tempo over handlingen – og det bidrager de meget korte kapitler til.

Walther Reberniks trilogi er en mørk og dyster fortælling, hvis plot hovedsageligt foregår i en underverden, som de færreste (heldigvis) kender. Udover dette er det også en fortælling om mod, hævn, kærlighed og ikke mindst venskaber. Hvis man kan lide Pascal Engmans serie om Vanessa Frank, så tænker jeg, at denne trilogi vil fænge – og selvfølgelig også omvendt.

Billede af: 4 af 6 stjerner /Tine
4 af 6 stjerner /Tine

Forlag: People’s
Udgave: 1. udg. 2022
Sider: 353
Bog: ISBN: 9788772387765
E-bog: ISBN: 9789180350778
Lydbog: ISBN: 9789180366076
Indlæser: Peter Pilegaard

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

1 thought on “Vidne af Walther Rebernik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *