5 stjerner, Krimi/spænding, People's, Tine f. 1973

Jæger & Offer af Walther Rebernik

Jæger og Offer er de to første bøger i Walther Reberniks krimi-trilogi om specialkonsulenten Hannah Bengtson og politikommissæren Lene Jespersen.

Den tredje bog, Vidne udkommer i maj 2022. Bøgerne kan godt læses uafhængigt af hinanden, men for at få det bedste ud af historierne, vil jeg anbefale, at man snupper dem i den rette rækkefølge.

Billede af: Jæger & Offer af Walther Rebernik
Jæger & Offer af Walther Rebernik

Bøgernes bagsidetekster:

Jæger

“I Københavns underverden er der aldrig fred. Alle vil have mere. Cash, sex, stoffer. Eller mere magt. Det er en verden af jægere.

En række makabre likvideringer ser ud til at være startskuddet til en krig om styret i Hovedstaden. Samtidig forsvinder den karismatiske chefanklager Patrick Nordstad sporløst.

Specialkonsulenten Hannah Bengtson sættes til at spore anklageren, da hun er eminent til at opfatte detaljer, som ingen ellers ser. Sagen er Hannahs store chance.”

Offer

“Et blodigt kaos har sænket sig over København. En dommer findes mishandlet og skamferet og snart efter føjes en kendt forsvarsadvokat til listen. Er ofrene tilfældigt valgt eller er der en sammenhæng?

Politikommissær Lene Jespersen bliver sat på sagen og må endnu engang bede om hjælp fra sin veninde, specialkonsulenten Hannah, der kun modvilligt træder til.

Den skræmmende sandhed åbenbarer sig langsomt. De brutale mord trækker tråde til fortiden. Til et venskab mellem to børn i en anden verden. Og til et svigt, der ikke kan tilgives. Der er et regnskab, der skal gøres op.

Lene og Hannah hvirvels ind i sagen og bliver undervejs brikker i gerningsmandens syge spil. Snart må de kæmpe for deres liv i et kapløb med tiden.”

Billede af: Jæger & Offer af Walther Rebernik
Jæger & Offer af Walther Rebernik

Min allerførste tanke, da jeg var begyndt på Jæger var, at den er rå, barsk og ekstrem på nogle områder. Efterhånden som læsningen skrider frem er det dog ikke noget, der overskygger handlingen, men alligevel en vigtigt del fordi det er med til at sætte kulisserne og danne stemningen. Sagt med andre ord, så føles det som om miljøskildringerne rammer plet. Universet er hovedsageligt i den kriminelle underverden, en verden fyldt med bandekriminalitet. Man kunne måske være fristet til at tro, at Jæger og Offer er retssalskrimier, da der er advokater mf. involveret – og det er de måske også på nogle punkter, men den største del af historien foregår uden for retssalene – og de kan på ingen måde sammenlignes med bøger af fx. John Grisham.

Det er ikke særlig ofte, at jeg kommenterer på “fejl” i de bøger jeg anmelder. Det gør jeg normalt kun, hvis det har en særlig betydning – og især, hvis det er gennemgående. Jæger og Offer er begge velskrevne og korrekturen virker fin. Men altså, der er noget, som jeg må kommentere, men kun fordi jeg faktisk synes, at det er ret sjovt, det har slet ikke betydning for handlingen. På side 18 i Jæger er vi i retten og følger chefanklager, Patrick Nordstad: “Han tog habitten af og lagde den forsigtigt over sin stoleryg”. En filmatisering med en lækker skuespiller må være på sin plads… Senere bliver ordet habitjakke brugt, så jeg tænker, at det må være en fejl, at hele habitten ryger.

Personskildringerne er gode – og selvom der er en del forskellige personer med i bøgerne, er de alle beskrevet i en passende grad i forhold til, hvor vigtige de er – og dermed er det let at bevare overblikket. En af de personer, som man kommer tættest på er specialkonsulenten Hannah Bengtson – hun er en “tough” kvinde. På flere punkter minder hun mig om Cecilie Mars fra Michael Katz Krefelds bøger. Derudover er politikommissær Lene Jesperson en af hovedpersonerne – hun virker knap så hårdfør som Hannah, men stadig med begge ben solidt plantet på jorden. Det er først i Offer, at jeg synes, at man kommer tæt på hende.

Bøgerne er actionfyldte spændingsromaner med flere twists og cliffhangers undervejs. Der er fart over feltet – og ikke meget tid til at trække vejret. De forholdsvis korte kapitler gør, at man lige må snuppe et mere… I Offer er der også en historisk vinkel, som jeg ikke vil røbe mere om – men det er ganske uhyggeligt, og samtidig en del, som jeg faktisk synes ekstra godt om.

Nu skriver jeg flere gange, hvor barsk og brutal historien er, der er dog også flere steder, hvor man ikke kan undgå at trække på smilebåndet – fx s. 19 i Offer: “Turen til Utterslev Mose måtte være blevet udskudt. Lene gættede på, at hun var den eneste, der ikke havde set beskeden på Aula. Hun havde rodet med sit log-in i tre aftener nu og havde lyst til at affyre sit tjenestevåben ind i skærmen” – mon ikke det lyder bekendt for nogen? Altså måske ikke delen med våben.

Plottet er voldsomt, dramatisk og brutalt, ikke noget for sarte sjæle. Men udover den barske og hårrejsende historie, er det også en fortælling om godt kontra ondt, hævn, venskaber, omsorgssvigt og kærlighed.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine
5 af 6 stjerner /Tine

 

Jæger
Forlag: People’s
ISBN: 9788772384955
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 359

Offer
Forlag: People’s
ISBN: 9788772383705
Udgave: 1. udg. 2021
Sider: 397

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.

2 thoughts on “Jæger & Offer af Walther Rebernik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *